TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Arne Weise har varit gift tre gånger: "Jag har aldrig varit kär"

28 feb, 2015 
AvLotta Gray
Allas vår Arne Weise fyller 85 år och firas flott. Men först berättar han om kärleken till livet och varför han aldrig varit kär.
Annons

Arne Weise. Behövs det egentligen någon närmare presentation? Man kan hoppa över vem han är och gå direkt på pudelns kärna. Han är noga med direktiven om var vi ska ses, denna nästan 85-årige legendar. Vet precis hur han vill ha det.

– Brillo, Riche eller Ulla Winbladh, säger han till mig när jag ringer honom på hemnumret.

Arne Weise fyller 85 år idag den 28 februari. Foto: Stella Pictures
Arne Weise fyller 85 år idag den 28 februari. Foto: Stella Pictures

Det här samtalet ska komma att handla mer om personen Arne än hans gedigna och etablerade tv-karriär. Den kan man alltid googla sig till. Det är det andra som är roligare att få veta. Eller roligare kanske är fel ord. Intressantare, snarare. Jag har sett honom i nästan 14 år på röda mattan. Ibland ensam men ofta med de två yngsta barnen Andreas, 28, och Anna, 26. Alltid stilig och tjusig i den ena mer eleganta kavajen än den andra. Och alltid med en lätt solbränna som om han precis kommit hem från Saint Tropez.

Annons

Han väntar på mig. Är tidig. Jag, som glömt blocket på jobbet och fått vända, sladdar in med andan i halsen. Men det är lite som att träffa en kär gammal vän.

– Usch vad jag är yr. Jag tog inte min hjärtmedicin i morse. Jag mår så illa av den, berättar Arne där han sitter ner.

Arne så som vi är vana att se honom på julafton. Foto: Aftonbladet
Arne så som vi är vana att se honom på julafton. Foto: Aftonbladet

Född i Malmö av en pappa som var ingenjör och en mamma som var Röda Korset-syster.

– De var så olika. Pappa var jätterolig, mamma allvarsam hon tålde inte blod och orkade inte vara vaken om nätterna. Inte mycket till sjuksyster.

I familjen fanns också syster Lillemor, 80, och familjen flyttade till Göteborg, till en våning på sju rum och kök där Arne gärna ville sätta upp någon form av draperi för att få lite avskildhet till sitt rum när han blev äldre.

Annons

– Ja, jag försökte få mamma att sätta upp något skynke mellan mitt rum och tamburen. Jag gick Hvitfeldtska Högre Allmänna Läroverket för gossar och det var lite tufft i skolan förstås. Men jag hade en lärare som älskade mig, jag tror han gillade killar och så hade han klumpfot. Jag föreslog på musiklektionerna att vi skulle spela teater, ”Swedenhielms”, med vitpudrat hår. Jag gjorde succé förstås, berättar när vi går den lilla biten för att fotografera i herrekiperingen Eton.

Jag håller honom i handen och folk tittar lite. Mest för att det är Arne såklart.

– Jag hade faktisk bara tjejer på rummet en gång därhemma. Jag såg världens vackraste flicka på Liseberg, i famnen på en matros, det var boxaren Ingemar Johansson. När han försvann för att köpa biljetter kastade jag mig över henne och bjöd på sockervadd. Sedan gick vi hem till mig, båda mina föräldrar var borta, jag spelade på pianot och lite på hennes vackra bröst. Då öppnades dörren, men som tur var hade jag dragit för draperiet till mitt rum. ”Han vill vara ifred” sa mamma men så kom pappas tunga steg fram till skynket och sa “god natt”, det kom jag att respekterade honom mycket för.

Arne med sin fru Agneta och barnen Andreas och Anna på Skansen 1990. Foto: IBL
Arne med sin fru Agneta och barnen Andreas och Anna på Skansen 1990. Foto: IBL

Vi har fått Arnes stambord på Brillo. Längst in i hörnet. Här känner man honom, det märks. Personalen stryker honom medhårs, vill att han ska ha det bra.

Annons

– Jag har ju varit gift tre gånger. Först med Else-Marie Sundin, 85. Med henne fick jag Mikael, 53, Madeleine, 51, och Marie-Louise, 50. Sedan gifte jag mig med Kicki Christensson, 78. Och så Agneta Malmberg, 56, som jag har de två yngsta barnen med.

Jag frågar nyfiken medan jag tittar på menyn, hur det kommer sig att han gift sig tre gånger.

– Jag har aldrig varit kär, aldrig älskat, jag vet inte hur det ska kännas. Jag har alltid velat erövra, knyta fast dem i tangenterna. Mina föräldrar var inte speciellt kära i varandra och jag kan vara lite avundsjuk på det där ibland, hur det skulle kunna kännas med kärlek. Men det enda tips jag har är att aldrig ställa sig framför prästen och lova någonting, fortsätter han och beställer in fisk efter att ha frågat servitören om det är nyttigt.

De allra flesta av oss har sett honom i rutan som julvärd under 30 år. Ett jobb som har gett honom stor lycka men förstås ensamma julaftnar för barnen.

Annons

– Anna och Andreas satt och väntade på mig i rutan och Andreas sa ”Anna, hör du pappa bra? Om du kryper bakom TV:n så sitter pappa där”. Det är klart det har varit tungt ibland att gå dit varenda jul men jag jobbade mycket när barnen var små.

Arne på jobbet 1967. Foto: Aftonbladet
Arne på jobbet 1967. Foto: Aftonbladet

Det var också en del alkohol med i bilden, mycket fester och event där spriten flödade men för 20 år sedan bestämde sig Tv-profilen för att bli nykterist.

– En dag, mellan Nice och Heathrow, bestämde jag mig för att sluta med cigg, alkohol och kvinnor. Det gick med de två första men med kvinnorna lärde jag mig att hushålla lite istället. Jag är en kvinnokarl sägs det. Varför, får du fråga dem som sagt det.

Maten kommer in. Gästerna som kommer och går nickar lite åt Arne, programledaren Kattis Ahlström, 49, vill han bjuda på sitt 85-års kalas till helgen, han ropar henne till vårt bord.

Annons

– Ja, jag ska ha en stor fest på Ulla Winbladh på lördag, jag har haft ett fantastiskt liv, ångrar ingenting, det ska man aldrig göra. Jag har haft det bra och blivit förmögen också, skrockar han nöjt.

Arne med sonen Andreas. Foto: Stella Pictures
Arne med sonen Andreas. Foto: Stella Pictures

Arnes hälsa har dock vacklat. Stomipåse, och problem med hjärtat som opererades för åtta år sedan. Då fick han en ny hjärtklaff gjord av kalv.

– Jag fick välja mellan kalv, metall eller gris. Ett svin är jag redan, metall har jag hört kan låta när man ligger med sin älskande så jag ville ha ett kalvhjärta. Det håller ungefär 15 år, sedan får man se.

Maten är slut. Men jag vill stanna längre. Arne borstar bort lite bröd från den ljusblå lammullströjan. Blinkar lite förförisk åt mig och frågar om jag betalar hans taxi hem.

Missa för allt i världen inte detta:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons