TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Julia Franzén avslöjar: Så kommer du med i en dokusåpa

28 jun, 2019 
Jula Franzén
Hur kommer du med i en dokusåpa? Hänt har pratat med Robinson-Julia, samt dokusåpornas egna castingansvarige. Ta del av deras bästa tips!
✔︎ Så maxar du chanserna – lista på vad kanalerna söker.
✔︎ Vanliga misstagen du måste undvika: ”Då ryker du direkt”.
✔︎ Så ska dina bilder och din ansökningsvideo vara: ”Jag gillar personer som...”
Annons

Hänt tog ett snack med Robinson-deltagaren Julia Franzén, 29, samt castingproffsen Kajsa Mellgren, 45, (Robinson, Ensam mamma söker m.m) och Aina Lesse, 27 (Paradise hotel, Bachelor m.m). Nedan listar vi deras tips – och de vanligaste fallgroparna när man söker till en dokusåpa.

Julia Franzén från Robinson 2020
Julia Franzén blev en tittarfavorit bland deltagaran i Robinson 2020.

Julia Franzén: ”Min personlighet matchar inte utseendet”

En av de mer profilerade deltagarna i Robinson 2020 var alltid lika glada Julia Franzén, 29. För Hänt berättar hon hur det gick till när hon sökte in till Robinson.

– Jag skickade in min ansökan absolut sista dagen, det stod på min att göra lista, säger Julia och fortsätter berätta hur formuläret man skulle fylla i såg ut:

–Det är ganska många frågor om allt möjligt och man får fundera mycket, till exempel vad som provocerar mig mest och så vidare.

Annons

Julia berättar att hon skrev långa utförliga svar på frågorna – och ger samtidigt ett konkret tips:

 Man ska inte låtsats var någon annan och man ska verkligen maxa vem man är. Var en öppen bok och dölj ingenting. Jag kom inte med för att jag var mer intressant än någon annan, utan jag kom med för att jag var som en öppen bok. Och det behöver man för att kunna var med i tv. De vill se att man inte döljer något.

Att vara sig själv är något Julia menar gäller även om man är en mer tillbakadragen och tystlåten person.

– Ibland kan det vara precis just det de söker, säger hon och tar Michael Björklund, 44, som vann årets Robinson som exempel.

Julia gjorde inte något speciellt i sin ansökningsvideo, utan satt mest satt rakt upp och ner och svarade på i princip samma frågor som i formuläret. Hon har en egen teori om varför just hon kom med i TV4:s mest påkostade dokusåpa:

Annons

– Min personlighet matchar inte riktigt utseendet. Och jag tror de tycker det är spännande. När man ser sig själv på tv lär man verkligen känna sig själv. Och jag är en extremt positiv person, säger Julia och går in mer i detalj på hur castingpersonerna tänker för att få till bra tv:

– Jag berättade utförligt vilka personlighetstyper som provocerar mig, och sedan satte de sådana i mitt lag. Jonas och Linn framförallt.

– I min ansökan beskrev jag en ”Jonas-typ” i detalj när jag beskrev mitt ex – superpedant och svennig. Som sorterar sina strumpor i färgskalor. Jag vill ha en rufsig kille. Jag är motsatsen och Jonas påminner om mitt ex, så de satte honom i mitt lag. 

I skrivande stund är Julia aktuell för ett nytt tv-program som hon ännu inte kan avslöja något om – mer än att hon den här gången inte behövde skicka in en ansökan…

◼️◼️◼️

 

Kajsa Mellgren
Kajsa Mellgren var programledare på ZTV – nu ligger hon bakom castingen till många stora tv-program.

Kajsa Mellgren, 45, blev känd som programledare på avsomnade kanalen ZTV i mitten av 90-talet. Idag castar hon deltagare till kända produktioner som Ensam mamma söker och Lyxfällan och har sedan tidigare letat deltagare till Big Brother och Paradise Hotel.

Annons

Kajsa Mellgrens absolut största ”no-no:s”

✔︎ Absolut inte fejka de bilder man skickar in till casting-agenten– Skippa photoshop. Och undvik för hård makeup. Jag vill se den äkta personen och det som är bakom fasaden. Inför vissa intervjuer händer det att jag ska hämta upp personerna som sökt – och om jag inte känner igen dem då – brukar det i slutändan bli ett nej.

✔︎ Ha inte ett för tungt belastningsregister
– Det har ju hänt att fantastiska personer sökt till en viss produktion. Och så ser man att de begått allt för tunga brott när de kanske var yngre eller så och då måste vi genast stryka personen på grund av etiska skäl.

✔︎ Ljug inte – om något alls
– Jag gör ju bakgrundskoll på alla! Så lögnerna kommer avslöjas. Ibland kan det ju vara så att en producent exempelvis eftersökt någon från Norrland, fejka då för guds skull inte det! Det kommer jag se direkt och då ryker du på stört.

✔︎ Sök inte till för många realityprogram
– Vi är ju en ganska liten klick personer som sysslar med att casta personer till alla realityprogram. Dyker ditt namn upp på för många formulär blir vi oroade för att det enda du vill är att vara med på TV och blir känd.

Annons

✔︎ Säg inte att du vill bli en influencer
–Ja, alltså det säger typ alla som söker. Och vi letar ju efter personer som sticker ut.

✔︎ Skicka inte långa filmer
– Väldigt många som tror att dem är ”sköna” när de ligger i sängen i pyjamas med chips på hakan och bara babblar på i typ tio minuter. INGEN orkar kolla igenom det. Och det är heller inget som vi vill se i produktionen – liksom någon som bara ligger i sängen? Nej tack.

✔︎ Var inte för blyg
– Jag personligen älskar blyga personer. Men de tränger dessvärre inte genom rutan, de blir alltid undanskuffade av någon som tar för sig mer, och tyvärr blir det inte det bra tv.

✔︎ Kom inte försent
– Nej men alltså. Folk som ställer in möten och intervjuer eller kommer för sent ryker direkt!

Det här är extra bra att ha koll på:

✔︎ Förstå vilket program du söker till– Om man söker till ”Ex on the beach” är det väl kanske okej att skicka in en bild där man står utan tröja. Men det kanske inte funkar lika bra om du söker till ”Ensam mamma söker”. Det är också viktigt att förstå vad man själv investerar i, kan du till exempel vara borta i tre månader inlåst i ett Big Brother-hus?

Annons

✔︎ Var bara dig själv
– Var ärlig med din bakgrund, för din livsresa är det som är intressant för oss. Fejka inte personlighetsdrag eller din bakgrund. Vi kollar ju upp allt som går att kolla upp innan. Och är det så att någon säger att den är på ett visst sätt, fast att den inte är det – kommer det ju synas genom rutan och därmed bli dålig tv.

✔︎ Var lite udda
– Perfekt om du berättar om du har något specialintresse, vad som helst, för att sticka ut ur mängden! Typ att du samlar på frimärken eller ja, något lite annorlunda!

✔︎ Prata först – tänk sen
– Ha ha, jag personligen älskar spralliga personer. Jag kollar in mycket kroppsspråk och gillar personer som liksom bara kör, typ: ”Å jag tycker det här… oj hoppsan nej det kanske jag inte skulle säga, ojoj!”. Mitt mål är ju att skapa ett bra program och glada deltagare skapar fint innehåll.

✔︎ Var glad, trevlig och entusiastisk
– Jag kan ju höra redan i telefonsamtalet vad det är för en person och genom att bara vara glad, trevlig, positiv, nyfiken och entusiastisk kommer du väldigt långt – och det funkar nästan alltid!

Annons

✔︎ Skicka in en video
– Ett kortare videoklipp där du presenterar dig själv gör susen. Max en minut, se proper ut, borsta håret och sitt rak i ryggen och visa i klippet vem du är. Se det som en arbetsintervju – ligg inte i sängen som en slashas!

✔︎ Ta det inte personligt
– Olika program söker olika personer så se till att du vet vad du söker till. Vad du investerar. Och var dig själv. Ibland måste vi typ plocka bort en intressant person bara för att det kanske inte kan vara just tre blonda tjejer i ”Ensam mamma söker”, så ta det inte personligt.

◼️ ◼️ ◼️

Aina Lesse var själv med i Paradise Hotel – nu jobbar hon med att hitta nya deltagare till dokusåpor.

Ainas Lesses bästa tips för att medverka i en dokusåpa!

Aina Lesse, 27, blev känd som en av deltagarna i Paradise Hotel, 2013-2014, och idag arbetar hon med castingen till samma program. Utöver Paradise Hotel har hon även castat deltagare till program som Bachelor, Lyxfällan och Ung och bortskämd.

Annons

✔︎ Skrota filter på bilder– När man ansöker till ett program är det ju alltid bra och ha en bild. Men bifoga absolut inte en blid med hundöron och hundnos, skippa alla hjärtan och alla dessa Snapchat-filter. Vi ser ju att det är filter! Och det är ju inte att du kommer knalla runt framför TV-kamerorna med Snapchat-filter. Filter is a big no-no.plus_iconHen tjänar bäst i Robinson-finalen – se oväntade ettanLäs mer

✔︎ Var dig själv

– Sen är det supertröttsamt med folk som säger ”Jag kommer vara nästa Samir Badran” eller typ ”Jag är här för att röra om i grytan”. Folk verkar liksom ha en uppfattning om vad vi vill ha. Och försöker upprätthålla den bilden av vad som är ”dokusåpa” men vi vill verkligen inte ha någon som går runt och showar, utan verkligen folk som bara är sig själva!

Ta ansökan på allvar – slösa inte castarnas tid

Att folk slaskar in ansökningar ”på skämt” är bland det värsta castarna vet. Att hitta intressanta personer som ska skina ut genom tv-rutan är ingen lätt match, så slösa inte deras tid!

Annons

– Vissa blir helt chockade och säger att de inte trodde att vi skulle höra av oss. Det är som att de inte fattar att vi är riktiga människor som arbetar med TV!

Och precis som Kajsa, tycker Aina, att det är viktigt att koll på vad man söker till: ”Sök inte till Bachelor när du har en partner till exempel” eftersom att det är ett kärleksprogram.

På ett personligt plan brukar Aina fastna för folk som är lite spontana. Personer som inte försöker passa in i ”dokusåpa-mallen”.

– Jag gillar de här diamanterna som är omedvetna eller inte inne i den här dokusåpa-världen vi lever i. Folk som bara är sig själva, säger Aina och lägger till:

– Och alltså var inte supernervös, eller jo var det – det kan ju också vara superkul! Alltså det finns inga rätt och fel förutom att man ska vara sig själv!

AV: Elin Jonsson & Kristoffer Hindhammar

Foto: TT, Instagram

Annons