Tord Peterson död – Helena Bergströms sorg efter kollegans bortgång

Helena Bergström

"Änglagård"-skådisen Tord Peterson har gått bort, vid 94 års ålder.
Han avled omgiven av sin familj, efter en kort tids sjukdom.
Nu berättar Helena Bergström om sorgen över vännens bortgång.

Tord Peterson tog sitt sista andetag i måndags när han avled i sitt hem på äldreboendet i Skåne, efter en kort tids sjukdom. Han blev 94 år gammal och när han dog var han omgiven av sin familj. Det är hans dotter Katarina Tordsdotter som nu berättar om dödsfallet.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

– Vi känner oss väldigt glada över att ha haft honom hos oss så länge. Han har fyllt våra liv med glädje och en massa kvicka och finurliga upptåg. Vi känner oss väldigt lyckligt lottade och kommer att sakna honom oerhört mycket, säger dottern Katarina till DN.

LÄS MER: Så träffade Lena Endre nya kärleken Martin

Tord Peterson var verksam som skådespelare i över 50 år, hans första roll gjorde han nämligen redan år 1956. Men år 2013 spelade han in sin allra sista film, Skumtimmen, där han spelade mot Lena Endre. Men trots hans långa karriär förknippas han nog mest med sin roll som Ivar Petterson i Änglagård-filmerna.

Helena Bergströms sorg över vännens bortgång

Helena Bergström Nutley, 56, har också ett långt CV att skryta med. Under hösten har hon varit högaktuell i serien Bröllop, begravning och dop som visats på TV4. Serien är regisserad av ingen mindre än hennes make Colin Nutley och en av huvudrollerna spelas av parets gemensamma dotter Molly Nutley. Den populära serien blev till en långfilm och skulle haft biopremiär på juldagen – som dock tvingades ställas in på grund av coronaviruset.

Helena är också väldigt känd för sin roll som Fanny Zander i Änglagård. I och med inspelningarna av filmerna fick hon givetvis en väldigt nära relation till Tord. Nu berättar hon om sin stora sorg över vännens bortgång.

– Som skådespelare är Tord en av våra allra största. Jag önskar bara att vi hade fått se honom i fler större roller. Han hade en sån enorm värme, integritet och yrkesskicklighet, säger hon till DN.

Skådisarna i Änglagård

Helena Bergström och Tord Peterson i Änglagård.

Foto: TT

Helena Bergströms ilska efter beslutet

Tord Peterson fick aldrig några riktigt stora huvudroller, vilket Helena Bergström nu menar att han borde fått.

– Jag vet att han har gjort väldigt mycket för teatern och jobbat stenhårt, men fick tyvärr aldrig det där publika genomslaget eftersom han inte gjorde några stora huvudroller, säger hon.

Efter uppföljaren Änglagård – Andra sommaren nominerades Tord Peterson för "bästa manliga huvudroll" i Guldbaggegalan 1994. Priset gick dock till Sven-Bertil Taube för rollen som Ralf i Händerna. Att priset inte gick till Änglagård-kollegan är något som Helena aldrig kommer kunna släppa.

– Jag kommer aldrig glömma det. Jag har varit arg flera gånger över Guldbaggejuryns beslut, men den gången var nog rekord. Han var värd det, säger Helena Bergström.

FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT, Eero Hannukainen/TT

LÄS OCKSÅ: Helena Bergström bryter tystnaden om familjekampen med barnen

LÄS OCKSÅ: Helena Bergströms familjesorg efter hunden Freds död