BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking
LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Bianca Salmings ord om Börjes hemska besked som chockade familjen

04 jul, 2023 
Daniel Sörensen
Bianca Salmings ord om Börjes hemska besked som chockade familjen.
På en parkeringsplats i Bergshamra fick Bianca Salming reda på att hennes pappa Börje hade fått ALS.
Några månader senare dog den 71-årige hockeyikonen.
– Vi visste inte över huvud taget hur jävla vidrigt allt skulle bli, säger hon i Sommar i P1.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så blev Bianca Salming uppraggad av pojkvännenBrand logo
Så blev Bianca Salming uppraggad av pojkvännen

Den 24 november 2022 gick en av Sveriges största idrottsprofiler någonsin bort. Börje Salming dog, 71 år gammal, i sviterna av nervsjukdomen ALS.

Han lämnade efter sig frun Pia Salming, 55, samt de fyra barnen Anders, 48, och Teresa, 46, (som han fick med Margitta Wendin) och Rasmus, 27, och Bianca, 24 (som han fick med Katarina Pettersson).

Hans yngsta dotter, Bianca, som är professionell friidrottare träffade Expressen fem dagar efter pappans bortgång.

– I början var det bara sorg, en enorm ledsamhet. Sen kom ilskan, man blev arg emellanåt. Och nu är allt bara overkligt. Samtidigt har det ju känts overkligt länge, ända sen vi fick det här beskedet i somras, sa hon till tidningen i november.

Börje Salming och Bianca Salming tillsammans på Idrottsgalan 2019.
Börje Salming och Bianca Salming tillsammans på Idrottsgalan 2019.

Trodde det berodde på coronan

Just det där ledsamma beskedet som hon nämnde då pratar hon även mer om när hon sommarpratar i Sommar i P1 den 4 juli. Hon inleder med att berätta att pappa Börje redan under hösten 2021 hade börjat uppleva problem med halsen. Han harklade sig, hade svårt att svälja och kunde inte få fram vissa ord. De trodde till en början att det var ett resultat av coronan som han insjuknat i tidigare.

Annons

– Jag har ingen aning om ångesten som börjar växa i honom. Sjukdomen har redan anlänt. ALS kändes som en sjukdom som INGEN visste någonting om. Ingen kunde göra något, ingen gjorde något. Vi bara satt bredvid varandra och väntade på att det blev värre och värre. Väntan. Varför gör ingen någonting?, säger Bianca Salming i Sommar i P1.

Tiden gick och Börje visste till en början inte vad det var han led av. Men till slut ringde Bianca Salmings mamma Katarina henne och berättade att pappan fått höra dåliga nyheter hos doktorn.

”Pappa ville inte oroa mig i onödan”

De båda skulle komma till parkeringen vid Biancas jobb i Bergshamra utanför Stockholm. Föräldrarna hade varit skilda sedan länge, men alltid förblivit goda vänner.

Bianca Salming och hennes mamma Katarina Pettersson (till vänster).
Bianca Salming och hennes mamma Katarina Pettersson (till vänster).

– Han hade suttit själv hos läkaren och fått beskedet att det antagligen var ALS han hade. Pappa var i chock när han kom. Ledsen. Hade det bara varit han och jag hade han nog inte gråtit – pappa ville inte oroa mig i onödan. Men när mamma kramade om honom så kom tårarna. Vi grät. Trots att vi inte visste. Vi visste inte över huvud taget hur jävla vidrigt allt skulle bli, säger Bianca.

Tidigt i augusti 2022 gick Börje Salming ut och bekräftade att han drabbats av ALS. Han sa då att beskedet ”skakat om livet för honom och för hans familj”. Sedan gick sjukdomsförloppet otroligt fort. Bara drygt fyra månader senare hade den legendariske hockeyikonen somnat in för gott.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i Sveriges Radio P1 klockan 13.00.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Karin Törnblom/TT, Patrik Österberg/TT, Instagram/sommarip1

Annons