Arne Weise rasar mot SVT – efter beslutet om årets julvärd

SVT har ändrat sina jultraditioner. I år blir det två julvärdar i stället för en, och det vi kommer att få se i rutan är förinspelat. Det får den forne julvärden Arne Weise att rasa.

Förra veckan fick vi veta vem som fått äran att hålla låda i tv-rutan hos SVT på självaste julafton, eller snarare vilka. I år har kanalen ändrat upplägget för årets julvärd helt. Det är nu två stycken julvärdar som ska husera i rutan, Lotta Lundgren, 46, och Erik Haag, 50, vilket aldrig tidigare har hänt.

Men det är inte det enda som SVT ändrat i upplägget. I år blir allt även förinspelat, istället för live. På sociala medier kan vi se att tittarna varken är nöjda med valet av julvärdar eller upplägget.

”Nej, SVT! Ni brister i trovärdighet å det grövsta! Skönt att tv:n blir avstängd på julafton! I alla fall SVT!”, skriver en person.

”Som en person som älskar jul så är detta nog den första där TVn kommer stå helt avstängd hela julafton”, skriver en annan.

Någon som inte heller är nöjd med årets upplägg är Arne Weise, 87, som är starkt förknippad som julvärd då han i hela 30 år firade julen med oss från fåtöljen i tv-studion.

– Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här, säger Arne Weise till Nöjesbladet.

Men även den detaljen att SVT valt att ha två julvärdar istället för en gör honom upprörd.

– Det är helt otänkbart! Det ska vara en person som är varm och go och tycker om att synas, fortsätter han.

Som tradition har han tidigare haft att han ringer årets julvärd en halvtimme innan sändning och önskar lycka till, men i år tvivlar han på att han kommer att göra det. Han tvivlar även på att han ens kommer att slå på tv:n på julafton.

– Inte efter det ni har berättat nu. Det är åt helvete!

Vi har tidigare sett både Lotta Lundgren och Erik Haag i ett annat juligt sammanhang på SVT – i julkalendern 2015 ”Tusen år till julafton”.

2010 började Erik Haag och Lotta Lundgren jobba tillsammans med "Landet brunsås". 

I februari 2012 vinner dåvarande makarna Erik och Martina Haag "På spåret".  

I april 2012 kom en raffig Lotta Lundgren till "Guldägget" med Erik Haag. Det hade då börjat ryktas om en kärleksromans.

I april 2012 kommer makarna Erik och Martina Haag till invigningen av Gröna Lund i Stockholm. 

Under hösten 2012 har nya tv-paret Erik Haag och Lotta Lundgren spelat in ännu ett program ihop, "Historieätarna". Spekulationerna om programledarnas relation utanför rutan fortsatte. 

Augusti 2013. Programledarduon Erik Haag och Lotta Lundgren. Senare samma månad skiljer sig Erik Haag från Martina.

Augusti 2013. Erik Haag och Lotta Lundgren festar med Eriks bror Kalle Zackari. "Historieätarna" har fått TV-priset Kristallen. 

20 augusti 2013 ansöker Martina Haag och Erik Haag om skilsmässa. 

2014 börjar Lotta Lundgren och Erik Haag med krogshowen "Alla kan äta julbord". 

Hösten 2015, två år efter skilsmässan ger Martina Haag ut boken "Det är något som inte stämmer" som handlar om hennes egen separation. Boken blir väldigt omtalad. 

Erik Haag och Lotta Lundgren gör 2015 årets julkalender, "Tusen år till julafton".

Hösten 2016 bekräftar Erik Haag att han har ett förhållande med Lotta Lundgren. 

1997 var programledaren Erik Haag och författaren Martina Uusma, ett av Sveriges hetaste par. De skulle sedan gifta sig och få fyra barn. 18 år senare kom skilsmässobomben.  

LÄS OCKSÅ: Erik Haag och Lotta Lundgren berättar om sin kärlek

LÄS OCKSÅ: Efter den bittra skilsmässan – inget bröllop för Erik Haag och Lotta Lundgren

Foto: IBL