Eva Röse hyllas av stjärnorna efter oväntade talet: "Klass av henne"

Skådespelerskan Eva Röse var på plats under Fotbollsgalan för att överlämna priset för årets målvakter, men hon passade även på att prata om #MeToo och #tystnadtagning.

Under måndagkvällen var det dags för den årliga upplagan av Fotbollsgalan. Innan Eva Röse, 44, presenterade årets bästa målvakter i Sverige, Hedvig Lindahl och Robin Olsen, hade hon något viktigt att säga om jämställdheten inom fotbollen.

– Man kanske kan tycka att kopplingen mellan teater och fotboll är långsökt, men det är den inte, inleder hon.

Annons:
Köpt julklapparna än?! Endast denna vecka: 20% på ALLA julklappar på presenter.se med koden “Tomte”

– Båda är kulturer på det sätt att de fostrar och skänker värderingar till våra barn. Därför tycker jag att det är så mäktigt att de vindar som har börjat blåsa i min bransch även har börja fläkta över er.

– Det är dags nu att vi rensar ut sunkiga värderingar. Fair play ska gälla i omklädningsrummen och i maktens korridorer. Bollen är hos er nu, det är ni som har makten, deklarerade hon från scenen och möttes av applåder.

LÄS OCKSÅ: Jennie Hammar om övergreppen från krogprofilen: ”Stoppade ner handen i mina trosor”

Se talet här

Det dröjde inte länge förrän talet utnämndes till ett av Fotbollsgalans bästa genom tiderna av någon på Twitter, och landslagsmålvakten Hedvig Lindahl var en av alla som uppskattade Röses ord.

– Mycket bra. Man behöver prata om elefanten i rummet, och det gjorde hon på ett bra och respektabelt sätt. Klass av henne. Hon har rätt. Det är dags. Nu är det slutsnackat. Nu gör vi det, säger Hedvig Lindahl till Sportbladet.

Här är några av hyllningarna på Twitter

MeToo har belyst sexuella diskrimineringar, trakasserier och övergrepp i en mängd olika branscher under hösten. Bland annat av skådespelare genom #tystnadtagning och artister genom #visjungerut. Här kan du läsa mer om MeToo.

LÄS OCKSÅ: Efter romansryktena – här är första bilderna från Kate och Leos intima dejt

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

SENASTE NYTT!