Idol 2023 marknadsföring banner

Big Brother 2020: Deltagarnas okända tragedier

26 feb, 2020 
AvFredrik Jönsson
Daniel Glasman, Jasmine Armstrong och Sami Jacobsson i Big Brother 2020.
12 deltagare i Big-Brother 2020 berättar om sina värsta tragedier:
✔︎ Pappan giftmördades förra året: ”Jag var tvungen att berätta för morsan”.
✔︎ Blev hotad med pistol – mitt på dagen.
✔︎ Övergavs av sin pappa som bebis: ”Ville ses när jag blev framgångsrik”.
✔︎ ”Jag har blivit sexuellt utnyttjad två gånger”.
Annons

Här berättar 12 deltagare i Big Brother om sina livs värsta trauman.

Sami Jacobsson i Big Brother 2020.
Sami.

✔︎ Sami Jakobsson, 25, Köping

Vad är det värsta du har varit med om i ditt liv?

– Den frågan har jag fått många gånger, men jag vet aldrig vad jag ska svara. Mitt liv är ganska stökigt, det händer mycket bra och dåliga saker hela tiden. Så det blåser jämt och ständigt runt mig.

Vad menar du med att det är stökigt?

– Det är alltid någonting. Jag är ständigt drabbad av otur, det är allt möjligt. Jag är van vid tumult.

Är det påfrestande?

– Ja, otroligt. Men jag är härdad. Jag får lösa problemet och gå vidare. Jag kan aldrig slappna av och ha semester, mobilen plingar konstant och samtal måste besvaras.

Du var med i lyxfällan 2017 på grund av stora skulder.

Annons

– Jag har lånat massor av pengar. Det var blancolån till allt möjligt, mest bilar och fest. Jag jobbade bara varannan vecka då, och så drack jag alla lediga dagar. Men i dag dricker jag inte, jag slutade för 16 månader sedan.

⬛️⬛️⬛️

Daniel Glasman i Big Brother 2020.
Daniel.

✔︎ Daniel Glasman, 37, Stockholm

Vad är det värsta du har varit med om i livet?

– När jag var 21 år dog min pappa, och när jag var 26 år dog min mamma.

Oj, jag beklagar.

– Det är så pass längesen, jag fyller 38 år snart. Jag har haft lång tid på mig att bearbeta det. Men det är det jobbigaste man kan vara med om. Det är jobbigt att förlora en av dem, det är extremt jobbigt att förlora båda.

Hur gick de bort?

– Ålder. Jag var extrem-sladdbarn. Båda två hade barn från tidigare förhållanden. Pappa blev 77 år och mamma blev 67 år, så det var inte jättegammalt. Men mamma hade haft hjärtinfarkt av stress och sånt. Så det var hjärtat på båda.

Annons

Hur är det för dig i dag?

– Det är motigt. Något jag har lärt mig av det är att jag känner att jag klarar av vad som helst. Jag har gått vidare och jag står upp efter det. Alla andra utmaningar bleknar lite, och det betyder inte att jag förringar vad andra människor går igenom eller vad jag själv går igenom. Men när saker och ting är tufft, till exempel i huset, så kan jag vara sådär ”Jag har ändå klarat av det där, då kan jag klara av det här”.

Hade du perioder som var mörka för dig själv?

– Inte depressioner, men jag har gått hos psykolog och gillar att dricka och allt sånt. Det är klart att det kan ha med det att göra, men jag gillade såna saker innan det hände också. Det är klart det fanns mörka perioder och det finns fortfarande det. Årsdagen efter min mamma dog är på alla hjärtans dag, hon dog på alla hjärtans dag av brustet hjärta, det är den medicinska beskrivningen. Vackert, va? Nästan poetiskt.

Annons

– Det där med att tiden läker alla sår är den störst lögnen vi berättar för varandra. Det är bara för att det är så skönt att höra de orden. Ibland behöver du prata om det, men ibland behöver du inte det. Du behöver istället supa dig full eller åka till Mallorca eller Miami eller Malmö. Jag brukar säga att man bär på mörkret. Har du en gång gjort det eller varit i mörkret, så har du det med dig för alltid. Det är en del av dig resten av livet.

Är du orolig för ditt eget hjärta med tanke på det som har hänt dina föräldrar?

– Jag hade nog inte levt som jag har gjort om jag hade varit så himla orolig för det. Då skulle jag ha tränat mer och ätit bättre. Jag är inte så fäst vid att leva för evigt. En kompis till mig brukade säga ”You can live to be a hundred if you give up on the things to make you want to live to be a hundred”. Det är lite så.

⬛️⬛️⬛️

Alex Manzizila i Big Brother 2020.
Alex.

✔︎ Alex Manzizila, 31, Stockholm

Vad är det värsta du har varit med om i livet?

– När jag förlorade min pappa. Det gjorde jag 2019, det var ett år sedan för bara några veckor sedan. Det är absolut det tuffaste jag har varit med om. Man vet att det gör ont, men jag tror inte att man förstår hur ont det gör förrän man hamnat där själv.

Annons

Hur gammal blev din pappa?

– 63 år.

Var han sjuk?

– Nej, han blev förgiftad i Afrika. Han bodde där den sista tiden av sitt liv. Han hade flera projekt och arbeten han hade satt igång där. I Afrika är det så att kommer du utifrån och har mer kunskap, pengar och planer väcker det avundsjuka, så någon förgiftade honom. Det gör ont. Han blev ju tagen från oss tidigt. Han har aldrig varit sjuk eller något sånt.

Hur har det påverkat dig?

– Det påverkade alla i familjen. Det var jag som tog emot samtalet, det var tungt. Jag var tvungen att ringa till alla och berätta, jag fick släppa bomben. Det gick en tid innan jag själv fattade det. Det värsta var att jag var tvungen att berätta för morsan som var på väg ner till Afrika. Hon satt på ett plan, så när hon landade i hemlandet Kongo fick hon nyheten. Hon var på väg till sin man när hon fick reda på att han hade blivit förgiftad. Så om det är någon som har haft det tufft är det hon.

Annons

Hur är det att prata om det?

– Man växer när man kan börja prata om det, man har tagit steg åt rätt riktning. Förut bröt jag ihop, men nu vill jag hylla honom och hans liv. Han var älskad av alla, han var en respekterad man. Jag vill ge glädje tillbaka istället för att fortsätta gråta, jag tror inte att han skulle uppskatta det.

⬛️⬛️⬛️

Mergim Feka i Big Brother 2020.
Mergim.

✔︎ Mergim Feka, 21 år, Hässleholm

Det värsta du har varit med om i livet?

– Jag hade en väldigt svår period när jag gick i skolan i ung ålder, jag var väldigt mobbad på grund av min stil och hur jag var som person. Jag har alltid haft en stil där jag tycker om färgglada kläder, och jag har fått både dåliga och bra kommentarer. Jag hade även problem med mina tänder och mitt leende – nu har jag inte det. Jag har fixat tänderna på grund av att jag hade en tand som stack ut.

Annons

– Mina tänder är inget jag gömmer. Jag har ju gjort det för att jag mådde dåligt. Jag bryr mig inte om hela Sverige vet om det, jag har ju gjort det för mitt utseende och inte någon annans.

Det var därför du blev mobbad?

– Ja. Det var många kommentarer om det. Jag kunde inte le, jag kunde inte prata med folk eftersom jag hela tiden täckte över min mun. Det jag gjorde med tänderna var bra för mig och för alla andra. Jag tycker inte om när folk kränker någon annan. Det är verkligen hemskt.

Hur var det för din familj?

– Jag var en sån som inte berättade för mina föräldrar när jag mådde dåligt. Jag var ute hela dagen och gick eftersom jag inte ville gå hem ledsen.

Du gick runt och grät?

– Ja. Min storasyster var som min bästa vän, hon pratade mycket med mig och hon kan hela mitt liv utantill.

I hur många år höll det här på?

– Det var under många år, fem-sex år. Det var hemskt. Men man har lärt sig med tiden att låt ingen sänka dig, oavsett vad de säger. Det handlar om att andra personer inte mår bra och så försöker de få ut det på andra.

Annons

När kände du att du hade hittat styrkan?

– Det var när jag började i gymnasiet. Då bytte jag skola, jag fick helt andra vänner. Då kände jag ”Jag bryr mig inte om det här längre, nu är jag mig själv. Tycker de inte om det så kan de dra”.

⬛️⬛️⬛️

Antonia Johnson i Big Brother 2020.
Antonia.

✔︎ Antonia ”Anty” Johnson, 28, Stockholm

Det tyngsta i livet så här långt?

– Jag växte upp utan min pappa, det kan nog många tycka är jobbigt. Javisst, det har säkert format mig som person men det är inget jag grubblar över i dag eller tycker synd om mig själv för.

Varför har inte han varit med i ditt liv?

– Ja, det undrar jag också. Går vi förbi varandra på stan så hälsar vi inte.

Ni har ingen kontakt alls i dag?

– Nej.

När skilde sig dina föräldrar?

– Jag var ett och ett halvt år. Det har aldrig varit en varann vecka hos mamma, varann vecka hos pappa för mig. Jag har alltid levt med mamma.

Annons

– När jag var sju år hade jag sagt till min mamma att jag ville se min pappa, så då kom han över någon gång. Sen när jag var åtta-nio år så skickade jag brev och ville ses – då sågs vi en gång. Men sen blev det inget mer efter det. Sen sågs vi när jag var 15 år när jag ville byta efternamn till min mammas efternamn. Och sen när jag var 18 år, för jag behövde ett nytt pass.

Så ni har inte hörts sen dess?

– När jag började bli framgångsrik i mitt yrke kunde det trilla in sms med ”Grattis på födelsedagen”, och sånt. Då frågade jag ”Vad kommer det här ifrån?”. Då föreslog han att vi skulle ses och stryka ett streck över allt. Jag sa ”Vadå, det är hela mitt liv. Vad snackar du om?!”. Jag sa att ”Du har valt att inte finnas i mitt liv fram till nu så du finns inte i mitt nu”. Jag har inget behov av en främling som ska leka pappa. Jag är skittajt med min mamma och mina systrar, så jag mår fint.

⬛️⬛️⬛️

Patrik Svensson i Big Brother 2020.
Patrik.

✔︎ Patrik Svensson, 51, Göteborg

Det värsta du har varit med om i livet?

– När min pappa dog av en elakartad cancer. Han dog när jag var 23 år. Han var bara sjuk i ett och ett halvt år, dog 53 år gammal, dagen efter sin födelsedag.

Annons

Hur tog du dig igenom det?

– Mina vänner är bra stöttepelare. Jag kommer från en stark familj som är tajta, det är också en anledning. Under alla högtider är det givetvis tufft. Sen minns jag att jag hatade alla som hade en pappa, jag ville spy på det. Är man frisk är man rik. Det finns inga pengar i världen som kan göra dig frisk.

⬛️⬛️⬛️

Julia Löfgren i Big Brother 2020.
Julia.

✔︎ Julia Löfgren, 29, Haninge

Din värsta tid i livet?

– När jag blev retad i skolan. Allt var så nytt när jag kom till Sverige från Estland, jag visste ju inte heller vem jag var eftersom jag var liten.

– Jag kanske var en person som stack ut. Folk skrattade åt mig för att jag sa fel, så man tänkte att det kanske var fel på mig och jag blev osäker. Jag kom till Sverige och landet gjorde mig osäker, jäkla skitungar, haha. Det var en jobbig tid, men det var också under puberteten.

Annons

Har det hänt jobbiga saker i vuxen ålder?

– Jag har haft större utmaningar, men eftersom jag har varit vuxen har jag kunnat göra val och ta beslut på ett annat sätt.

Vad är det som har hänt?

– Relationer och fester som har spårat ur. Men där satte jag mig själv i en spiral som inte var så positiv.

Droger?

– Kanske…eller nej. Det var mycket fest, vi kan säga så. Det var när jag var 25 år.

Du flyttade hit med din mamma. Din pappa stannade kvar i Estland. Hur var er relation?

– Han är död, han söp ihjäl sig. Jag har inte haft kontakt med honom sen jag flyttade till Sverige.  Jag är okej med det. Det var för det bästa. Efter att han dog fick han det bra.

⬛️⬛️⬛️

Lisa Engh i Big Brother 2020.
Lisa Engh.

✔︎ Lisa Engh, 36, Järfälla

Vad är det värsta du har varit med om?

– Det är tyvärr att förra året, för tre månader sedan, gick min mamma bort. Det var tre dagar innan min födelsedag. Hon hade varit sjuk hela hösten. I augusti fick vi dödsbeskedet, att hon hade kort levnadstid kvar.

Annons

Oj. Hur var det?

– Det var en chock. Jag satt i korridoren och pratade med sjukvårdspersonal och hade svårt att andas. Sen var det jättejobbigt. Vi har en stark familj och min mamma har varit jättestark. Ända sedan hon var 18 år har hon sagt att ”Lisa, någon gång kommer du bli känd. Du kommer vara med i tv någon dag”. Nu ska jag vara med i Big Brother, så jag tror hon är där uppe och styr.

– Att förlora sin mamma är hemskt, särskilt när man står varandra nära. Hon blev 65 år.

Hur dog hon?

– Hon har alltid varit överviktig och fick väldigt stark medicin av en vårdcentral för att hon hade diabetes. Det gjorde att hennes lever pajade, hon fick fettlever. På Malou efter tio pratade de om att det handlar om stress. Förr sa man bara att det var de som drack mycket som fick det, men det stämmer inte. Det kunde ha varit medicinen eller att hon var överviktig.

⬛️⬛️⬛️

Jasmine Armstrong i Big Brother 2020.
Jasmine.

✔︎ Jasmine Armstrong, 26, Göteborg

Var är det jobbigaste som har hänt i ditt liv?

– Min mamma fick bröstcancer, det var väldigt jobbigt. Det var jobbigt under den tiden, men vi kom över det. Hon lever i dag och allt är bra. Så det har inte påverkat mig jättemycket. Jag var 17 år då.

⬛️⬛️⬛️

Amilia Stapelfeldt i Big Brother 2020.
Amilia.

✔︎ Amilia Stapelfeldt, 25 år, Stockholm

Vad är det värsta du har varit med om i livet?

– Det är inget som dyker upp självklart. Det händer allting mycket saker kring mig, men det kanske också gör att något är svårt. Det är väl klart att jag har gått igenom tuffa perioder. Om man skulle säga något är det väl när jag var utbränd och deprimerad. Det var väldigt jobbigt, det var en längre period som var väldigt mörk.

Annons

När var det?

– Det var 2017, ett halvår av det.

På grund av vad?

– Det var många faktorer som föll samman. Det var att jag jobbade mycket och inte hann återhämta mig. Fram till dess förstod jag nog inte att jag hade behov av att vara själv och vila, bara ta det lugnt.

Du låg bara hemma i sängen?

– När det var som värst så var det jobbigt att gå utanför dörren, då fick jag migrän och hade svårt att höra. Annars var det mest att inte planera in så jävla mycket. Det är vanligt att man smackar på med mycket när man är ledig. Man måste hushålla med sin egna tid, inte boka upp så mycket. Jag började lära mig trivas mycket med mig själv också.

⬛️⬛️⬛️

Kim Kamal i Big Brother 2020.
Kim.

✔︎ Kim Kamal, 21, Uppsala

Det värsta du har varit med om i livet?

– Jag har blivit sexuellt utnyttjad två gånger. Det är en väldigt, väldigt jobbig grej att vara med om. Första gången var jag väldigt liten. Jag har bearbetat det och vänt på den energin så att den har lyft mig och hjälpt min karriär.

Annons

– Sen har jag inte alltid mått bra psykiskt. Folk har alltid haft åsikter om min stil.

På vilket sätt?

– Jag har blivit pistolhotad mitt på ljusa dagen, mitt på gatan. Och det var en av de största gatorna i Uppsala.

Varför då?

– För att de är efterblivna. De mår dåligt över att jag vågar vara mig själv.

– De håller på med synder som är mycket värre än mina, men jag dömer inte dem för det. Jag kastar inte sten på de för det. Jag låter dem leva sitt liv, så jag önskar bara jag fick leva mitt liv som jag vill. Att de skulle låta mig leva som jag vill.

⬛️⬛️⬛️

Isabel Pereira i Big Brother 2020.
Isabel.

✔︎ Isabel Pereira, 24, Stockholm

Det tyngsta du har varit med om i livet?

– Det var när jag tvingades flytta hemifrån till fosterhem. Jag vill inte gå in mer på detalj om det, men det var jobbigt.

– Jag flyttade hem igen, men sen flyttade jag ut igen efter en vecka.

Annons