LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Electric Banana Band återförenas – svaret om framtiden: ”Färdiga efter det”

30 maj, 2024 
Maria Broberg
Det ikoniska musikbandet Electric Banana Band återförenas i sommar med fem exklusiva konserter.
Hänt har pratat med Janne Schaffer som berättar om vad man kan förvänta sig på scenen!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Janne Schaffers besked om framtiden: ”Egna låtar”Brand logo
Janne Schaffers besked om framtiden: ”Egna låtar”

Musikern Janne Schaffer, 78, har trots sin ålder turnerat i ett rasande tempo under de senaste åren. Bara under denna vår har han haft ett flertal konserter i samband med Abba:s 50-årsjubileum med Waterloo.

– Det är otroligt. Det är fantastiskt att den musiken håller i sig, säger Janne till Hänt.

Men nu ska han ut på andra äventyr – nämligen fem exklusiva spelningar med den återförenade musikgruppen Electric Banana Band!

Electric Banana Band återförenas

Musikgruppen skapades under 1980-talet av Janne Schaffer (Zebran), Lasse Åberg (Trazan), 84, och Klas ”Klasse” Möllberg (Barnarne), 76. Och antalet medlemmar i bandet har utökat till och från under åren som har gått.

Men Janne, Lasse och Klasse, har alltid varit en del av gruppen.

Nu står det klart att bandet återförenas för att spela fem konserter. Den första spelningen går av i Sala den 1 juni. Sedan fortsätter de vidare på Filipstad, Skellefteå, Halmstad och på Time to Rock Festival i Knislinge.

Annons

Till Hänt berättar Janne om den stora återföreningen:

– Vi fick plötsligt jättemånga förfrågningar men vi har bara nappat på fem gig nu då, berättar Janne och fortsätter:

– Vi gjorde något gig för två år sedan, men innan dess är det nog ett par år sedan som vi träffades. Jag brukar säga till alla som intervjuar mig att vi är egentligen inte ett band utan en konstinstallation skapad av Lasse Åberg, där Lasse skriver texterna och jag gör musiken.

Janne kan även avslöja att vi kommer kunna se ett par nya medlemmar på scen.

– När jag skriver musiken till Electric Banana Band så har jag alltid en spöksångare med som sjunger in demos, som Lasse och Klasse sjunger med. Men nu får han komma ut ur garderoben och vara med på scen i form av ”Djungel-Jim”, förklarar Janne och forsätter:

– Så det blir Trazan, Barnarne, Djungel-Jim, Los Flamingos, Zebran och alla djuren.

Så träffades Janne Schaffer och Lasse Åberg

De fem gig:en som Electric Banana Band spelar är inte de enda som Janne och Lasse kommer att göra tillsammans i år.

Annons

De ska nämligen göra två symfonikonserter i september där de bland annat spelar musiken från Lasses filmer som Janne varit med och skrivit. Sedan avslutar de året med att de gör en julkonsert i Gustaf Vasas kyrka.

Så det blir minst sagt mycket jobb tillsammans för Janne och Lasse, men att det ska tära på deras vänskap är inget som Janne oroar sig för. De har pauser emellanåt och då ska Janne ut med sin föreställning My Music Story.

– Vi trivs ihop. Vi träffades första gången 1963 men då kände vi ju inte varandra, vi var med i samma tv-program då. Men sen så har vi träffats i lite olika sammanhang. Sedan började det med att jag gjorde signaturen till Trazan Apansson.

Så länge kommer Electric Banana Band att finnas

Vad kan man förvänta att få uppleva på spelningarna?

– Det blir hela paketet, svarar Janne och berättar att karaktärerna Djungelbokalle, och Sahara Sara kommer att vara med.

Janne utlovar även nyskriven musik, en lektion i joddel och att deras parti Banandemokraterna kommer att ha en del i föreställningen.

– Man kan säga att hela föreställningen är ett workout-pass för oss, det är så mycket energi i låtarna. När jag gör mina vanliga konserter spelar jag i 2,5 timme ungefär, men med det här spelar vi ungefär en timme och en kvart. Och då är vi helt färdiga efter det.

Hur länge vill ni fortsätta med Electric Banana Band?

– Vi tar ett år i taget. Det är väl hälsan och lusten som styr, och efterfrågan. Men det känns som att det finns ett sug efter det här.

FOTO: TT

Annons