LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför petar inte TV4 Bard – efter tittarnas kritikstorm

12 jan, 2018 
Den senaste veckans kritikstorm mot Alexander Bard får inte TV4 att ta bort honom från ”Talang”-juryn. För Hänt förklarar Bard själv att han och TV4 har samma syn på produktionens beslut.
Annons

Ikväll visas det första avsnittet av säsongens ”Talang” på TV4 och i juryn ser vi Alexander Bard, 56, LaGaylia Frazier, 56, Bianca Ingrosso, 23, och David Batra, 45. De första programmen av säsongen spelades in redan i höstas. Men för bara en vecka sedan startades ett upprop med en namninsamling för att få TV4 att ta bort Alexander Bard från juryn. Just nu är det drygt 15 000 personer som skrivit under.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Insamlingen och uppropet startades av ”Tnkvrt” – en antirasistisk plattform driven av ideella nätaktivister, mot bakgrund av att Bard ett flertal gånger uttalat sig kontroversiellt. Senast i samband med #MeToo-kampanjen på sin Twitter.

Men TV4 gick snabbt in och svarade på kritikstormen mot Bard, och förklarade att uppropet och namninsamlingen inte kommer att göra att de tar bort honom från programmet.

”Vi har hela tiden varit, och vill fortsätta vara, tydliga gällande att TV4 har tagit starkt avstånd från Alexander Bards kritiserade inlägg på hans egna sociala medier, och från de saker som han gett uttryck för där. Och det vet Alexander Bard.Det är viktigt att än en gång poängtera att Alexander Bard inte är en talesperson för TV4. Han är anlitad för att vara jurymedlem i en av våra produktioner, Talang, och vi tar också ansvar för de saker som han gör och säger i det programmet”, skriver Lotta Andersson, exekutiv producent för Talang, i ett meddelande till Hänt.

Annons

Bard själv berättar att han och TV4 är helt överens – hans arbete i” Talang” har inget att göra med hans privata kanaler.

– Det jag gör i Talang har ingeting att göra med mitt privata Twitter-flöde, och det har TV4 och påpekat gång på gång. Vi är fullständigt överens, det finns ingen dold agenda mellan oss överhuvudtaget, säger Alexander Bard till Hänt och fortsätter:

– Jag är en jättesjysst medarbetare och jag respekterar alla jag jobbar med.

Att uppropet startat från början har han ingeting emot, han tycker snarare att det är kul att folk har åsikter. Han själv har inte reagerat speciellt hårt och kommer att kliva in som samma Alexander Bard som innan. Men däremot är han mindre nöjd med det faktum att, som han själv uttrycker det, åsiktsfriheten och yttrandefriheten krymper.

– Jag tycker att det är kul att folk har känslor och tycker saker. Jag tycker att det är toppen. Däremot tycker jag inte att bannlysa, censurera och yrkesförbjuda folk är en väg att gå. Det kan jag reagera väldigt starkt på. Det skulle jag aldrig göra själv, inte ens mot mina värsta motståndare, säger han och fortsätter:

Annons

– Däremot tycker jag väldigt synd om unga människor idag, att debattutrymmet har krympt, att det är lägre tak i Sverige. Att det kommer åsikts- och etikettpoliser, och säger att såhär får man inte uttrycka sig eller så här får man inte göra.

Vad som också gör honom upprörd är när hans yrkesroll blandas ihop med hans privata liv.

– Att blanda ihop de rollerna tycker jag är jävulskt faktiskt, det är oschysst. Väldigt oschysst. Mot tv-tittarna, mot mig, mot en ung generation och den generationens yttrandefrihet.

Efter att uppropet om att få bort honom från juryn uppkommit så tog det inte allt för lång tid innan det startades ett som menade på motsatsen: Låt Bard sitta kvar. Bard själv tror att den reaktionen egentligen inte handlar om honom, utan om unga människor som vill försvara sin yttrandefrihet. Uppropet ”Stötta Alexander Bard” startades av Paul Pascalau och har just nu hittills drygt 5 000 underskrifter.

Foto: TV4 

Annons