TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Anne Lundberg om rädslan inför Antikrundan

04 feb, 2021 
Anne Lundberg är en rutinerad programledare – men även hon har varit nervös i sina dagar.
Nu berättar hon för Aftonbladet om känslorna i kulisserna.
– Det var ju jätteläskigt, säger hon.
Annons
Charlotte Perrellis utseendeförändring genom årenBrand logo
Charlotte Perrellis utseendeförändring genom åren

Anne Lundberg är en välkänd programledare i tv.

Hon leder Antikrundan och Antikmagasinet och snart syns hon även programmet Husdrömmar.

Antikrundan sänds på torsdagskvällar och är nu inne på sin 32:a säsong. Antikmagasinet går direkt efteråt på Kunskapskanalen.

– ”Antikrundan” och ”Antikmagasinet” är inspelade och färdiga sedan länge. Att de sänds parallellt nu finns det en tanke bakom. Det ena är brett, folkligt, lättsamt, lustfyllt, en folkfest. Det andra är en spinoff och fördjupning. Det är nördigt. Som i säsongsstarten, där vi bara pratade om 1970-talsmöbler. Då hade vi med Mikael Jepson från The Ark, som samlar på det. Eller förra veckan, om sex och erotik i konsten och vad det har betytt för konsten, säger hon till Aftonbladet.

Nervös inför att leda populära programmet

Anne tog över programledarjobbet 2001 och berättar hur de kändes när hon fick erbjudande om rollen.

– Åh, det var ju så länge sedan… men jag blev väldigt glad. Jag hade ju inte varit programledare utan jobbat som reporter hos Sverker Olofsson på ”Plus”, på Rapport och varit med om att starta ”Uppdrag granskning”.

Annons

– Det var ju jätteläskigt på det sättet att Jesper Aspegren hade lett Antikrundan med den äran. Det var väldigt stora skor att fylla. Man blir alltid jämförd och han var ju en av de där stora rävarna som hade varsitt SVT-program. Han, Harald Treutiger och Ingvar Oldsberg. Men det var ju inte så att jag petade honom, han valde att säga upp sig för att bli vd på ett auktionsföretag. Det tog några år innan jag blev varm i kläderna, innan jag kände att ”det här är min hemmaarena”, säger hon till tidningen.

Annes ord om jobbet idag

Men idag känner sig Anne trygg i sin roll, vilket syns tydligt genom tv-rutan. Som hon säger till Aftonbladet behöver hon faktiskt inte veta så mycket om de fina föremålen.

– Men egentligen är det ju experterna som är programledarna. 80 procent av programmet är experternas möten med besökarna och föremålen. Jag gör på- och avannonser, lite reportage och hemma-hos och så pratar jag med människor i kön, jag är bra på att få folk att bli bra framför kameran.

Annons