Anders Pihlblad om kärleksrelationen med Henrik Alsterdal

Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal i TV4-huset

I en öppenhjärtig intervju berättar Anders Pihlblad, 51, bland annat om:
✔︎ Så raggade han upp TV4-kollegan Henrik Alsterdal.
✔︎ ”Puss-skandalen” som blev ett mediadrev: ”Livet kan ta oväntade vändningar”.
✔︎ Varannan vecka-livet som förälder: ”Tomt”.

Vi ses på TV4-huset i Stockholm som har varit Anders Pihlblads arbetsplats sedan 1997.

Anders Pihlblad Galapremiären av Once Upon a Time in Hollywood.

Anders Pihlblad. Foto: Eero Hannukainen/TT

Under de 22 åren på kanalen har han bland annat hunnit med att vara politisk reporter och kommentator, bevakat flera valvakor och varit programledare för flaggskeppet ”Nyhetsmorgon”. Det sistnämnda är det som Anders ägnar sig åt på heltid för tillfället – och han trivs mer än väl med tillvaron.

– Jag tycker det är en väldigt rolig arbetsplats, men jag skulle nog inte vilja göra exakt det jag gör idag om fem år. Man kanske är kvar i huset och gör något annat istället. Jag har ju även skrivit några böcker, och det vore ju härligt att ägna några år åt att enbart skriva.

Anders föddes i Visby 1968 och när han var sju år gick flyttlasset till Norrköping.

– Men Gotland betyder fortfarande mycket för mig och det är Visby och Norrköping som är ”mina” städer. Där känner jag mig hemma.

Man kan inte skönja någon gotländsk dialekt när du pratar. Har du medvetet jobbat bort den?

– När man är sju år och börjar skolan i Norrköping och de pratar på ett helt annat sätt så är det nog lätt att man tvättar bort sin avvikande dialekt, säger Anders och medger att skolgången bitvis var lite kämpig:

– Det var inte så lätt att låta annorlunda. Jag tror i och för sig att skolan kan vara jobbig för många. Men jag hade det absolut kämpigt ett tag. Jag har nog insett i efterhand hur stor grej det egentligen var att flytta. Man var som en krukväxt som hade rotat sig och plötsligt skulle man planteras om någon annanstans.

När väcktes intresset för journalistik?

– Det var när jag var tio år. Jag hade en lärare i mellanstadiet som var gift med en journalist på Norrköpings Tidningar som heter Mikael Wadström. Han kom till vår klass och berättade om journalistik och blev min idol. Jag tyckte det lät helt fantastiskt och i högstadiet började jag skriva extra för Norrköpings Tidningar. Men då skrev jag för sporten.

I början av 90-talet jobbade Anders som researcher på SVT och sedan arbetade han en kort period med barnprogram innan han fick jobb som reporter på Aftonbladet för att slutligen hamna på TV4.

Vad är det värsta som har hänt under en direktsändning?

– Åh, allt har hänt. Det kan vara tekniskt strul, hörsnäckan kan sluta fungera, du kan börja skratta… Men det är en del av charmen. Det är en oerhörd nerv med direktsändningar men det är också väldigt roligt.

Vi har intervjuat flera av dina kvinnliga kollegor och de får ju till skillnad från dina manliga kollegor utstå ofattbart mycket skit. Hur är det för dig?

– Det är inte ens i närheten av det som vissa har varit med om. Det är helt förfärligt hur en del personer kan skriva om mina kvinnliga kollegor. Jag lider verkligen med dem. Det är så fegt och elakt.

Ulrica Schenström, då politiker och statssekreterare, pussades med TV4:s Anders Pihlblad på kvarterskrogen "Judit och Bertil" vid Hornstull i Stockholm.

Den uppmärksammade pussen mellan Anders Pihlblad och Ulrica Schenström på en kvarterskrog i Stockholm. Foto: Jimmy Wixtröm/Aftonbladet

Det har gått tolv år sedan den så kallade Schenström-affären då Anders som vid den tidpunkten var TV4:s politiske reporter drack vin och vänslades med dåvarande statssekreteraren Ulrica Schenström. Alltsammans fångades på bild och det slutade med att Schenström avgick och efter mediedrevet skrev Anders boken ”Drevet går”.

Hur går tankarna idag med perspektiv?

– Enda gången jag blir påmind om det är när journalister frågar. Men någon gång måste man lägga saker och ting bakom sig och vända blad, och det har jag gjort. Jag och Ulrica är kompisar och träffas och hördes härom veckan. Livet kan ta oväntade vändningar och när allt känns mörkt måste man försöka tänka att det blir bättre. Mina bästa år är de senaste tio åren.

Och det av en speciell anledning. Nämligen maken och TV4-kollegan Henrik Alsterdal, 40.

Han berättade för oss att du spanande in honom vid kaffeautomaten?

– Jo, jag läste det. Jag försökte prata med honom, men det gick sådär. När vi sedan hade en personalfest bestämde jag mig för att gå fram och prata lite med den dryge killen.

Han var lite smådryg i början alltså?

– Ja, jag tyckte ju det. Haha! Men sedan visade det sig att han inte alls var det. Den kvällen anade man inte att man skulle sitta här flera år senare och berätta om det. Men allt var väldigt häftigt, det var som en stor jordbävning när vi träffades. Att bara känna, att oj, där är HAN. Det var totalt oväntat.

Smög ni i början?

– Ja, det är klart eftersom vi jobbade på samma arbetsplats. Men folk har ju skarpa ögon…

Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal i TV4-huset

Anders Pihlblad med maken Henrik Alsterdal inne i TV4-huset. Foto: Shimoda Media

Ni har varit förlovade i tio år. Vem var det som friade?

– Det var jag. Det var på en brygga på Reimersholme. Men vi hade faktiskt pratat om att förlova oss, men jag kände ändå att det måste till ett frieri. Vi förlovade oss sedan på en båt på Santorini i Grekland.

Och sedan gifte ni er i Palma 2012?

– Yes! Vi kollade med Svenska kyrkan om de hade en tid. Sedan sa vi till våra kompisar som skulle följa med på resan att de skulle ta med sig lite snyggare kläder då vi hade en aktivitet på gång. Vi sa att det var en liten religiös ceremoni som skulle äga rum, då fattade de att vi skulle gifta oss.

Vad är det bästa med Henrik?

– Det är min livskamrat. Vi har vuxit ihop på ett sätt jag inte trodde man kunde göra. Vi gillar inte att vara ifrån varandra och har väldigt roligt tillsammans och hittar på mycket saker när vi är lediga.

Henrik sa förresten till oss att du är en slarver och att du sprider ut dina saker i lägenheten… Vad har du att säga till ditt försvar?

– Haha, jag noterade att han sa det. Men vi bråkar faktiskt aldrig om städning, men det kanske beror på att vi har en förmåga att stöka ner på olika sätt. Jag är en typisk journalist som lägger saker och ting på hög. Men jag håller däremot ordning i skåpen.

Till skillnad från vissa andra?

– Mmm… Men vi gillar faktiskt ordning och reda båda två även om vi kanske inte lägger ner vår själ i att det ska vara det.

Händer det att ni ryker ihop om andra saker?

– Jag kan faktiskt inte komma ihåg när jag gjorde det senast. Det låter kanske konstigt, men vi bråkar inte. Sedan är vi inte överens om allt såklart. Man måste acceptera att man är olika och att personen man är tillsammans med inte är ens spegelbild. Det vore dessutom ganska tråkigt.

Ni har två kids som bor hos er varannan vecka. Hur är det att vara förälder?

– Det är så häftigt, underbart och mysigt och det blir väldigt tomt de veckor som de är hos sina mammor.

Skulle ni vilja ha fler barn?

– Nja, nu är vi över ytan. Nä då, men vi är jätteglada och tacksamma över att ha två så fina barn. Det är precis lagom. Dessutom har jag uppnått en mogen ålder nu, säger Anders och skrattar.

Har du några framtidsdrömmar?

– Min stora dröm här i livet är nog att bevaka ett USA-val på plats. Jag är jättefascinerad av amerikansk politik och tycker det är så spännande. Men det som talar mot detta är att jag inte gillar att vara hemifrån.

◼️ ◼️ ◼️

Namn: Per Anders Sebastian Pihlblad

Född: 21 februari 1968 i Visby

Familj: Maken Henrik Alsterdal och två barn.

Karriär: Jobbat på sportreporter på Norrköpings Tidningar, som researcher på SVT, reporter på Aftonbladet. Varit på TV4 sedan 1997.

Aktuell: Som programledare för ”Nyhetsmorgon”.

FRÅN FÖRSTASIDAN