LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma LehtosaloEurovision Song Contest
Festis marknadsföring banner

Eric Saade om nya singeln, sorgen och framtidsplanerna

03 apr, 2020 
Hannah-Fina Rohrmüller
Eric Saade på gröna mattan på Grammisgalan 2020
Artisten Eric Saade, 29, är nu aktuell med en ny singel, Glas. Men hur startade hans karriär och vad är hans framtidsplaner?
Annons

Artisten Eric Saade, 29, har mycket på sitt CV då han upptäcktes redan som 13-åring. Förutom en solo-karriär har Eric bland annat spelat in det svenska soundtracket till filmen Camp Rock, varit programledare på Disney Chanel och har lett Melodifestivalen 2019 tillsammans med Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Marika Carlsson. Nu är Eric aktuell med nya singeln Glas. Men hur började allt för Eric?

När Eric var 13 år anmälde hans mamma honom till en talangtävling i Helsingborg, där Eric även är uppvuxen. Där upptäckte Lasse Lingman Erics talang. Och Eric fick sitt första skivkontrakt när han var 15 år gammal.

– Lasse såg till att jag fick chansen att göra det mesta av min musik. Lasse gick tyvärr bort 2018, men kommer alltid vara den stora anledningen till att jag fick chansen att slå igenom, berättar Eric.

Han fortsätter:

– Allt startade med Max Martin skulle jag nog vilja säga, nu när jag ser på det i backspegeln. Popmusiken som Martin skrivit sedan jag var en liten pojke är ju anledningen till att jag började drömma. Jag älskar melodier. Jag tror det hörs i mina låtar. Den melodiska 90-talspopen är troligen anledningen till det. Som många andra unga människor som vill jobba med musik, så började skriva låtar, sjunga, dansa och tog vartenda tillfälle jag kunde till att göra något med musik när jag var yngre.

Eric Saade står på Melodifestivalens scen 2019
Eric Saade under Melodifestivalen 2019.

Glas – om ett krossat hjärta

Det första vi fick höra av Erics nya sound var förra vårens singel Skit för varandra och därefter Postcard som han i höstas släppte tillsammans med Anis Don Demina. Nu är Eric tillbaka med singeln Glas – en nostalgisk låt om ett krossat hjärta.

Annons

Glas är melodisk pop, med en touch av svenska visor. Texten handlar om att man för evigt kommer vara skör när man en gång blivit krossad. Samtidigt så är låten hoppfull på något sätt. Det är liksom okej att man inte alltid lyckas hålla ihop. Man ska istället spara dom bra minnena man har, och låta det bli en del av sitt liv, berättar Eric.

Många kan kanske tycka att det är jobbigt att skriva sorgliga texter, men Eric ser det mer som en terapi.

– Jag tycker inte det gör ont. Jag tycker snarare att det är terapi, men också lärorikt. Man lär ju känna sig själv när man sitter och skriver om dem här gamla historierna. Sen är det något med nostalgiska break up-låtar som jag älskar. Troligen för att 99,9 procent kan relatera till det.

Eric deltog första gången 2010 i Melodifestivalen med Fredrik Kempes och Peter Boströms låt Manboy, där han gick direkt vidare till final. I själva finalen landade han sedan på en tredje plats. Eric har även deltagit i Melodifestivalen 2011 med låten Popular där han vann i Sverige och hamnade på en tredjeplats i Eurovision song contest i Düsseldorf.

Annons

Efter sin tredje medverkan i Melodifestivalen 2015,  med låten Sting, kände Eric att han ville göra något annat än popmusik. Han slutade med både dansen och turné-livet och lade allt på hyllan en tid för att hitta rätt.

– Jag slutade mer eller mindre att dansa. Senaste åren har jag knappt rört på mig alls, haha. Jag blev så fokuserad på att hitta rätt musikaliskt, att jag prioriterade bort helheten. Det är så skönt att ha hittat rätt nu, och att nu kunna komma tillbaka till det som alla vet alltid har varit jag. Helheten.

Det kommer även en musikvideo till Glas där dansen spelar viktig roll.

– I videon ville jag låta våra kroppar tala istället för att någon slags story eller annat budskap. Jag ville inte heller att det skulle vara för uppstyrt. Jag älskar modern dans. Det blir liksom konst. Dans 2020 är något helt annat för mig än vad dans var 2010. Jag skulle bara vilja beskriva videon med att vi uttrycker texten genom dans.

Annons

Eric berättar att han och hans musik har förändrats en hel del sedan han började.

– Framförallt så är jag vuxen. Jag var tonåring när jag började med detta. Det händer så sjukt mycket i den åldern. Nu utgår allting från musiken. Det var därför jag behövde det där dansbreaket och bara fokuserade på det musikaliska. Samtidigt har jag varit med om jäkligt mycket skit men också jävligt mycket glädje. Det gör ju att man helt plötsligt har ett helt annat utgångsläge för sitt artisteri.

Intervju med Eric Saade på Grammisgalan 2020Brand logo
Intervju med Eric Saade på Grammisgalan 2020

Ser fram emot musik och kärlek

Med anledningen av Corona-viruset har många konserter och turnéer ställts in eller skjutits fram. Det har dock inte påverkat Eric så mycket eftersom han inte själv har en planerad turné.

– I dessa tider så försöker jag antingen vara i studion eller jobba hemifrån. Samhället går otroligt långsamt. Jag har kommit på att jag blir trött av det. Men förhoppningsvis kan vi alla vara tillbaka någon gång snart! Jag hade ingen planerad turné på våren som tur är. Därför påverkades inte jag så mycket av denna krisen. Men man blir ju jävligt ledsen när man ser hur andra artister får ställa in sina turnéer som de jobbat hårt för. Men jag hoppas på en höst med mycket livemusik och kärlek.

Eric Saade och fästmön Nicole Falciani uppklädda på ELLE-galans röda matta 2020
Eric Saade tillsammans med fästmön Nicole Falciani på ELLE-galan 2020.

Och det är inte bara musikbranchen som påverkas av det hemska Corona-viruset. Tanken är att Eric och hans fästmö Nicole Falciani ska gifta sig i maj i Toscana. Men det romantiska bröllopet hotas nu att behövas ställas in. Detta efter att hela Italien är satt i karantän på grund av Coronavirusets spridning.

Det var på nyårsafton 2018 som artisten Eric gick ner på knä för att fråga influencern Nicole om hon ville gifta sig med honom. Efter ett självklart ja, var bröllopsplanerna i full gång, något som följarna kunnat följa via Nicoles sociala medier.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Eero Hannukainen/TT

Annons