TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Allt du vill veta om artisten Darin Zanyar

04 nov, 2022 
AvJulia Riddertorp
Darin Zaynar
Darin Zanyar, mer känd under artistnamnet Darin, slog igenom stort i Idol. Efter hans medverkan i programmet har det slagit eld och lågor om artisen och han är känd både internationellt och nationellt. Hur tog han sig till den karriären han har idag? Hänt svarar!
Annons
Tess Merkel om okända relationen till DarinBrand logo
Tess Merkel om okända relationen till Darin

Den folkkära artisten Darin Zanyar uppmärksammades för första gången när han gjorde debut i sångtävlingen Idol. Redan som 14-åring drog hans låtskrivande igång och han har samarbetat med flera stora namn och startade sitt eget skivbolag år 2015.

Därefter har Darins karriär blomstrat och artisten har medverkat i program som Så mycket bättre och Melodifestivalen för att nämna två. Han har även i och med sitt artisteri släppt flera album med låtar som spelats flera gånger på radio runt om i landet.

Vill du veta mer om Darins kärleksliv bortom artisteriet och vem som vann Idol när han medverkade för första gången, läs allt om det här!

Hur lång är Darin Zanyar och hur gammal är han?

Darin är 1,75 meter lång och är född 2 juni 1987. Han är alltså 35 år gammal.

Annons

Darins medverkan i Idol – vem vann?

Som tonåring var Darin med i TV4:s sångtävlingen Idol. Han tog sig långt och lyckades fånga svenska folkets hjärtan med sin sång.

Det stod mellan Darin och Daniel Lindström, 44, när Darin medverkade år 200 och båda tog sig alltså till finalen. Men det blev Daniel som tog hem tävlingen med låten Coming True av Jörgen Elofsson, 60.

Trots att Darin inte vann tävlingen var det starten på en lång och framgångsrik karriär. Året därpå släppte Darin nämligen sin första skiva efter ett lyckat skivkontrakt med Sony BMG.

Debutsingeln Money for Nothing skrevs av ingen mindre än Robin Miriam Carlsson, 43, som går under artistnamnet Robyn och låten spelades oavbrutet runt om i landet. Året blev väldigt lyckat för Darin och han satte en ny artist på kartan.

När var Darin med i Så mycket bättre?

Några år senare medverkade Darin i det folkkära programmet Så mycket bättre där artister ska tolka varandras låtar till deras egna varianter.

Darin när han medverkade i Så mycket bättre 2012.
Darin Zaynar när han medverkade i Så mycket bättre för första gången.

Året var 2012 när Darin var med och han tolkade bland andra Olle Ljungströms låt En apa som liknar dig. Tyvärr gick Olle bort 2016 men tolkningen spelas fortfarande och de flesta har nog hört den vid något tillfälle.

Annons

Hur ser Darins relation ut? Har han en pojkvän eller partner?

I samband med Pride 2020 bekräftade Darin på sin Instagram att han var homosexuell. Han berättade i samband med det att han hade en känsla av att om han inte berättade det då så skulle han aldrig göra det.

På Instagram delade han inlägget där han berättade om sin läggning:

”Alla i världen ska kunna vara stolta och accepterade för den de är. Jag vet hur svårt det kan vara. Det tog ett tag, men jag är stolt över att vara gay. Glad stolthet!”, skrev artisten på sin Instagram 2020.

Darin Zanyar i melodifestivalen

När Darin ställde upp i Melodifestivalen var det nämligen i slutspurten, alltså Eurovision Song Contest. Året var 2013 och Darin var med som en mellanakt där han skulle representera popmusik med låtarna So Yours och Nobody Knows.

En av Darins andra singlar som hittat tillbaka till programmet han slog igenom i är låten En säng av rosor har tidigare framförts i Idol 2022 av Julien Keulen, 25, som var ett stort fan av Darin och hans musik.

Annons

Finns Darin Zanyar på Instagram?

Precis som de flesta stora artisterna finns Darin på Instagram. På plattformen går han under användarnamnet @darinofficial och har i skrivande stund 129 085 följare.

Vilka är Darins föräldrar?

Darin är född i Botkyrka och hans föräldrar är av hans pappa Shwan Zanyar, 68, och hans mamma Ashti Zanyar, 63.

Darins föräldrar behövde fly från Kurdistan under kriget mellan Irak och Iran år 1980. Darins pappa blev inkallad att slåss i kriget men vägrade och därför behövde de fly landet och efter flera stopp blev Sverige slutdestinationen.

Majoriteten av Darins släkt bor ännu i Kurdistan men de har kontakt över telefon, något som Darin tidigare berättat om för Expressen.

Can't stay away – Darins första engelska singel på flera år

Darin har släppt flera svenska låtar under sin tid som artist. År 2021 släppte han sin första engelska singel på hela 7 år. Ett långt uppehåll men han har som sagt släppt andra låtar under tiden.

Darins senaste singel heter Satisfaction och handlar om att kunna känna sig fri och på Instagram delade Darin med sig av tanken bakom låten:

”Satisfaction är en låt om att omfamna sin sexualitet och äga den och framförallt känna sig fri. Min förhoppning bakom låten är att alla som lyssnar på den känner sig lika befriade.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons