Claes Elfsbergs vädjan till lyssnarna efter dottern Hannas bortgång

Claes Elfsberg

Claes Elfsberg har fått nog av alla sorgbrev och mejl från olika tittare efter hans serie Sorgen och jag.
Nu säger han ifrån i Vinter i P1.
– Det blir för tungt. Jag faller tillbaka till de allra mörkaste vrår.

Claes Elfsberg har under hösten varit aktuell med programserien Sorgen och jag där han möter olika människor och diskuterar just ämnet sorg. Detta efter att han själv kände att han behövde bearbeta sin sorg, efter att hans 30-åriga dotter Hanna gick bort i livmoderhalscancer för tre år sedan.

Nu pratar han återigen om sin saknad och sorg efter sin dotter i Vinter i P1. Han inleder sitt program med att berätta om den stora sorgen och han understryker att sorg finns nästan överallt, men att det är för många ett svårt ämne att prata om.

– Och ändå är det faktiskt ganska lite som behövs, vet jag numera. Det räcker ofta med att fråga hur den sörjande mår, hur hon har det och sen kanske lyssna på vad hon har att berätta, säger han.

LÄS MER: Malena Ernman stoppas helt från Bingolotto

I programmet får de som pratar välja vilken musik som ska spelas. Claes säger att han valt musik som var viktig för sin dotter Hanna och även musik som hans fru gillar.

Dottern Hannas favoritmusik

Eftersom dottern Hanna var sångerska fick Claes frågan om han ville spela någon låt där dottern sjöng.

Dock tog han beslutet att inte göra det, då det kändes alldeles för privat efter dotterns död.

– Att låta Hannas röst höras här i Vinter skulle bli väldigt, väldigt privat.

Istället spelades bland annat låten Oh boy av Miss Li.

Vädjan till lyssnarna

Efter programmet Sorgen och jag har brev och mejl vällt in till Claes Elfsberg, där olika tittare berättar om sin sorg. I Vinter i P1 ber nu Claes folk att sluta skicka in sina sorgliga berättelser.

– Jag har gråtit till många av breven och mejlen, men nu orkar jag inte med fler sorgeberättelser. Det blir för tungt. Jag faller tillbaka till de allra mörkaste vrår.

Claes uppmanar istället tittarna och lyssnarna att uppsöka professionell hjälp eller någon församling där man kan känna gemenskap.

– Gå inte och bär på sorg ensam, säger han i Vinter i P1.

LÄS OCKSÅ: Elin Härkönen ryter ifrån efter romansryktena med Paolo