Därför försvann Daniel Radcliffe från rampljuset efter succén

Därför försvann Daniel Radcliffe från rampljuset efter succén
Harry Potter-skådisen Daniel Radcliffe började tala ut om sina alkoholproblemen redan 2012. Nu berättar han mer om missbruket och kändisskapet.
Annons

Daniel Radcliffe, 29, var bara 11 år gammal när han fick rollen som Harry Potter i filmerna med samma namn. Att bli känd världen över innan man hunnit bli tonåring är inte helt lätt, och i Radcliffes fall slutade det med att han blev alkoholist.

Redan 2012, ett år efter att den sista Harry Potter-filmen hade premiär, berättade han om alkoholproblemen för första gången i brittisk press. Då sa Daniel bland annat:

Annons
Annons

– Jag minns knappt de tre sista åren av mitt drickande, minnesluckor var min grej. Jag var alltid rädd för vem jag skulle springa på eller vad jag skulle säga när jag var berusad. Så istället satt jag ensam hemma och hällde i mig sprit.

Det var skådiskollegan Gary Oldman, 60, som själv är nykter alkoholist, som hjälpte sin unga kollega ur missbruket.

– Han fick mig att inse att jag hade för mycket att förlora, förklarade Daniel.

I en ny intervju med Off camera with Sam Jones berättar skådespelaren mer utförligt om orsakerna till att han blev alkoholist. Han drack sig full för att glömma att folk stirrade på honom:

– I mina sena tonår kämpade jag med att när jag gick ut någonstans, till en bar eller pub, kände jag mig betraktad. Det kan ha varit jag som inbillade mig också, men för mig var det snabbaste sättet att glömma det att bli väldigt full. När jag väl var dyngrak insåg jag att oj, människor kollar mer nu eftersom jag super mig full. Då drack jag ännu mer för att kunna ignorera det.

Pressen på att alltid må bra fick honom att må dåligt

Han kände också att det fanns förväntningar på att han alltid skulle vara glad och lycklig, något som gjorde att han mådde ännu sämre när han inte var glad:

– En del av problemet var att det fanns förväntningar att man skulle vara överlycklig hela tiden. Man har ett jättebra jobb, är rik. Man har ingen rätt att inte vara exalterad över det hela tiden. Det blir en press. Man börjar känna att: ”Gud, om jag känner någon form av ledsamhet, betyder det att jag gör det här fel? Är jag inte bra på att vara känd?”.

Efter att Gary Oldman och en del andra vänner stöttat honom och hjälpt honom att bli av med alkoholproblemen drog sig Daniel mer och mer undan rampljuset. Han gjorde ett par större filmroller 2013, men sedan har det blivit allt mindre roller.

2017 berättade Daniel Radcliffe sanningen om varför han har valt att lämna rampljuset och endast ägna sig åt små och annorlunda projekt i en intervju med tidningen Belfast Telegraph.

De åtta Harry Potter-filmerna har gjort att Daniel är ekonomiskt oberoende livet ut. Skådespelaren behöver alltså aldrig mer jobba, utan gör bara det han tycker känns kul:

– Jag är väldigt tacksam för det. Att ha pengar gör att du inte behöver oroa dig, vilket är en fantastisk frihet. Det ger mig även en karriärmässig frihet.

FOTO: TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…