LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Louise Hoffstens man Dan Bratt om tuffa kampen:”Klarat mig bra trots det”

21 jul, 2023 
Johanna Talamo
Dan Bratt
Skådespelaren Dan Bratt och sångerskan Louise Hoffsten har varit gifta sedan 2003.
Makarna har haft ett antal dystra år med tuffa sjukdomsbesked. Nu delar Dan Bratt med sig om livet med den osynliga funktionsnedsättningen.
– Det är med stor sorg jag berättar.., säger han i podden Värvet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Louise Hoffstens om Tareq Taylors musikkarriär: ”Spännande”Brand logo
Louise Hoffstens om Tareq Taylors musikkarriär: ”Spännande”

Dan Bratt, 66 och Louise Hoffsten, 57 gifte sig för 20 år sedan och har tillsammans sonen Adrian, 20. Dan Bratt har medverkat i filmer som Beck-den japanska shungamålningen och i den animerade filmen Star Wars: The Clone Wars kan man höra hans röst i karaktären Obi-Wan Kenobi.

Dan Bratt och Louise Hoffstens tuffa sjukdomskamper

Den folkkära sångerskan tillika Dan Bratts maka Louise Hoffsten fick för 30 år sedan diagnosen MS, en kronisk nervsjukdom som går att bromsa med hjälp av olika läkemedel. I en tidigare intervju med Hänt har Louise berättat om hur det är att leva med sjukdomen och hur hon, efter 30 års kamp, mår idag.

– Jag mår skitbra. Jag sitter i rullstol, jag kan gå också men det är vingligt. Jag har käpp och jag har rullstol. Det är jättebra hjälpmedel, sade Louise och fortsatte:

– Det ger mig kraft också. Jag lär mig mycket längs vägen. Jag har gått på rullstolsskola, men jag är inte fullärd än, det tar tid så att säga! Men det är kul, det är inte deprimerande och tråkigt utan det är skitkul rent ut sagt. Jag vill ha roligt, så är det!

Annons

Louise Hoffsten förklarade då att hon lärt sig att acceptera sjukdomen och att hon försöker inspirera andra till positivitet, att det är möjligt att leva ett rikt liv trots diagnosen.

Tio år efter Louises sjukdomsbesked kom det ytterligare ett dystert besked för paret – maken Dan Bratt fick en cancerdiagnos. Nu är det 20 år sedan Dans tuffa sjukdomsbesked och han är idag friskförklarad. I en tidigare intervju med Hänt berättade Louise Hoffsten om makens mående i dagsläget.

– Han är friskförklarad, ja. Men en gång cancer, man vet aldrig. Det här med cancern är ju så längesedan nu och han mår bra. Han är bra, vi är starka och lyckliga tillsammans. Saker och ting är bra, sade Louise då.

Dan Bratt om sin osynliga funktionsnedsättning

Louise Hoffsten och Dan Bratt är onekligen sanna inspirationskällor och de har tagit sig igenom minst sagt kämpiga år med bravur. I det senaste avsnittet av Värvet öppnar nu Dan Bratt upp sig om sin funktionsnedsättning och hur den på senare år har förvärrats.

Annons

– Jag har haft nedsatt hörsel i hela mitt liv, jag har klarat mig bra trots det. På senare år har jag dock fått försämrad hörsel. Det är med stor sorg jag berättar det, därför att jag kan inte längre sjunga, säger han.

Han förklarar att den försämrade hörsel påverkar hans förmåga att höra tonarter, rytmer och han kan heller inte längre uppfatta om han ligger i pitch när han sjunger. Detta har medfört en otrolig sorg för Dan som inte längre kan eller vågar sjunga offentligt.

– Så jag varken kan eller vågar vara med i fler musikaler eller musikteatrar där jag måste sjunga. Med sorg verkligen, gitarren och sången där hemma har varit så oerhört viktig för mig i hela mitt liv, säger han.

Han fortsätter med att berätta att han trots den försämrade hörsel, ändå sjunger och spelar ibland – men då inom hemmets trygga väggar. Han skrattar när han berättar att makan Louise då brukar ge han konstiga blickar.

Annons

– Jag sjunger och spelar ibland där hemma, i alla fall. Även om min fru tittar lite konstigt på mig då, för att det låter för jävligt.

Vidare berättar han om hur det är att leva med hörselnedsättningen, hur den kräver anpassningar i hans vardag för att han inte ska utsätta sig för situationer där han känner sig sårbar.

– Jag hamnar ofta i situationer där jag måste gissa vad folk säger, ibland kanske det inte räcker att de upprepar sig, för jag hör inte ändå. Då försöker jag gissa och går inte det, så låtsas jag att jag hört, säger han och fortsätter.

– De situationerna gör mig sårbar, det är jobbigt och jag undviker dem så bra jag kan. Jag anpassar mig i möten med människor, tänker på akustiken på platsen jag möter dem eller hur mycket folk det kommer vara där.

FOTO: Eero Hannukainen/TT/Karin Törnblom/TT

Annons