Alf Robertsons änka Monica om makens sista svåra tid i livet

Alf Robertson och änkan Monica.
NU GRATIS

Alf Robertsons änka Monica bryter nu tystnaden efter makens död.
Fram träder ett sorgligt öde, kantat av tragedier och ekonomisk kris.
– Det var en sargad man de sista åren, säger hon.

Det är 13 år sedan folkkäre sångaren och textförfattaren Alf Robertson lade cowboyhatten på hyllan och drog på sig änglavingarna. Han blev 67 år.

Alf var arbetargrabben från Göteborg som blev en av Sveriges mest unika röster med sin mörka countrystämma och vassa musicerande penna.

LÄS MER: ”Kvinnaböskes” nya chockbesked till fansen – sanningen bakom beslutet
NU GRATIS

1968 slog Alf Robertson igenom med ”Riv inte vårt kvarter” som genast hamnade på Svensktoppen. Under sin livstid spelade han in runt 50 album och skrev 150 egna låtar. Fokus låg på country på svenska och på 70-talet hamnade Alf Robertson i genrens hemstad Nashville. Listettor på Svensktoppen avlöste varandra, med örhängen som ”Ungar, hundar och hembränt äppelvin” och ”Mitt land”.

Alf Robertson blev vida folkkär och var känd för sin lättsamma sympatiska person.

När Hänt besökte honom på 80-talet sa han:

”Välkommen, hemmet är litet men kärleksfullt.”

Orden blev talande för Robertsons persona.

Alf Robertson hade svårt att betala elräkningen

Men trots en framgångsrik karriär gick han och hustrun Monica igenom svåra motgångar. Vid millennieskiftet väntade de sin första dotter och flyttade till ett hus på Österlen – samtidigt blev Alf inbokad mer sällan och deras privatekonomi blev tuff.

De hade till slut inte råd att betala elräkningen.

– Jag bara tänkte nej, nej, nej. Men Alf då som ändå är stark i allt detta bara säger: ”Vi löser det. Jag kan allt om gasolbrännare”, säger Monica i SVT-dokumentären Livet e ju som de e.

LÄS MER: Arne Hegerfors nära dö – gripande orden
NU GRATIS

I flera månader fick de hämta vatten på närmaste bensinmack och maten lagades på gasolbrännare. Mitt i den tuffa tillvaron hamnade hustrun Monica på prematuravdelning, två månader innan beräknad födsel.

– Jag kommer in på sjukhuset och där finns en knapp för att trycka på ljuset. Det finns en varm dusch, en skön säng. Det var lyx för mig, säger Monica.

Därefter följde en spädbarnstid där amningen skedde med stearinljus som enda ljuskälla.

Vändningen kom med en lottovinst på 25 000 kronor. Men några år senare fick Alf en stroke 2005 som gjorde att han inte kunde tala ordentligt på två år.

– Det blev mycket rehab. Det visade sig att mellan 1997 och 2005 hade han fått stroke flera gånger och flera hjärtinfarkter, berättar hustrun.

Efter år av träning kunde Alf äntligen sjunga och stå på scenen, men bara några månader senare, på julafton 2008, avled han vid en ålder av 67 år.

– Han har fått kämpa hela vägen och kanske inte alltid varit snäll mot sig själv och kroppen. Han fick betala ett väldigt högt pris alldeles för tidigt, säger Monica i SVT.

Hans låtskatt lever kvar och Alf lämnade kvar flera färdigskrivna låtar som sedan gavs ut postumt på album. Det var viktigt för honom, berättar hustrun:

– Det var viktigt att lämna ett avtryck. Han tyckte att det inte får vara meningslöst, den tiden man har här. Och han hade mycket funderingar på att om nån vill veta vem han var, så lyssna på hans texter.

Här kan du se SVT:s dokumentär om Alf Robertson.

LÄS MER I PLUS: Så gick det sen för dansbandsdrottningarna

LÄS MER I PLUS: Sven-Erik Magnussons son Oscar om sorgen – 4 år efter pappans död

Foto: TT

SENASTE NYTT!