7 saker du vill veta om Beatrice Järås – relationen till Claes Malmberg

Beatrice Järås

Beatrice Järås är en av personerna som gästar Ernst Kirchsteiger i Sommar med Ernst.
Vilka musikaler har Beatrice varit med i? Och varför var hon tvungen att överge danskarriären? Hänt reder ut!

När TV4 avslöjade vilka som ska gästa Sommar med Ernst i sommar stod det klart att skådespelaren och musikalartisten Beatrice Järås är en av dem, men vad vet vi egentligen om Beatrice?

Hur gammal är Beatrice och var bor hon nu?

Beatrice är 71 år gammal och bor sedan 23 år tillbaka i Österlen i Skåne tillsammans med sin man Nisse Landgren. De bytte 200 kvadratmeter på Östermalm mot 69 kvadratmeter i den lilla fiskebyn Skillinge på Österlen.

Paret blev förälskade i den lilla pittoreska fiskebyn efter ett besök hos en släkting som också bor där.

– När man passerat kullarna och ser ner över fälten och havet förstår man precis varför man bor här. Här får man vara som man är, även om man är Stockholmare, har Beatrices make Nisse tidigare sagt.

Så träffades Beatrice Järås och maken Nils Landgren

Beatrice Järås är sedan 42 år tillbaka gift med musikern och funkpionjären Nils ”Nisse” Landgren, 65. Paret träffades 1978 när de jobbade med Björn Skifs och gifte sig året därpå.

BRYTER TYSTNADEN Tildes första ord efter kritiken mot nya programmet

Skadan som fick Beatrice att överge danskarriären

Beatrice Järås började i balettskola redan vid treårsåldern. Som 10-åring började hon som elev vid Operans balettskola men fick tråkigt nog överge danskarriären efter en benhinneinflammation.

Vilka musikaler har Beatrice Järås medverkat i?

Hon har medverkat i en lång rad musikaler på olika scener bl.a. Les Miserables på Cirkus, Stockholm, Skål på Maximteatern, 42nd Street på Slagthuset i malmö, Guys and Dolls på Kristianstads Teater, Annie på Nöjesteatern och Fröken April på Ystads Teater.

Relationen till Claes Malmberg i Lotta på Bråkmakargatan

Hon spelade Lottas mamma i filmen Lotta på Bråkmakargatan från 1992. Claes Malmberg hade rollen som Lottas pappa i samma film.

– För mig personligen var det fantastiskt att få vara med om Lotta på Bråkmakaregatan, har Beatrice tidigare sagt om hennes roll i filmen.

Under en scen i filmen tog Claes ett eget intiativ till att pussa Beatrice, något som gjorde Astrid Lindgren upprörd. Den typen av relation mellan vuxna var strängeligen förbjuden att visa, hade Astrid sagt då.

Vad ville hennes föräldrar att hon skulle jobba som?

Beatrices föräldrar ville egentligen att hon skulle bli sekreterare men Beatrice valde bestämt att satsa på musikal och skådespelarbranschen istället. Ett yrke som Beatrice dock hade valt nu i vuxen ålder hade varit trädgårdsmästare.

Beatrice är en del av ensemblen i musikalen Så som i Himmelen, som bygger på succéfilmen med samma namn. Där gestaltar Beatrice en av de sångglada medlemmarna i kören tillsammans med bland andra Rikard Björk, Thérèse Andersson Lewis och Linus Eklund Adolphson.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Eklund om att skaffa fler barn med maken Derek Kaplan

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgrens egna ord om Christian Bauers frånvaro i Spanien

FOTO: Karin Törnblom/TT, TV4

SENASTE NYTT!