ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Edward Bloms starka åsikt om julkalendern: ”Borde inte...”

03 dec, 2022 
SVT:s julkalender och Edward Blom
Edward Blom vet precis hur han vill ha det under julen.
Han ser gärna att det firas traditionellt och det är inte sällan man hör honom rasa över nya påfund kring juletider.
I år yttrar han sina åsikter kring SVT:s julkalender.
Annons
Avsnitt 3 av StarstruckBrand logo
Avsnitt 3 av Starstruck

I en intervju med Hänt berättar Edward Blom, 52, att juletider är en av de mest hektiska tiderna på året. Han förklarar att allt jobb hamnar under advent och att massor med jobb kläms in under december månad.

Som den julexpert han är med full koll på vad som ska ätas till julbordet och juldrycker så blir det inga lugna puckar förrän julafton för Edward.

När Hänt når honom har det precis varit premiär för SVT:s julkalender – som förvisso efter första avsnittet verkar lovande enligt Edward. Men det finns en detalj som han inte kan förstå, och det är att det heter julkalender och inte adventskalender.

– Men det är ju så med julkalendern, varför det nu kallas julkalendern, det är ju inte under jul, det är ju under advent så den borde ju heta adventskalendern som alla andra kalendrar heter. Men det är så med julkalendern under advent på SVT att vissa år är det för de äldre och vissa år för de yngre, säger Edward till Hänt och syftar på att den i år var för krånglig för hans fyraåring att förstå.

Annons

– Fyraåringen tyckte kanske inte ännu att den var läskig men däremot svår, lite för krångligt. Så han var inte så nöjd.

Därför ska man skilja på advent och jul – Edward förklarar

Edward menar överlag att folk blandar ihop advent och jul – särskilt den yngre generationen. För honom själv börjar inte julen förrän på julafton och fortgår fram till tjugondag knut.

– Jag tycker ju att det är väldigt konstigt att folk börjar fira tidigare och tidigare. Att det finns folk som sätter upp granar redan första december. Man borde skilja mer på advent och jul. För 25 år sedan var det ingen människa som blandade ihop dem, alla visste att på advent satte man upp adventsstjärnor. Och sen kommer julen med julafton och då är det granar och tomtar. Men nu har de yngre blandat ihop jul och advent och nästan så fort Alla Helgona är över så brakar de på, säger Edward.

Annons

Han menar att ju tidigare man börjar desto fortare tröttnar man också och då blir veckorna i januari gråa och tråkiga.

– Och det tråkiga då är ju att de slutar för tidigt. Då slutar de ofta redan efter nyår, och börjar ta bort allting. Och då får de jättetråkiga veckor där i januari när man förut fortfarande hade julfirande så blir det grått och kallt och tråkigt i flera veckor.

Det här ska inte finnas på julbordet enligt Edward Blom

2016 släppte han en jullåt vid namn Nu lagar vi julen där han just tar upp sådant som han tycker är befängt att vi gör med jultraditionerna. I låten sjungs det mycket om konstigheter som dyker upp på julbordet och det är något han även poängterar i intervjun.

– Jag skulle inte vilja ha någonting som inte har med jultraditioner och göra vare sig i Sverige eller något annat land, det är jag helt emot. De flesta typer av mat ska ju inte vara där. Men tacos till exempel, eller sushi, som inte har med julen att göra, förklarar han att han inte vill se på julbordet.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT/TV4

Annons