TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Därför blir det inte en ny säsong av Det sitter i väggarna

19 okt, 2020 
Richard Thuner och Erika Åberg i Det sitter i väggarna
SVT:s Det sitter i väggarna har miljonpublik varje vecka.
Trots tittarnas protester läggs nu programmet ned.
Här är anledningen!
Annons
Allt du vill veta om nya Bytt är bytt-profilen Li PampBrand logo
Allt du vill veta om nya Bytt är bytt-profilen Li Pamp

Det sitter i väggarna har sedan premiären 2015 blivit ett av SVT:s mest populära program. Över en miljon tittare har bänkat sig framför programmet varje vecka, och vad det verkar ser intresset inte ut att avta. Tvärtom. Så sent som den senaste månaden har det varit ett av Sveriges mest sedda program.

I programmet har man fått följa antikexperten Richard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg när de besöker familjer som bor i minst sagt speciella hus. Både familjen och tittarna har genom programmet fått lära sig mer om fastighetens gamla historia. De har också fått hjälp med att restaurera delar av huset.

Men nu är programmet snart själv historia. SVT har nämligen valt att lägga Det sitter i väggarna på is. Ett beslut som antikexperten Richard Thunér, som även syns i Antikrundan, beskriver som ”ofattbart”.

– Normalt sett, om ett program har gått knackigt i några år, så förstår jag om man vill testa någonting nytt. Men det här har ju inte gått knackigt alls utan känns ju som ett extremt starkt koncept, säger han till Aftonbladet.

Annons

För tidningen förklarar SVT beslutet. Kanalen menar att de vill satsa på att nå ut till en yngre målgrupp.

– Vi har jättemycket titlar som går superbra mot äldre och vi ska absolut ha dem. Men vi ska göra program för alla och då måste vi också ibland nå de unga och då behöver vi ta pengar någonstans ifrån, säger Micael Lekberg, SVT:s programchef i Malmö.

Tittarilskan mot SVT: ”Diskriminerade”

Richard Thunér respekterar visserligen SVT:s val, men är ändå minst sagt skeptisk.

– Men ur en personlig synvinkel och av de kommentarerna som jag får när jag pratar med våra tittare om det här så tycker ju alla att det är fullkomligt upp åt väggarna, om man ska vara lite lustig. Vi har haft en stadig tittarskara på 1,1 miljoner tittare varje avsnitt i höst. Våra siffror är bättre än Idol och Mästerkocken på fyran.

Richard får också medhåll. PRO:s ordförande Christina Tallberg beskriver beslutet som diskriminerande mot äldre. Och i sociala medier fullkomligt rasar tittare, både gamla och unga.

Annons

”Att SVT skrotar Det sitter i väggarna till förmån för en 'yngre publik' gör bara att det är ännu ett program jag inte kommer att titta på. Varför ska jag betala skatt för något där utbudet bara blir sämre och sämre?”, skriver en upprörd tittare på Twitter.

En annan skriver:
”Återigen väljer SVT att lägga ner ett folkbildande program, Det sitter i väggarna. Resultatet blir väl, som vanligt ett ointressant 'livsstilsprogram' med matlagning i koncept.”

Sista programmet av Det sitter i väggarna sänds måndag den 19 oktober klockan 20:00 på SVT.

Annons