LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Dansbandsveckan tvingas göra om – tunga bakslaget: ”Helt värdelöst”

18 jun, 2024 
En gång i tiden brukade Dansbandsveckans Guldklaven-galor tv-sändas live i SVT.
Men den tiden är ett minne blott – nu får man inte ens direktsänd radio.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Casanovas om känslorna inför Mello 2023Brand logo
Casanovas om känslorna inför Mello 2023

Något annat som Dansbandsveckan är kända för är priset Guldklaven. I år är det Alcazar-profilen Magnus Carlsson, 49, som leder galan – som har tv-sänts i SVT en gång, år 2014. Mer än så blev det dock inte från SVT:s håll och istället är det Sveriges Radio som tagit över direktsändningarna istället.

Skarpa kritiken mot Dansbandsveckans situation

En som jobbade med tv-sändningen av Guldklaven 2014 är Dansbandsnytts grundare Niklas Lindh. Att det inte blivit fler direktsända tv-galor är något han är väldigt skeptisk till.

Annons

”Några fler direktsända Guldklavengalor i SVT har det trots tittarsuccén inte blivit, i varje fall inte än så länge. Och ska man vara ärlig så finns det inte mycket som tyder på det. Snarare tvärtom, då Sveriges Radio inte ens direktsänder årets gala, utan väljer att eftersända den en hel vecka senare ”på grund av krock med EM-finalen i fotboll.”, skriver han på Dansbandsnytt.

Det är med andra ord inte ens en direktsändning som står på agendan i år. När P4 Dans presenterade de nominerade artisterna så nämndes ingenting om omständigheterna kring varför galan inte direktsänds:

”Söndag den 14 juli kl 18.30 är det dags för Årets stora dansbandsgala där årets bästa dansband och dansbandsmusiker ska hyllas. Det är också en gala som efterhandssänds i Sveriges Radio P4 söndagen därpå, den 21 juli 20.00 – 23.00. ”, löd meddelandet.

Även dansbandskännaren Markus Redman är upprörd.

”Att inte sända galan när den genomförs verkar helt galet. Att eftersända galan är ju helt värdelöst. Ni borde ju kunna sända den DIREKT via webben i P4Plus eller vad som helst.”, skriver han på Facebook.

Annons

Dansbandsveckan om bakslaget: ”Krockar med oss varje gång”

Trots det här bakslaget hoppas Niklas Lindh ändå att det kan få ett lyckligt slut.

”Nästa år kanske läget blir annorlunda och att livesändningen är åter i etern, och om den uppåtgående danstrenden i landet förvaltas väl och sprider sig på lång sikt, så kanske till och med SVT återigen kvicknar till och sänder galan.”, skriver han.

När Hänt når Dansbandsveckans pressansvarige Lars Bälter berättar han hur man ser på den bortprioriterade sändningen.

– Ja, det blir väl kanske en eller två dagar efter, jag vet inte riktigt. Det blir i alla fall eftersändning, det blir inte direkt, säger han till Hänt och fortsätter:

– EM-finalen, den har krockat med oss varje gång det är EM-final i fotboll. Även när det är VM-final krockar den med våran vecka.

Kronprinsessans födelsedag krockar ju också? Hur påverkas ni?

– Ja, den brukar ofta ligga på tisdag eller onsdag. Något år klarade vi oss ifrån det, men oftast har vi Victoriadagen. Men den är inte någon konkurrent till oss på det sättet. Så nej, det har vi klarat oss ifrån. Det är ingen konkurrens alls.

FOTO: Johan Dali/TT,

Annons