LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Anton Körbergs ärliga ord om sorgen efter brodern Aviciis död

26 jan, 2022 
ANTON KÖRBERG, TIM "AVICII" BERGLING
Anton Körberg och Tim ”Avicii” Bergling var halvbröder. Sedan dess att Avicii gick bort har Anton inte pratat så mycket om sin brors bortgång. Men nu bryter han tystnaden en gång.
– Väldigt svårt att fatta, säger han i Renées brygga.
Annons
Keyyos entré i Renées brygga: ”Ryssen kommer”Brand logo
Keyyos entré i Renées brygga: ”Ryssen kommer”

Det är snart fyra år sedan dess att vi nåddes av den otroligt tragiska nyheten att Tim "Avicii" Bergling lämnat oss, endast 28 år gammal.

Avicii dog den 20 april förra året under en resa i Oman. Efter hans död startade hans föräldrar startat en stiftelse till hans minne som arbetar mot självmord och psykisk ohälsa. I juni 2019 släpptes ett nytt album med tidigare outgivna Avicii-låtar där all vinst går till stiftelsens förebyggande arbete.

Avicii var son till Anki Lidén, 74, och Klas Bergling, 76. Pappa Klas, som är aktiv i stiftelsen, har tidigare berättat för Aftonbladet om syftet med stiftelsen.

– Ett självmord orsakar enormt mycket problem för alla människor som är involverade. Det viktigaste är att upptäckta problemen tidigt, sa han då.

Annons

Anton Körbergs första ord om sin lillebrors bortgång

Sedan dess har stiftelsen dragit in massvis med pengar och är idag en av världens mest kända stiftelser för psykisk ohälsa. Landmärket och ikoniska byggnaden strax utanför centra Stockholm, som förut hette Globen, har nu dessutom döpts om till Avicii arena.

Aviciis mamma Anki har sonen Anton Körberg, 44, från ett tidigare förhållande med artisten Tommy Körberg, 73. I det senaste avsnittet av Renées brygga berättar Anton om hur det faktiskt var att förlora sin kära lillebror.

– Det är ju väldigt svårt att fatta. Men det som är så skönt i allt detta är, för jag tror att det absolut vanligaste i en sådan här situation, är att känna skuld. Eller såhär ”varför gjorde vi inte mer, fanns det någonting man kunde göra?”, säger Anton och fortsätter:

– Men liksom, vi har såklart pratat allihopa i familjen och alla är liksom såhär att det finns ingen skuld och det tycker jag är jävligt skönt. För det tror jag är otroligt lätt att känna.

ANTON KÖRBERG, TOMMY KÖRBERG
Anton och Tommy gästar Renées brygga.

Anton Körbergs insikt om Avicii

Under årens lopp hann Anton skapa sig otroligt härliga minnen tillsammans med Avicii. Bland annat kollade de på ishockey tillsammans på gigantiska skärmar på en arena i Amsterdam. Som tur är så är det de härliga stunderna och de fina stunderna som han minns.

Annons

– Jo men det är ju det man gör, tack och lov, säger Anton och fortsätter:

– Framför allt så är det ju hur hela världen har reagerat. Men sedan har ju det också varit jobbigt, för jag har ju inte riktigt fattat. Jag har ju liksom varit hans brorsa. Och när folk ringer hans toner i kyrkklockor, och folk döper saker, nu liksom Aviici arena, heter det ju nu. Och stiftelsen drar in jättemycket pengar för att hjälpa folk. Det är jättehärligt!

Att Avicii påverkade många människor är ett faktum och dessutom visar det sig nu att han alltid stöttat välgörenhet.

– Han påverkade och rörde många människor och har hjälpt många. Och så har han ju donerat jättemycket pengar under sin karriär – utan att någon visste om det!, säger Anton i Renées brygga.

FOTO: TV4, Andreas Hillergren/Aftonbladet/TT

Annons