melodifestivalen 2023

Därför saknades Lotta Hedlund – under hyllningen i Melodifestivalen

Därför saknades Lotta Hedlund – under hyllningen i Melodifestivalen

I den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2023 presenterades ett nytt bidrag in i programmets Hall of fame.
Det var Bang and boomerang med Svenne Hedlund och Lotta Hedlund.
Men under den stora hyllningen sakandes Lotta Hedlund.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Marcus och Martinus om att vara med i svenska Mello – okända samtalet med SVT
0:37

Efter reklamen: Marcus och Martinus om att vara med i svenska Mello – okända samtalet med SVT

(0:37)

Slå på ljud

Melodifestivalen 2023 har nu dragit igång och under kvällen gick den tredje deltävlingen av stapeln. Kvällens stora vinnare blev tvillingduon Marcus och Martinus, från Norge, och Paul Rey.

Men det var inte bara deras nummer som firades under kvällen utan även Lotta Hedlund och Sven Ove ”Svenne” Hedlunds bidra Bang and boomerang blev uppmärksammad.

Lotta och Svenne träffades för första gången under en spelning på restaurangen Hamburger börs under en spelning med The sherrys. Lotta stod på scenen och lyckades imponera Svenne och hans Hep stars-medlemmar Christer Petterson och Benny Andersson, som satt i publiken.

Svenne och Lotta blev sedan ett par, både på scen och privat. Men äktenskapet skulle komma att ta slut 2014, då de valde att gå skilda vägar.

Lotta Hedlund om Svenne Hedlunds begravning

Svenne gick bort för drygt två månader sedan och kämpade med hälsan sin sista tid i livet, och till slut blev alla sjukdomar för mycket att hantera. I en intervju med Aftonbladet berätta Lotta om chocken efter ex-makens död.

– Jag känner mig fortfarande chockad, Svenne hade varit inne på sjukhuset flera gånger och han hade klarat sig. Men den här gången var han för svag och han orkade inte. Han hade dubbelsidig lunginflammation, han hade covid-19 och hans lever var slut. Han var slut i hela kroppen.

Lotta var senare på Svennes begravning och beskrev den fina ceremonin

– Det var enorma mängder blommor. Robert Wells spelade och sjöng, Py Bäckman och Peter Jezewski uppträdde också i kyrkan. Lennart Grahn från Shanes sjöng ”I can’t help falling in love”. Det var en mycket stillsam och värdig begravning. Det var mycket folk, kyrkopersonalen sa att de aldrig hade sett så mycket blommor på en gång i kyrkan, berättar hon för Aftonbladet.

Känslorna blev för starka mot slutet av ceremonin och Lotta föll till slut bara ihop.

– Jag föll ihop i slutet av begravningen när vi skulle gå ut. Då bar inte benen mig utan jag bara föll ihop.

Därför saknades Lotta Hedlund i Melodifestivalen 2023

Varje år väljs fem låtar in i Melodifestivalens så kallade Hall of fame. Den instiftades för att hylla minnesvärda nummer i programmets historia. Och under kvällen var det Svenne och Lottas bidrag Bang and boomerang som fick den stora hyllning. Låten slutade på en tredje plats år 1975 och har med åren kommit att blivit en riktig klassiker.

Men när bidraget presenterades i Hall of fame, lös Lotta med sin frånvaro. Nu kommer kanalen med en förklaring till varför Lotta inte var på plats för den stora hyllningen.

Hon kunde inte bara. Alla måste inte vara live heller”, skriver en presstalesperson på SVT till Hänt.

FOTO: Jonas Bilberg/Aftonbladet/TT, SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN