ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Janne Schaffers besked om hälsan – framtidsbeskedet för karriären

09 jan, 2023 
Janne Schaffer
Musikern Janne Schaffer fyllde 77 år i september.
Trots sin ålder turnerar han på i ett rasande tempo.
Nu berättar han om hälsan och vad som får honom att orka fortsätta.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Janne Schaffers besked om framtiden: ”Egna låtar”Brand logo
Janne Schaffers besked om framtiden: ”Egna låtar”

Den stora ikonen Janne Schaffer, 77, har bjudit på sina sång och gitarrkunskaper i över 50 år som både soloartist och studiomusiker. I år firar artisten 50 år sedan han släppte sitt debutalbum som soloartist och albumet kom att bli en riktig raket – något som förvånade Janne för 50 år sedan.

Han började sin karriär som studiomusiker 1970 och har jobbat med legendarer som bland andra ABBA, Ted Gärdestad och Lasse Åberg. Tre år senare fick han frågan om att spela in ett eget album och nappade direkt.

– Och så spelade vi in den där, och så åkte jag ner och spelade i Israel i två veckor och när jag kommer hem så ligger jag på förstaplatsen på kvällstoppen på alla topplistor. Jag låg där sex veckor och sålde alltså mer än de jag spelat in med Gärdestad, ABBA, Lasse Berghagen och allting. Så det var ju väldigt konstigt, som studiomusiker att plötsligt sälja mer än de jag spelade in med, berättar Janne för Hänt.

Annons

Detta blev ett riktigt startskott för en lång och framgångsrik karriär och idag är han lika aktuell som har var då. I år ska han ut på turné i både Sverige och i Europa för att fira jubileet.

Janne Schaffer om hälsan – därför orkar han fortsätta som han gör

Hela året är uppbokat för Janne och han kör på i ett rasande högt tempo trots sin ålder på 77 år. Fram till april spelar han i Sverige för att sedan röra sig ut i Europa.

– Sen åker jag på en Europaturné i april, då blir det mest ABBA. Det blev ju nästan 50 låtar med dem, jag var ju med hela vägen från 70-talet till 1982 när de gjorde sista inspelningen. Sen har jag ju inte varit med något mer så då gör jag ett eget litet inslag där. Sen fortsätter jag i sommar och i höst, berättar Janne.

Annons

I september fyllde artisten 77 år, men hälsan är det inga fel på! Han berättar snarare att hans själ mår bra av att vara ute och spela i det höga tempo han gör.

– Peppar peppar, jag är väldigt tacksam över det. Det är tack vare det som jag kan hålla på så mycket. Men jag tror att det här att hålla på och vara aktiv i musiken håller mig frisk. Jag känner att jag blir själsligt stark av det. Det är fantastiskt.

Tuffa åren i karriären – nu berättar Janne: ”Mådde jag inte bra av..”

Han fick känna på hur det var under pandemin att inte kunna vara ute och bjuda på underhållning – och det var något som han inte alls mådde bra av.

– Jag kände ju på det under pandemin när man inte kunde spela. Och det mådde jag inte bra av, kan jag säga. Det passade mig inte alls. Själen hålls vid liv på något sätt. Det är en fantastisk tillvaro och det är jag väldigt tacksam över att det går fortfarande, berättar Janne.

Annons

Några planer på att lägga ner karriären finns inte i nuläget. Han berättar att han gladeligen håller på så länge hans kropp hänger med.

– Jag såg att Jeff Beck, han är en av mina förebilder, han är ett år äldre än mig och han var här och spelade förra året. Och så finns det en amerikansk sångare som är 88 år och är ute och turnerar runt fortfarande. Så det får kroppen avgöra. Så länge jag känner att fingrarna och huvudet hänger med och jag tycker det är vansinnigt kul så är det dumt att bestämma sig för att lägga ner.

FOTO: Eero Hannukainen/TT

Annons