LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Bloggaren ryter ifrån mot könsrollerna: "Mina tjejer ska vara krigare"

19 sep, 2017 
AvHanna Svärd
Skådespelaren och bloggaren Claudia Galli ger sin åsikt i debatten om könsroller. I ett nytt inlägg på bloggen skriver hon om hur hon väljer att klä sina barn utifrån vissa principer.
Annons

Skådespelaren Claudia Galli Concha, 39, slog igenom i succédokusåpan “Skilda världar” under 90-talet. Sedan dess har hon hunnit med en hel del i karriären och idag arbetar hon både som filmproducent och manusförfattare samtidigt som hon driver en blogg. I bloggen delar hon med sig av sin vardag som hon till stor del tillbringar tillsammans med döttrarna Chloe och Celeste, som hon har tillsammans med maken Manuel Concha.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I bloggen är hon personlig och inte främmande för att dela med sig av hur hon väljer att uppfostra sina två döttrar. I ett blogginlägg  som publicerats nyligen tar hon upp frågan om tydliga könsroller, där hon förklarar hur hon väljer att klä sina barn. I inledningen förklarar hon att rosa är en av hennes favoritfärger och att hon ofta anammar det på sina barn också. Men färgval är egentligen helt oviktigt i sammanhanget, för det Claudia vill diskutera handlar om något helt annat.

Annons

“Men något även jag reagerar väldigt starkt på är budskapet på tröjor till barn, precis som den debatten som pågår just nu går ut på. Varför ska t-shirtar ha text överhuvudtaget, det är så fult, haha, nej men varför ska man skriva powertexter på killarnas t-shirtar och på tjejerna är alla ord skrivna i någon Fånga-dagen anda. Det är här det viktiga kommer in. Här måste det bli en förändring!”, skriver hon i inlägget.

Claudia Galli Concha fortsätter argumentera för hur hon tror att detta konkreta synsätt påverkar barnen negativt, och passar på att dela med sig av hur hon själv tänkt i sin design till barnkläderna hos egna webbshoppen “Pocci Pocci”.

“Barn härmar och tar efter, dom inspireras och suger åt sig allt. Om dom ständigt blir matade med texter där det står nice eller cute eller princess så tror jag att det finns en risk att man börjar ta in dom orden som värdeord och om man nu ska ha värdeord i livet så finns det många andra ord jag hellre väljer, power, cool, happy t.ex. Det var därför jag valde att göra unisexkläder när jag skapade Pocci Pocci. Det är kläder till barn. Punkt”, skriver hon.

Annons

Och i slutet av inlägget ger Claudia en ytterligare förklaring till varför hon tycker det är viktigt att ta ställning i debatten om könsroller i tidig ålder.

“Dom har samma förutsättningar att ta över världen som vem annan som helst och DET vill jag förmedla. Dom ska kunna äga världen och göra vad dom vill. Jag kommer att uppmuntra dom i allt förutom dumheter”, skriver hon och fortsätter:

“Och det är klart om du som tjej alltid går runt med text på magen som nice but loud, eller tvärtom, så kommer det att påverka, nice och cute och pretty och alla såna ord är jag trött på. Mina tjejer ska vara krigare. Dom ska ut i världen och ta för sig. Sen får dom gärna kriga i rosa. För jag älskar rosa!”, avslutar hon.

Foto: IBL, Stella Pictures, Youtube, Instagram

Annons