Erik Haag och Lotta Lundgren om inspelningen av Återskaparna

Lotta Lundgren och Erik Haag gör ett nytt program i TV4

Lotta Lundgren och Erik Haag värvades till TV4 från SVT.
Nu är de aktuella med det nya programmet ”Återskaparna” som enligt paret har varit en känslomässig berg- och dalbana att spela in.
– Ibland känns det som att allt går sönder. Detta har varit vackert att vara med om, säger Erik Haag.

Tv-duon och kärleksparet Lotta Lundgren, 49, och Erik Haag, 53, har länge varit ett känt par inom tv-världen. Det hela började med att de tillsammans med Henrik Schyffert var programledare för SVT-programmet Landet brunsås. Programmet fick två säsonger men samarbetet mellan Erik Haag och Lotta Lundgren fortsatte när duon blev programledare för SVT-succén Historieätarna. Senare blev de två även ett kärlekspar efter att Erik Haag och ex-frun Martina Haag separerade 2014.

Lotta Lundgren och Erik Haag har under sin tv-karriär varit förknippade med SVT. Men i juni kom beskedet att konkurrenten TV4 värvat duon efter åren på SVT för att ge tv-paret ett helt nytt program på kanalen.

– Som kreatör måste man förnya sig då och då, och när TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats. Fyran är en dynamisk och expansiv tv-kanal och jag tror att det här kan bli väldigt bra, sa Lotta Lundgren i ett pressmeddelande.

TV4 avslöjar Erik och Lottas nya program

Nu väljer TV4 att avslöja vilket parets nya projekt kommer bli – nämligen ett helt nytt program som heter Återskaparna.

– Återskaparna var en av anledningarna till att vi ville gå över till TV4 – det är ett otroligt fint program som på sätt och vis känns som en motkraft till samtidens konsumtionskultur med slit-och-slängvaror med kort livslängd, säger Lotta Lundgren i ett pressmeddelande.

I programmet kommer människor i varje avsnitt ta med sig ett skadat eller trasigt föremål som har en stor betydelse i personens liv och som har ett starkt personligt värde för dem.

– Det handlar ofta om saker som blivit en form av museiföremål i den egna familje- eller släkthistorien. Ting som bär minnen och av olika anledningar har ett stort känslomässigt värde – ibland för en hel familj, ibland för en enskild person, säger Erik Haag i ett pressmeddelande.

Känslosamma inspelningen

Föremålen kommer att lämnas in på en verkstad där några av landets främsta hantverkare ska restaurera och reparera föremålen, ofta i samarbete med varandra.

– Något som våra hantverkare ofta återkom till var att bibehålla föremålets själ, att vara rädd om dess historia och alla spår av liv. Att renovera en gammal sak till original eller nyskick är en sak men i det här fallet var uppdraget ett annat, säger Lotta Lundgren i pressmeddelandet.

TV4 beskriver det nya programmet som en ”känslosam resa”. Enligt programledarduon har programmet varit en känslosam resa och det har varit svårt att hålla tillbaka tårarna under inspelningen.

– Man ska inte gråta på jobbet, det har nästan varit lite svårt att låta bli ibland, säger Lotta Lundgren.

– Ibland känns det som att allt går sönder. Detta har varit vackert att vara med om, säger Erik Haag.

”Återskaparna” har premiär i början av nästa år på TV4 och TV4 Play.

FOTO: Tommy Holl/TT, TV4

LÄS ÄVEN: TV4 värvar programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag

LÄS ÄVEN: Lotta Lundgren och Erik Haags markering mot Martina i SVT

Senaste nytt