Björn Rosenström försvann helt efter kritiken – så lever han idag

Björn Rosenström

Björn Rosenström var under ett par år juristen på allas läppar.
Efter en kritikstorm sa han upp sig från jobbet som advokat och satsade helhjärtat på musiken.
Det gör han idag!

År 2000 va låtskrivaren och sångaren Björn Rosenström, 50, klar med sina juridikstudier vid Göteborgs universitet. Han var då 30 år och samtidigt som han lyckades landa ett eftersökt jobb som advokat vid Mariestads tingsrätt började en av hans låtar kokar på högstadieskolor runtom hela landet.

LÄS MER: Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjelléns kärlekssaga

Låten Raggarrock blev en megahit bland ungdomar i hela Sverige och Björn blev snabbt ett hett föremål för kvällstidningarnas rubriker.

– Kvällstidningarna älskade kontrasten. Dagtid var jag en seriös advokat, kvällstid var jag en frispråkig, ocensurerad artist som var stor i käften, har han tidigare sagt om succén.

Knut Fjeldstad

Men samtidigt som han hyllades var det också många som lyfte ogillande på ögonbrynen. Kritiken mot hans opassande textrader i låtarna fick till slut även advokatkåren att reagera – och man menade att Björn var en skam för hela rättsväsendet.

– Det fanns en väldigt inflytelserik prorektor på Uppsala universitet som hette Stig Strömholm. Han skrev en artikel i Svensk juristtidning som bara handlade om mig. Han menade att om "idioter" som jag kunde ta sig igenom juristlinjen så måste det vara något fel på den. Han tyckte att den borde göras om i grunden, har Björn sagt till tidningen Allehanda.

Så lever Björn Rosenström idag

Björns tanke hade aldrig varit att bli känd och hans första skiva gjorde han enbart i det syfte att hans tidigare studiekompisar skulle kunna fortsätta lyssna på musiken efter att de pluggat klart. Men då musiken letade sig ut till utanför kompisgänget gick karriären som artist spikrakt uppåt.

Tidigare har artisen levt tillsammans med hustrun Johanna och deras tre barn Fabian, Smilla och Kasper. Idag står han dock skriven ensam på en adress i födelseorten Bollebygd utanför Göteborg.

Sedan ett par år tillbaka är han hedersmedlem i bandet Björn Rosenström & det jävla bandet som han fortfarande turnerar med då och då.

Har fortfarande ett 60-tal spelningar per år

Varje sommar har Björn Rosenström än idag ett 60-tal spelningar där han åker från Piteå i norr till den spanska turistorten Magaluf i söder. Låtarna som publiken ropar efter är främst gamla godingar som Het, Pojkarna som busar och En gång är ingen gång.

– Det är fortfarande många som ropar på mina gamla låtar. Alla har en favorit och det brukar bli hög allsång på spelningarna, sa han till Expressen för ett par år sedan.

LÄS OCKSÅ: Steffo Törnquist visar upp okända familjemedlemmen

LÄS OCKSÅ: Jenny Strömstedt i tårar efter Niklas ord om relationen

FOTO: TT/Instagram

Senaste nytt