LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Bonde-Michel Olofssons rädsla under naturkatastrofen med Linnéa Hjort

27 jan, 2021 
Michael Olofsson och Linnéa Hjort
Michel Olofsson och Linnéa Hjort har mötts av en cyklon.
Nu berättar Bonde söker fru-paret om rädslan under natten då naturkatastrofen slog till.
– Packade alla våra värdesaker och sprang ut i stormen, säger Michel till Hänt.
Annons
Fem bönder från "Bonde söker fru" vi aldrig glömmerBrand logo
Fem bönder från "Bonde söker fru" vi aldrig glömmer

Bonde söker fru-paret Michel Olofsson, 34, och Linnéa Hjort, 31, träffades i Bonde söker fru – jorden runt under 2020. Cirka ett år har nu gått sedan brevskrivaren och frukt- och grönsaksbonden föll handlöst för varandra. Idag lever de tillsammans i Moçambique och framtidsplanerna är stora.

Oron inför cyklonen – egna orden om förberedelserna

Strax innan helgen kunde Hänt berätta att en cyklon väntades dra in över staden där Michel och hans kärlek bor. När Hänt nådde dem var de i full gång med att förbereda sig inför helgen.

– Det här är den första cyklonen som vi kommer vara med om tillsammans så det är väldigt nytt och vi läser på och klurar ut hur man förbereder sig för en sådan händelse. I slutändan så kan man inte göra så mycket mot moderjord, sa då Michel till Hänt.

Michel Olofsson om rädslan under skräcknatten

Helgen har nu passerat och så även cyklonen. För Hänt berättar nu Michel om hur det gick och den rädsla han kände när cyklonen slog till.

Annons

– Vi hade väldigt tur och den starkaste delen av stormen gick in i centrala Moçambique men vi fick väldigt starka vindar och otroligt mycket regn på natten. Då de starka vindarna kom från havet så tryckte den in otroligt mycket vatten i vårt hus och fönstren på dörrarna kändes som de skulle spricka. Så jag fick lite panik och packade alla våra värdesaker och sprang ut i stormen med hundarna och ner till vardagsrummet som ligger lite skyddat, säger Michel och fortsätter:

– Linnea var dock stört lugn och skulle kolla igenom hyddan så vi inte missat något medans jag stod och stressa att vi borde skynda oss ner till säkerhet. Vi fick försöka sova nere vid soffan men det var svårt med allt oväder och hundarna sprang runt och skällde av rädsla. Det var lite läskigt måste jag säga och vi hade tur att inte den drog helt över oss. Tror inte husen skulle klara av de starka vindarna.

Insikten för framtiden efter naturkatastrofen

Medan paret bygger sitt framtida hem lever de i en hydda. Som tur var klarade sig dock deras boende relativt oskadd.

Annons

– Det har torkat upp snabbt så vi sov där redan dagen efter, säger Michel.

Däremot har paret fått ett nytt tänkt efter denna händelse och planerar nu att vara ytterligare förberedda för kommande cykloner.

– Vi fick oss en liten läxa och kommer säkra husen bättre och vara lite bättre förberedd nästa gång. I centrala Moçambique där den drog in så förstörde den otroligt mycket och många platser översvämmades så många människor kommer få en tuff period framför sig. Tyvärr så drabbas de allra fattigaste mest utav det här.

Annons