Camilla Fogestedt berättar om mamma Carinas ovanliga sjukdomskamp – levern vägde 15 kilo

Camilla Fogestedt

När Camilla Fogestedts mamma var 18 år fick hon den ovanliga sjukdomen polycystisk njursjukdom.
Nu berättar Camilla om den tuffa tiden, och hur hennes mammas lever vid en tidpunkt vägde 15 kilo.

Camilla Fogestedt är den svenska modellen och tidigare Bachelor-deltagaren som tillsammans med kusinen och tv-profilen Julia Franzén har setts leva ett riktigt lyxliv med kändisar och jetplan. Men livet har inte bara varit en dans på rosor för Camilla. När hon var liten blev hennes mamma Carina Fogestedt nämligen sjuk i den ovanliga sjukdomen polycystisk njursjukdom.

– Det har varit ett helvete verkligen, berättar hon för Hänt.

Fick en ny njure och lever

Sjukdomen gör så att blåsor och cystor bildas på njurarna men även andra organ, och än idag minns Camilla dagen då hon fick reda på att hennes mamma var sjuk.

LÄS OCKSÅ: Katrins hårda kritik mot Steffo efter insjuknandet

– Det kändes som att världen hade gått under. Det var som att få en dödsdom i den åldern för man visste inte riktigt vad det var, säger hon innan hon fortsätter berätta:

– Hon fick diagnosen när hon var 18 år men insjuknade inte förrän hon var runt 40. Då började det med att hon fick högt blodtryck och sen började magen bara att växa.

Med tiden blev det värre och Carinas njurar blev allt tyngre, och år 2012 var hennes kropp så trött att de inte visste hur länge hon skulle klara det. Hennes njurar kunde nämligen inte rensa kroppen längre, vilket fick hennes nära vän att bestämma sig för att hjälpa.

– Under den perioden bestämde sig hennes vännina för att donera sin njure till mamma. Jag kan typ inte fortfarande inte ta in det. Det är så sjukt. Hon räddade verkligen livet på mamma, för hon hade inte klarat det annars. Hennes kropp var så slut, säger Camilla om händelsen.

För tre år sedan fick hon också en ny lever då hennes egen lever hade vuxit och blivit enorm. Den vägde 15 kilo.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så har Camilla påverkats av sin mammas sjukdom

Camilla berättar att åren sedan hennes mamma blev sjuk har varit väldigt tuffa, och att det har varit svårt för henne att fortsätta leva på som vanligt när hon vetat att hennes mamma har mått som hon gjort.

– Man säger att ”what doesn´t kill you make you stronger” men det finns fan en gräns. Tillslut får man men av alla grejer istället för att det stärker en, säger hon.

Men trots att det varit tufft kan hon ändå se att det på något sätt har påverkat henne positivt.

– Utan mammas sjukdom hade jag nog levt ett väldigt ytligt liv. Jag har ju varit i modellvärlden med mycket lyx, men parallellt med det har jag haft mamma och varit väldigt nära döden hela tiden. Så jag tror det har byggt mig till att vara väldigt jordnära.

Kämpar nu för att sprida kunskap

Sedan de nya organen räddade livet på hennes mamma har Camilla blivit väldigt engagerad i ämnet, och idag jobbar hon tillsammans med organisationen MOD, Mer organdonation, som jobbar för att öka medvetenheten om organdonationer.

– Det är ju lite känsligt att prata om döden vilket gör att frågan inte kommer på tal hemma hos familjer, så därför är det så viktigt att prata om det ändå. Det räddar så många liv, säger hon innan hon fortsätter:

– Mamma har fått två nya organ nu och utan de hade hon inte levt.

Tillsammans med sin mamma vill hon nu också skriva en bok om sjukdomen och deras minst sagt unika resa, men då hennes mamma lider av hjärntrötthet och Camilla inte har så mycket tid söker de också en författare som kan göra det med de.

LÄS OCKSÅ: Ellen Bergströms nya barnbesked med Niclas Lij – efter Elsys födsel

LÄS OCKSÅ: Doktor Mikael Sandström om tragedin med pappan