Otrohet och bråk – så gick det sen för dansbandsdrottningarna

Otrohet och bråk – så gick det sen för dansbandsdrottningarna

Vad hände sen med dansbandsdrottningarna? Vi går igenom en drös kända namn, tar reda på hur de lever i dag – och hittar flera skandaler.
✔︎ Otrohetsaffären: ”Var det så här jag visade uppskattning?”
✔︎ Hamnade i storbråk med sin duettpartner – har inte pratat sedan dess
✔︎ Folkkär – trots rattfyllan: ”Minns skammen och förnedringen”

Sverige har en drös dansbandsdrottningar och det finns en hel del spännande berättelser om dem.

💃🎤🎼

Glenn Wish och Helene Persson.

Helene Persson började sjunga i dansband som trettonåring och fick sitt stora genombrott med Helene & Gänget 1990, bandet som hon var med och startade själv. Ungefär samtidigt blev hon tillsammans med bandmedlemmen Magnus Persson. De gifte sig och fick en son, men förhållandet tog slut strax efter. I stället blev hon tillsammans med Sid Andersson, som spelade i Grönwalls och tidigare hade varit ihop med det bandets vokalissa, Monia Sjöström. Helene och Sid fick en dotter, men förhållandet tog slut.

I dag är Helene Persson sambo med Elvis-tolkaren Glenn ”Wish” Åhstedt som hon har gjort en del turnéer med i skånska kyrkor. De träffades första gången på P4 Kristianstad när Helene började arbeta där 1997, men det dröjde till 2011 innan de blev ett par. Helene är just nu tjänstledig från sitt programledarjobb på radion och bor i Kristianstad.

💃🎤🎼

Lotta Engberg.

Lotta Engberg fick det riktiga genombrottet när hon höggravid vann den svenska uttagningen till Melodifestivalen 1987 med låten ”Fyra bugg och en Coca Cola”. Året innan hade hon gift sig med kapellmästaren Anders Engberg och de bildade Lotta & Anders Engbergs Orkester.

Medan hon sjöng om hjärta och smärta på dansbandsscenen, var det också något som kom att prägla hennes eget liv. I början av 1990-talet inledde hon en otrohetsaffär med dansbandet Vikingarnas galjonsfigur Christer Sjögren. Lotta skiljde sig från sin man Anders och Christer flyttade temporärt ifrån sin fru Birgitta.

“Birgitta som stöttat mig under mer än 20 år så att jag ska få leva min dröm. Var det så här jag visade henne uppskattning och respekt? Genom att bedra henne med en tjej som jag träffat på jobbet? skriver Christer Sjögren i “Får jag lov att berätta”.

Affären tog dock slut efter några månader. Allt ledde senare till försoning och Lotta har i Malou efter tio berättat att om att hon och Christers fru Birgitta blivit vänner efteråt. Lotta och Christer ställde dessutom upp tillsammans i Melodifestivalen 2012 med låten ”Don’t Let Me Down”.

Då var Lotta gift med Patrik Ehlersson, en av musikerna i hennes egen orkester som hon blivit tillsammans med några år efter Sjögren-affären. Men inte heller den kärleken varade för evigt. Äktenskapet tog slut 2015 och då hade Lotta Engberg för länge sedan lämnat dansbandssvängen för bland annat programledarjobb. Vi har sett henne leda populära tv-produktioner som Kär och galen, allsångsprogrammet Lotta på Liseberg, Bingolotto med flera. Hon är i dag en av våra stora tv-personligheter. Hon bor i Olofstorp utanför Göteborg.

💃🎤🎼

Monia Sjöström.

Monia Sjöström slog igenom som vokalissa i Grönwalls och hade bland annat en jättehit med ”Du ringde från Flen” 1993. Var även med i Melodifestivalen 1997. Under en tid var hon tillsammans med Grönwalls basist Sid Andersson. Hon var senare även tillsammans med Jesper Svensson som hon skrev låtar ihop med.

I dag gör Monia några gig om året med Grönwalls och ägnar sig även åt att spela lokalrevy. I januari 2016 släppte hon singeln ”Call out loud”. Till vardags är hon frisörlärare i Karlshamn och bor ensam med sina båda döttrar i Åhus.

💃🎤🎼

Jenny Silver (tidigare Öhlund).

Jenny Silver slog igenom med dansbandet Candela och hade flera hitlåtar på Svensktoppen i mitten på 1990-talet. Skånska Jenny Öhlund, som hon tidigare hette, ansågs vara den som skulle ta över som Sveriges dansbandsdrottning efter Lotta Engberg. Utöver framgångarna på dansbandsscenen blev hon också utsedd till Sveriges sexigaste kvinna av tidningen Café och fick spela på kungens 50-årsdag. Hon hoppade av Candela 1996 för att satsa på solokarriär. Samma år gifte hon sig med tolv år äldre piloten Anders Åberg och trodde att äktenskapet skulle vara för evigt, vilket det inte gjorde. I stället träffade hon rockgitarristen Thomas Silver och gifte sig en andra gång. Ett förhållande som tog slut 2009 och i stället fann hon kärleken i skådespelaren Boris Glibusic som hon har två barn tillsammans med.

Efter tiden med Candela har Jenny Öhlund Silver gjort lite av varje, bland annat spelat i rockband, innan hon för ett tag sedan bytte spår i ordets rätta bemärkelse. Jenny utbildade sig till lokförare.

– Jag har alltid gillat stora maskiner och älskar att sitta på 5000 hästar med utsikt över långsträckta åkrar och skog, det är nästan meditativt och en skön kontrast till underhållningsbranschen, säger hon till Hänt.

Hon bor nu tillsammans med sin familj i Ängelholm.

– Att göra ett nummer i Melodifestivalen, i mitt fall tre då: crazy, snyggt, arty, det finns så många vägar att gå – är som att hoppa ner och vältra sig i en godispåse, en dröm, säger hon till Hänt.
– Det har varit roligt att resa runt med Mellolåtar i bagaget men det blir många riktigt sena gig och det är ofta ensamt. Nu har jag två små barn och uppskattar att kunna komma hem på kvällarna så nuförtiden blir det en och annan konsert, kanske julshow, ibland teater, nån sommarturné.
I år åker hon exempelvis tio dagar i Värmland med bland andra Anders Lundin.

Charlotte Perrelli.

💃🎤🎼

Lisbet Jagedal var sångerska i Pools orkester och var privat tillsammans med bandmedlemmen Olle Hallstedt. Lisbet gjorde en kupp när hon i direktsändning av ett Café-program friade till Olle. Paret gifte sig samma år, 1992, i Osby kyrka och fick några år senare barn tillsammans. Så småningom skiljde sig Lisbet både från dansbandslivet och Olle. Lisbet Jagedal är i dag gift och arbetar som frisör med egen salong i Ytterby utanför Kungälv.

💃🎤🎼

Charlotte Perrelli började sjunga i ett lokalt dansband hemma i småländska Hovmantorp, upptäcktes av Anders Engberg och blev sångerska i hans orkester. Det var där Charlotte Nilsson, som hon då hette, gjorde sig ett namn och värvades till Wizex. Hon väckte uppmärksamhet då hon ställde upp på topplessbilder, bland annat i Aftonbladet. De riktiga stjärnglansen kom 1999 när hon vann Eurovision med ”Tusen och en natt” och där startade en mycket framgångsrik solokarriär.

Paula Pennsäter 2005.

Innan det genombrottet hade hon träffat Nicola Ingrosso, bror till Pernilla Wahlgrens exmake Emilio Ingrosso. Paret gifte sig och fick två barn. Hon och Nicola fick två söner, men förhållandet tog slut för flera år sedan.

Charlotte träffade senare entreprenören Anders Jensen, som tidigare varit gift med tv-profilen Suzanne Sjögren. Charlotte och Anders är numera gifta, har två söner tillsammans och bor i Stockholm. Efter dansbandskarriären satsade Charlotte stenhårt på sin solokarriär som sångerska. Hon har även varit programledare för Melodifestivalen, suttit i Talang-juryn, skrivit böcker om träning, att vänta barn med mera.

💃🎤🎼

Christina Lindberg.

Paula Pennsäter fick sitt genombrott i tv-såpan Friends där Paula tillsammans med några andra talanger skulle bilda ett band. Bert Karlsson låg bakom programidén och trodde tidigt att Paula kunde vara en framtida stjärna. Nu valde Paula att hoppa Friends eftersom hon erbjudits jobbet som sångerska i Wizex när Charlotte Nilsson 1999 aviserade att hon skulle satsa på solokarriär.

Hälsan svek dock Paula, hon fick problem med rösten och tvingades sluta. Hon gjorde sedan sporadiska inhopp i Wizex, men har i dag lagt den karriären på hyllan. Hon jobbar med administration och bokföring i Malmö och heter numera Dustler i efternamn sedan hon gift sig med Niklas Dustler. Paret har två barn och bor i Hjärup.

💃🎤🎼

Christina Lindberg fick sitt stora genombrott tillsammans med dansbandet Lasse Stefanz och hitlåten ”De sista ljuva åren” som låg 65 veckor på Svensktoppen. Christina Lindberg var i början av 1990-talet sambo med Kent Härstedt, som senare blev världskändis som en av de överlevande från Estonia. Då var förhållandet med dansbandsstjärnan över för länge sedan och Härstedt blev senare socialdemokratisk riksdagsman. Christina gick efter svensktoppsframgångarna vidare och startade eget dansband, vilket hon senare lade ned för att satsa på solokarriär.

Hon väckte stor uppståndelse i pressen när hon för några år sedan berättade att hon och Tommy Wigardt skulle gifta sig. De båda var styvsyskon som förälskat sig i varandra.

– Historien är lite lustig. Han är min styvbror. Min styvfar har inte haft någon kontakt med barnen han fick innan han träffade mamma. Så jag visste inte vem Tommy var när vi möttes första gången. Men det var verkligen omedelbar kärlek. Jag blev ögonblickligt förälskad, har Christina berättat för Expressen.

Christina Lindberg har på senare år bara gjort sporadiska sångframträdanden. Hon kom 2013 ut med självbiografin ”De första ljuva åren och de allt för tjocka låren”, som handlade om hennes bulimi och ätstörningar. Hon har även skrivit en barnbok.

För två år sedan hamnade hon i storbråk med sin gamla duettpartner Olle Jönsson från Lasse Stefanz. Christina hade framträtt med ex-Stefanz Lasse Sigfridsson som Jönsson hade en fejd med. Olle ringde Christina och skällde ut henne och de har inte pratat sedan dess.

Kim Kärnfalk hur hon ser ut numera.

– Jag är jätteledsen, det tog mig hårt. Ledsen och lite arg till och med, sa Lindberg till Expressen då.

Christina och Tommy bor i dag på landet utanför Helsingborg och Christina ägnar sig bland annat åt hunduppfödning.

💃🎤🎼

Kim Kärnfalk var den som ersatte när Paula Pennsäter hoppade av Friends. Tillsammans med bandkollegan Nina Inhammar bildade hon senare duon Nina & Kim efter att Friends splittrats. Kim Kärnfalk gick ut och berättade offentligt om sin bisexualitet och levde ett tag tillsammans med en annan kvinna.

Men hon träffade senare Anders Löwstedt på Sveriges Radio. De gifte sig och fick ett barn, samtidigt som Kim blev bonusmamma till hans tre barn. För några år sedan skiljde de sig, men är nu åter ett par och bor i Uddevalla.

Elisa Lindström.

– Vi tappade bort varandra på vägen tror jag, men valde varandra igen och nu är vi starka, det känns jättebra, berättade Kim tidigare i en intervju med Hänt.

Hon arbetar i dag på P4 Väst i Uddevalla och har tidigare varit programledare för bland annat Postkodmiljonären.

💃🎤🎼

Elisa Lindström slog tidigt igenom med dansbandet Elisa´s och ansågs för några år sedan var nästa i raden av okrönta dansbandsdrottningar. Men så blev det inte, för Elisa har lagt dansbandskarriären på hyllan och satsar nu på en karriär som musikalartist. Vi har även sett henne som programledare i olika sammanhang, till exempel i Bingolottos uppesittarkväll och tillsammans med dansbandsgurun Thomas Deutgen ledde hon programserien Tack för dansen för ett par år sedan.

Elisa vann Let’s dance 2016 och efter programmet förlovade hon sig med pojkvännen Markus Frykén. Paret gifte sig och hade bröllopsfest där Arvingarna spelade.

💃🎤🎼

Lena Pålsson är ännu en i raden av dansbandssångerskor som passerat Wizex. Lena tog över när Kikki Danielsson slutade 1982, tidigare hade hon varit vokalissa i sin pappa Bosse Pålssons Orkester i Ronneby. Lena är den som varit Wizex trogen längst med sina femton år i bandet. Med Wizex har hon deltagit i Melodifestivalen och även som soloartist i samma tävling. Numera bor Lena i villa i Listerby i Blekinge och sjunger fortfarande en del, bland annat duo.

💃🎤🎼

Kikki Danielsson.

Jenny Salén sade upp sig från jobbet på Saab när hon fick erbjudandet om att bli dansbandet Sannex sångerska. ”Det var mitt drömjobb”, har hon sagt i intervjuer. Bandet och Jenny Salén firade stora framgångar under några år, innan kärleken satte stopp för det. Jenny råkade nämligen förälska sig i bandmedlemmen Niklas Adamsson och resten av bandet ställde då ultimatumet att antingen lämna bandet eller varandra. Jenny valde kärleken och paret lämnade Sannex.

Kanske var det också rätt beslut eftersom kärleken hållit i sig och paret hade under flera år egen orkester tillsammans, men den upplöstes våren 2016 och de har sedan fortsatt med musiken tillsammans som duo och bor i Torup. Vid sidan om har Jenny arbetat inom vården.

💃🎤🎼

Kikki Danielsson gjorde sig känd som hyllad sångerska i skånska dansbandet Wizex 1973. Hon gifte sig med musikern Kjell Roos och under flera år turnerade hon med hans band under namnet ”Kikki Danielsson & Roosarna”. De har två barn tillsammans.

Med åren kom hon att ingå i olika konstellationer och även vara soloartist. Hon har varit med i Melodifestivalen flera gånger. Största framgången kom 1985 när hon vann den svenska uttagningen med ”Bra vibrationer” och kom trea i Eurovision Song Contest. Har sjungit i Mellon 10 gånger.

Kikki Danielsson orsakade stora rubriker när hon kraftigt berusad körde av vägen i slutet av 90-talet och i samma veva skiljde hon sig från Kjell Roos. Några år senare åkte hon på nytt dit för rattfylla.

– Det jag framför allt minns är skammen och förnedringen, sa sångerskan till Se & Hör 1999.

Trots sina klavertramp har Kikki Danielsson fortfarande en stor plats i folkets hjärtan och bor nu utanför Bollnäs.

LÄS MER: Tv-kändisarna som försvann från rampljuset – så gick det sen

LÄS MER: Svenska artisterna som försvann – så lever de och ser ut i dag

FOTO: TT/IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN