TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin TörnblomIrma Lehtosalo

Efter bråket – Eurovision song contest 2019 byter plats

13 sep, 2018 
AvStina Dahlgren
Eurovision song contest 2019 flyttas
Efter det politiska bråket kommer Eurovision song contest 2019 inte att hållas i Jerusalem. Arrangörerna EBU meddelade idag att tävlingen istället hålls i Tel Aviv.
Annons

– Vi ses nästa år i Jerusalem, skrek Netta Barzilai från scenen när hon hade vunnit Eurovision song contest tidigare i år för Israels räkning med låten Toy.

Efteråt startade en debatt om man verkligen skulle kunna ha tävlingen i Jerusalem år 2019. Eurovision song contest ska vara fri från politik, och att arrangera den i en stad som länge präglats av politiska konflikter ansågs strida mot tävlingens grundprinciper.

Nu meddelar arrangörerna EBU att tävlingen kommer att hållas i Tel Aviv. Detta efter att det israeliska tv-bolaget KAN gjort en analys.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Vi vill tacka alla israeliska städer som deltagit i nomineringsprocessen för att vara värd för Eurovision song contest, och KAN som genomfört en grundlig utvärdering för att hjälpa oss att fatta det slutgiltiga beslutet, säger Eurovision song contests högsta chef Jon Ola Sand i ett uttalande.

Enligt Jon Ola Sand erbjuder Tel Aviv en större möjlighet till att ha ett så stort arrangemang, trots att Jerusalem ska vara den staden med landets största arenor. Jon Ola Sand har dock varit tydlig med att varken politik eller religion ska få inflytande över tävlingen. Därmed kommer man inte ta hänsyn till bland annat den judiska sabbaten.

Annons

– För att göra Eurovision song contest så måste man kunna arbeta 24/7. Det här gäller för alla veckor, inte bara sändningsveckan och repetitionsveckan, utan även veckorna innan när man bygger upp scenen och när man anpassar arenan, har han tidigare sagt i en intervju med KAN.

Diskussionerna fortsätter dock då det finns de i landet som fortfarande kräver att Jerusalem ska vara värdstad för det stora arrangemanget. En annan stor fråga har varit huruvida man kan garantera deltagarnas säkerhet i ett område så drabbat av politiska konflikter.

I ett pressmeddelande säger dock Frank-Dieter Freiling, ordförande i Eurovisions referensgrupp, att de räknar med att få garantier på säkerheten, yttrandefriheten samt att tävlingen fortsätter vara fri från politik av landets premiärminister innan veckan är slut.

– De här garantierna är absolut nödvändiga för att vi ska kunna gå vidare med planeringen av tävlingen och för att upprätthålla Eurovision song contests värderingen när det gäller mångfald och inkluderande, säger Frank-Dieter Freiling.

FOTO: Ibl

Annons