LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Elin Härkönen allvarligt skadad i Elitstyrkan – så mår hon idag

07 feb, 2021 
AvLovisa Ström
Elin Härkönen Elitstyrkan
I söndagens avsnitt av Elitstyrkans hemligheter råkar Elin Härkönen ut för en minst sagt otäck skada och skriker av smärta.
Nu berättar hon vad det var som hände och hur hon mår idag.
– Jag var livrädd, säger hon.
Annons
TV: Elin Härkönen tvingas till sjukhus efter otäcka olyckan – se klippet härBrand logo
TV: Elin Härkönen tvingas till sjukhus efter otäcka olyckan – se klippet här

I TV4: nya satsning Elitstyrkan hemligheter tvingas deltagarna genomgå prövningar liknande de uttagningstester som görs till ett elitförband – under ledning av fyra före detta elitsoldater. Prövningarna är oerhört psykiskt och fysiskt utmanande, och om de tidigare elitsoldaterna inte tycker att deltagaren lever upp till förväntningarna kommer man tvingas lämna programmet.

En av de som varit med är träningsprofilen Elin Härkönen, men under söndagens avsnitt av programmet inträffar en skräckfylld situaton som tvingar henne att avbryta.

”Jag var livrädd”

Det är under ett tävlingsmoment där deltagarna möts i en duell som det otänkbara inträffar. Tävlingen går ut på att de ska slåss om ett däck som de sedan ska ta tillbaka till sitt bo, och det under en minst sagt intensiv närkamp som olyckan plötsligt är framme. I en intervju med Hänt berättar Elin om vad som hände.

Annons

– Jag får tag på däcket men då kommer en person från höger och en person från vänster, så mitt huvud hamnar i mellan. Så det blir liksom en smäll från två håll och nacken knakar till, berättar hon.

För åtta år sedan bröt Elin nacken i en ridolycka, och direkt börjar de värsta tankarna att snurra.

– Jag blir så rädd. Alltså livrädd. Det bara svartnar, det strålar och jag hör hur det knakar, och direkt så får ju jag tankar på att "shit nu är det kört", säger hon innan hon fortsätter:

– Med min gamla nackskada så är ju jag lite mer skör så jag får absolut inte skada nacken. Man får liksom inte flera chanser. Så jag blir livrädd. För den resan som jag har gjort, det är det värsta jag varit med om. Det orkar inte jag vara med om igen.

Tillslut tas hon till sjukhuset där de till hennes lättnad kan meddela att nacken inte är av. Istället visar det sig att hon har åkt ut för en rejäl hjärnskakning och whiplash.

Annons

Så mår hon idag

Flera månader har gått sedan olyckan inträffade, men trots det känner Elin forfarande av smärtan som skadan orsakade.

– Ledbanden och så fick ju en smäll, och muskulaturen runt nacken, så jag har ju ont. Jag har ju alltid ont från första skadan, men nu blev det ju liksom en till smäll, säger hon innan hon fortsätter:

– Hjärnskakningen är typ bra. Lite svårt med koncentrationen kanske, men det är bra. Så det är ju nacken. Men jag har ju gjort här förr så jag vet precis vad jag ska göra. Så det går ju framåt.

Hon berättar att hon ändå känner sig lugn, men att det såklart känns tråkigt att det blev som det blev.

– Jag känner mig lugn samtidigt som det är tråkigt att ha ondare än vad jag hade. Jag hade ändå kommit till en punkt där jag kände att jag kunde hantera smärtan. Men jag vet ju att det går att ta sig igenom.

Annons