LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Christian Olsson lämnad ensam – äktenskapet förstördes

07 mar, 2024 
Maria Broberg
Trestegsikonen Christian Olsson gick in i en depression efter han slutade med idrotten.
Enligt honom själv var det anledningen till att hans äktenskap kraschade.
Nu talar han ut om den tuffa tiden.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här hyllar Idrottsprofilerna Sven-Göran Eriksson efter cancerdiagnosenBrand logo
Här hyllar Idrottsprofilerna Sven-Göran Eriksson efter cancerdiagnosen

Christian Olsson, 44, slog igenom 2001 som en av Sveriges främsta friidrottare och trestegshoppare när han kom tvåa i VM i Edmonton.

Därefter regnade medaljer över idrottsstjärnan och hela svenska folket jublade över hans framgångar. 2012 slängde Christian idrottsskorna på hyllan.

Nu syns han i säsongspremiären av Youtube-programmet Paradrätten som leds av Sofia Dahlén och Kalle Möller.

Christian Olsson om depressionen: ’’Blev en identitetskris’’

Christian har tidigare varit öppen med att han gick igenom en depression efter han slutade med idrotten och att det blev så pass dåligt att det kostade honom äktenskapet med Gordana Bosanac.

I programmet Paradrätten berättar Christian vad det var som slussade honom in i depressionen.

Det var att lämna idrotten. Att det blev en identitetskris tror jag, vem är man utan det?, säger Christian och fortsätter:

– Jag tror också att det handlar om att för mig var det problematiskt att bli påmind av alla runtomkring mig om vem jag hade varit och vad jag hade gjort.

Annons

– Samtidigt som jag försökte hitta en ny identitet i det hela och hitta nytt driv för mig liksom. Och det tog lång tid, det tog nästan tio år.

Christian Olssons kritik till idrotten: ’’Vi har inget skyddsnät’’

Att sluta med idrotten var tufft för Christian men idag ser han det som något lärorikt som andra kan dra nytta av.

– Samtidigt försöker jag med att folk ska dra fördel av mina lärdomar, att försöka hjälpa idrottare som är mitt uppe i det nu. För att du skulle kunna hålla på tills du dör i 100 år om allting går sin väg, men en idrottare kan inte det. Vi vet att vi har ett bäst före datum och det är runt 30 någonstans, lite bättre kanske om du har tur runt 35.

Christian tycker att andra har svårt att förstå när han jämför en "vanlig" karriär med den typ av karriär som en idrottsperson har, i programmet förklarar han:

– Se det så här: du har pluggat till läkare i 15 år och sen får du utöva det i 10 år och sen måste du börja om. Då måste du lämna det bakom dig och börja om. Då börjar folk förstå. Liksom okej, jag offrat all den här tiden, allt det här, men jag vet att vid 32 när jag har mer än halva livet kvar förmodligen så måste jag börja om på något sätt.

Annons

För Christian fanns det ingen i hans närhet från friidrotten som kunde fånga upp honom när han slutade idrotta 2012 – något som han idag ställer sig kritisk till.

– Jag skulle nog vilja kritisera egentligen idrottsvärlden på det sättet att vi har inget skyddsnät. Men inte för att friidrottsförbundet gjorde någonting jättefel men de gjorde inte så mycket rätt efter heller liksom. Det var inte så att de kollade med alla som hade dragit sig tillbaka efter all uppoffring."Hur är det med er? Är det någonting vi kan göra?", utan de bara lade oss åt sidan för att satsa på nästa generation.

– Det är tråkigt framför allt. Tänk er så mycket kunskap som finns bland alla föredettingar som man inte tar del av eller något.

FOTO: Anders Bjurö/TT, Rolf Adlercreutz/TT

Annons