Doktor Mikaels vägran i relationen med Lotta Engberg – avslöjar varför

Mikael Sandström och Lotta Engberg.
Exklusivt

Kärleken mellan Lotta Engberg och Mikael Sandström lever och frodas. Turturduvorna stortrivs i lilla Mölnlycke – men snart hägrar ett liv på sydliga breddgrader.
Här berättar paret om drömflytten utomlands, det bästa och sämsta med partnern – och varför Mikael inte friar.

I runda slängar två år har Lotta Engberg, 58, och Mikael Sandström, 63, varit Sveriges hetaste kärlekspar. Det tjusiga paret, som huserar i en lyxvilla i Mölnlycke någon mil sydost om Göteborg, är på gott humör när Hänt knackar på dörren och hunden Nova, en leonberger, kommer springande med viftande svans.

Hur har ditt nya liv med Mikael präglat dig, Lotta?

– Innan vi träffades levde vi själva. Jag i sex år och Mikael i många fler år. Under den perioden hann jag landa i mig själv. Den feelingen har jag kvar och det är så skönt. Sedan känns allt ”mycket mer” med Mikael, det är en intensiv person. Jag har aldrig skrattat så mycket med någon, jag har aldrig haft så många skrattanfall!

Vilka ungkarlsfasoner har Mikael svårt att släppa?

– Du, det är det här som är så skönt! I det här huset är vi två egna personer. Man måste inte vara likadan, man måste inte göra på samma sätt. Vi har en uppgift nu och det är att se till att vi själva mår bra och att den andra mår bra. Vi ser till att ha det skojigt, vi anmärker inte på varandra. Livet är inte oändligt.

Hur kommer det sig att du och Mikael slagit ner era bopålar just här?

– Först och främst drabbades vi av en gemensam nu-feeling: ”Vi väntar inte!” Att det blev Göteborg beror nog på mig, men att det blev det här huset beror nog på Mikael.

✔︎ Det här är Lotta Engberg

Fullständigt namn: Anna Charlotte ”Lotta” Engberg.
Ålder: 58.
Stjärntecken: Fisk.
Det bästa med mig är att: Jag letar inte fel utan möjligheter. Det gör att livet inte blir så krångligt och tillbakasträvande.
Det sämsta med mig är att: Det är egentligen typ samma sak… Någon gång måste man inse att ”nu är det skit”. Fast just nu är ju allt så bra. Jag är dålig på att landa i tråkigheter.
Det bästa med Mikael är att: Han tillför så mycket i mitt liv. Han är intellektuell, han är en kunskapsbank, liksom. Vi så har så roliga diskussioner!
Det sämsta med Mikael är att: Han är en tidsoptimist. Vanligtvis är det mannen som brukar få vänta på kvinnan när man ska åka iväg någonstans, men i den här familjen är det tvärtom, (skratt). Sedan är han en riktig man, han kan verkligen stå och titta i kylskåpet och säga att det är slut på ägg. Jag kan sitta tio meter därifrån och säga: ”Nej, äggen står på översta hyllan till vänster bakom smöret”.
Tre saker jag gärna gör – när jag har ensamtid: Plockar svamp, äter gröna ärtor och bokför. Det sistnämnda tycker jag är vansinnigt roligt, det är kul med matematik.
Hon är min närmaste vän: Lotta i Värmland. Vi har känt varandra sedan jag bodde i Skara på 80-talet. Vi pratar med varandra exakt varenda morgon.
Doft som gör mig nostalgisk: Nyhuggen skog. Pappa var jägmästare. Han luktade skog, det är trygghet för mig.
2021 års höjdpunkt: Jag har två. Ena är då Mikael och jag klev in i villan första gången. Vilken lyckokänsla! Andra är då Nova flyttade in till oss.
2021 års bottennapp: Min gode vän Curt-Eric Holmquist bortgång.
Mitt nyårslöfte är att: Svårt, men det är nog det där med golfen… Man vill alltid sänka sitt handikapp.
Här vill jag kanske bo med Mikael – i framtiden: Vi vill gärna bo här, men flera år framåt finns det något annat som hägrar. Under vinterhalvåret vill jag gärna ha ett boende på varmare breddgrader, gärna Spanien. Där kan man spela golf året runt så att man kanske kan infria sitt nyårslöfte, (skratt).

Gick ni på många husvisningar?

– Nej, vi tittade bara på ett annat hus. Det gjorde vi någon månad innan vi gick på en Facetime-visning av det här huset, sedan bestämde vi oss och la ett bud.

Hur firade ni att ni vann budgivningen?

– Du, jag tror mest att vi var i chock, för det gick så fruktansvärt fort. Någon timme efter Facetime-visningen la vi ett bud, sedan fick vi veta nästan omedelbart att det var klart. Det var overkligt, vi satt bara och tittade på varandra och sa: ”Jäklar, vi ska bli sambor!”

Vem fick göra sig av med flest grejer inför samboflytten, du eller Mikael?

– Ingen av oss. Vi är inga prylmänniskor. Det är nästan så att det fattas saker här, (skratt).

Mikael hade med rosor på första dejten med Lotta

Vilken del av huset gillar du mest?

– Tvättstugan. Den är min. ”Don't go in there”, säger jag till Mikael.

Från vilket rum har ni finast utsikt?

– Uppifrån sängkammaren. Vi har en bäck nedanför. Om du visste hur rogivande den är.

✔︎ Det här är Mikael Sandström

Fullständigt namn: Anders Mikael Ygge Sandström.
Ålder: 63.
Stjärntecken: Tvilling.
Det bästa med mig är att: Jag är väldigt anpassningsbar.
Det sämsta med mig är att: Jag nästan kan uppfattas som aggressiv när jag blir riktigt engagerad.
Det bästa med Lotta är att: Oj, det var svårt. Det är som att försöka fånga havet i ett glas, men hon är väldigt entusiasmerande, omtänksam och intensiv.
Det sämsta med Lotta är att hon: Har svårt att skilja på höger och vänster.
Tre saker jag gärna hittar på – när jag har ensamtid: Träna, kolla på amerikanska tv-serier och musikaliska Youtube-klipp.
Han är min närmaste vän: Conny. Vi har känt varandra sedan 1976. Conny är snäll, omtänksam och traditionell.
Doft som gör mig nostalgisk: Doften av hav och saltvatten.
2021 års höjdpunkt: Förhoppningsvis en resa till Maldiverna, vi åker dit nu i dagarna.
2021 års bottennapp: Min kusin dog i prostatacancer. Livet är så orättvist men det visste jag redan.
Mitt nyårslöfte är att: Sänka mitt handikapp i golf till 30 – innan första juni.
Här vill jag kanske bo med Lotta – i framtiden: Spanien. Lotta när en dröm att köpa en lägenhet i någon spansk, pittoresk by. Det vill hon nästan mer än jag – men jag hakar gärna på!

Fröet till Mikael och Lottas förhållande såddes i en kvällstidningsintervju i slutet av januari 2020. Lotta skojade om att hon ”inte skulle tacka nej till en dejt” med nämnde Mikael. Citatet spreds i racerfart. Lotta förlorade snabbt kontrollen över det skenande romansryktet i tidningarna. Hon kontaktade TV4 för att framföra en ursäkt till Mikael – som kanske upplevde mediekarusellen som obehaglig.

Lotta ville gärna ventilera saken med Mikael – som svarade med tystnad.

Lotta skickade sms, men jag nobbade henne två gånger, minns Mikael med ett busigt leende.

Kikki Danielssons ilska mot TV4 – därför rasar hon

Plötsligt en dag plingade det dock till i Lottas mobil. Hon hade fått ett sms från Mikael – och snart ägde det första telefonsamtalet rum.

Vad snackade ni om, Mikael?

– Det var väldigt allmängiltigt. Jag var med i Let´s dance just då. Jag ville inte vara kvar i programmet, jag ville hoppa av. Coronan var som värst. Lekstugan i tv kändes över. Nu var det allvar, jag behövdes på sjukhuset. Så vi pratade mycket om det, faktiskt.

Hade du med dig tre röda rosor på er första dejt?

– Nej, men tio! Eller om det var sex. Jag minns inte.

Mikael och Lotta öppnade sitt hem för Hänt.

Foto: Jonas Hessman

Hur såg dina känslor för Lotta ut i det första skedet – innan ni kände att ”nu är vi ihop”?

– Det var mest spänning och attraktion, jag tänkte inte framåt. Jag tillät mig leva i nuet. Sedan var vi på mitt sommarställe som ligger på en öde ö. Där var vi väldigt ostörda. Då fördjupades allt.

Vad betyder Lotta för dig?

– Hon och mina barn är navet i mitt liv, så är det ju!

Hemliga telefonsamtalet mellan Bonde-Daniels brevskrivare avslöjat

Är Lotta den kramiga typen?

– Ja, hon är oerhört kramig, hon är en väldigt fysisk person.

Därför har inte Mikael friat till Lotta

Vilket misstag, som du gjort i tidigare kärleksrelationer, tänker du inte låta gå i repris?

– Oj, det är en stor fråga, det är nog ett antal misstag. Vardagsintimiteten är viktig och att uppskatta den andras småsaker. Jag var inte så jättebra på det när jag var gift, tror jag. Det här är något jag tänkt på. Att verkligen bry sig. Det är inte tanken som räknas, det är handlingen som räknas. Det är inte värt ett skit att säga ”jag tänkte köpa rosor”. Det duger inte.

Visst har du inte friat till Lotta ännu, din drummel?

– (Skratt). Nej, det har jag inte.

Lotta och Mikael älskar att pussas.

Foto: Jonas Hessman

Varför?

– För att vi har det alldeles utmärkt som vi har det just nu! Vi får väl se i framtiden…

Säg tre kändisar, Mikael, som du gärna vill bjuda till bröllopet – om ni bestämmer er för att knyta hymens band.

– Först och främst Tilde de Paula Eby och Peter Jihde, förstås. Tilde är en mycket god vän. Vi gjorde Nyhetsmorgon i fyra, fem år. Tilde är bra på alla sätt. Det är likadant med Peter, jag litar på honom. Jag har varit tomte till hans barn flera gånger.

Tredje kändisen, då?

– Överraskande nog svarar jag Glenn Hysén. Jag gästade hans podcast och det var verkligen trevligt. Han sprider god stämning.

Julia återförenad med Bachelorette-deltagaren – efter uppbrottet

Lotta, på vilket sätt kan det vara en fröjd att leva ihop med dig?

– Jag är ganska kul. Om jag skulle välja någon att ta med till en öde ö så skulle jag välja mig själv. I mitt sällskap är inget särskilt krångligt, det blir inte så många psykbryt. Jag är en positiv människa och jag är ganska duktig på att ta i. Jag letar inte fel och brister, det är liksom ingen idé. Jag backar inte, jag ältar inte. Jag blickar framåt. Det är därför jag aldrig tänker ge ut några memoarer. Jag grottar inte ner mig i det gamla, jag vill framåt.

Vad som du har för dig brukar få Mikael att ruttna?

– Det är ganska mycket! Jag är intensiv, det går fort i huvudet på mig. Jag kan prata om sju saker samtidigt.

Vad blir nästa steg i er relation?

– Vi tänker inte så. Vi är jättenöjda med det vi har, vi vill inte ändra på någonting. Förhoppningsvis får vi fler dagar ihop. Nästa nyårsafton hoppas jag att vi kan titta på varandra och säga: ”Yes baby, fick 365 dagar till!”

LÄS OCKSÅ: Tittarnas starka reaktioner – efter Pär Lernströms agerande i TV4-kulisserna

LÄS OCKSÅ: Farmen-Kalle Zeman förlovad med Robinson-vinnaren – så träffades paret

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för bortvalda brevskrivarna i Bonde söker fru – visar upp nya kärleken

Foto: Jonas Hessman & TT

SENASTE NYTT!