ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Bianca Salming om rådet hon fick av pappa Börje: ”Hade varit nöjd”

02 jan, 2023 
Daniel Sörensen
Bianca Salming om tuffa tiden efter Börje Salmings död – rådet, träningen, frizonen
Det har gått nästan två veckor sedan Börje Salming begravdes.
Nu talar hans dotter Bianca ut om sorgen, tröttheten, frizonen, hennes målsättningar inom friidrotten och om rådet hon fick av sin pappa.
– Jag tror att han hade varit nöjd, säger hon till SVT Sport.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”Brand logo
Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”

Den 24 november gick hockeyikonen Börje Salming, 71, bort i sviterna av nervsjukdomen ALS. Han bekräftade i somras att han drabbats av sjukdomen och under senhösten blev läget snabbt värre, händelseförloppet gick väldigt fort.

Både innan och efter sin död hyllades Salming av miljoner människor – han har pekats ut som en av Sveriges bästa idrottare genom tiderna och sågs som en pionjär som banade vägen för europeiska ishockeyspelare borta i Nordamerika och NHL. Han hyllades bland annat på isen i Toronto bara veckor innan hans bortgång.

Bianca Salming (t.v.), Teresa Salming (t.h.) och Börje Salming på plats i Toronto där han hyllades bara veckor innan hans död.
Bianca Salming (t.v.), Teresa Salming (t.h.) och Börje Salming på plats i Toronto där han hyllades bara veckor innan hans död.

Börjes storebror Stig, 75, (även han före detta hockeyproffs) och dottern Bianca, 24, har uttalat sig om den tuffa tiden efter 71-åringens död. Tisdagen den 20 december fördes Toronto Maple Leafs-legendaren till sin sista vila, på Skogskyrkogården i södra Stockholm. Bianca Salming pratade med SVT efter begravningen.

Annons

– Det är klart att det var hemskt, men mest fint. Begravningen var precis som vi hade önskat, tror jag, hela familjen. Det kändes som att det blev precis så som pappa hade velat ha det, sa hon till SVT.

”Skönt att vara i något annat sammanhang”

Nu berättar hon mer utförligt för kanalen om den tuffa tiden efter Börjes bortgång. Hon sa dels att hon är glad över att han fick vara med och uppleva och ta del av allas hyllningar innan han dog, dels att hennes egna idrottande har fungerat som en frizon under sjukdomstiden. Att hon kunnat se idrottshallen som en trygg plats.

Börje Salming var på de allra flesta av Biancas tävlingar. Här på Sollentunavallen. Hennes hemmahall är Sollentunahallen.
Börje Salming var på de allra flesta av Biancas tävlingar. Här på Sollentunavallen. Hennes hemmahall är Sollentunahallen.

– Träningen var till en början väldigt skön att ha för att det var så mycket känslor och tankar hela tiden. När jag väl kom hit till hallen så kunde jag bara släppa allting utanför och jag kunde bara tänka på att springa över den där häcken eller lyssna på gruppen när de pratade. Jag var kanske inte så delaktig men det var skönt att vara i något annat sammanhang, säger hon till SVT och fortsätter:

Annons

– Men jag har känt på sistone, speciellt nu när det börjat lugna sig lite att man är lite trött, att det tagit lite mer än man kanske tror på kroppen.

Berättar om rådet hon fick av Börje Salming

24-åriga Bianca Salming är mångkampare och under EM i München i somras – då pappa Börje satt på läktaren och hejade – satte hon ett nytt personbästa i sjukamp, 6185 poäng och slutade åtta i tävlingen. Nu satsar hon på inomhus-EM i Turkiet i mars.

Bianca Salming under höjdhoppstävlingen under sommarens EM i München.
Bianca Salming under höjdhoppstävlingen under sommarens EM i München.

– Det enda jag är taggad på nu är att träna och tävla. Det är typ det enda. Det känns som att det viktigaste för mig nu är exempelvis inomhus-EM. Jag skulle bli förkrossad om jag inte kunde vara med eller inte kunde prestera där, säger hon.

Nu när hennes största fan, pappa Börje, inte längre kan vara med och stötta henne under tävlingarna får hon i stället bära med sig hans support och råd inom sig.

Annons

– Egentligen är de enda råden som pappa har gett mig är att jag bara skulle ha kul och det var viktigt för honom att man skulle kämpa och ge sitt allt. Men jag tror att han hade varit nöjd med att jag bara kom hem och sa: ”Vad kul det var!”. Då hade han bara: ”Men vad bra”. Och så hade man släppt det, säger hon.

Hon säger i samma veva att hon tror att det är därför hon hållit på så länge, och fortfarande håller på, med friidrott. För att det alltid varit på hennes villkor, för att hon har gjort det för sig själv. Inte för sin mamma eller pappa. De har bara stöttat, aldrig pressat.

FOTO: Soeren Stache/DPA/TT, Patrik C Österberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Annons