LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

5 klassiska storfilmer och serier – så ser stjärnorna ut i dag

09 feb, 2019 
Hannah-Fina Rohrmüller
Hanna Zetterberg spelade Ronja Rövardotter och Martin Lindqvist, tidigare Iliou, spelade Klimpen i Bert.
5 klassiska svenska storfilmer – så gick det sen med skådespelarna!
✔︎ Trea i Eurovision Song Contest.
✔︎ Bytt utseende och berättar om sin alkoholism.
✔︎ ”Jag blev mobbad i skolan i flera år efteråt”
Annons

Jägarna, Skärgårdsdoktorn, Bert – den siste oskulden, Andra Avenyn plus Astrid Lindgrens guldkorn – så ser skådespelarna ut i dag!

◼️ ◼️ ◼️

Hanna Zetterberg
Hanna Zetterberg. FOTO: IBL
Hanna Zetterberg
Hanna Zetterberg som Ronja i filmen Ronja Rövardotter. FOTO: IBL

Astrid Lindgrens filmer – folkkära barnskådespelare som växt upp

Alla har väl sett filmerna om Pippi Långstrump, Alla vi barn i Bullerbyn, Vi på Saltkråkan och Lotta på Bråkmakargatan. De flesta svenska barn har också någon gång önskat att de var just de som var Ronja, Tjorven eller Nils Karlsson Pyssling. Många år har gått sedan inspelningarna och barnskådespelarna har vuxit upp och funnit sina egna karriärer.

Annons

Hanna Zetterberg, 45spelade Ronja i Ronja rövardotter. Hon valde att byta bana och blev i stället politiker för Vänsterpartiet och satt i riksdagen i fyra år, 1994. Nu är hon kommunikationskonsult för sitt egna kommunikationsbolag.

Grete Havnesköld, 32, spelade Lotta på Bråkmakargatan och fortsatte med skådespelarkarriären. Hon har spelat flera roller på scen, tv och film. Har en masterexamen i statsvetenskap med inriktning politik och kön. Idag är hon fortfarande verksam inom film- och teaterbranschen och har bland annat har medverkat i Frostbiten, Att återvända, och Wallander – Dödsängeln. Sedan 2013 är hon även krönikör i Länstidningen Södertälje.

Grete Havnesköld. FOTO: IBL

Jonatan Lindoff, 36, spelade den omtyckta Nils Karlsson Pyssling men la efter det skådespelarkarriären på hyllan och är nu sales manager.

Annons
Jonatan Lindoff
Jonatan Lindoff. FOTO: IBL

Anna Sahlin, 42, hade en av rollerna i Alla vi barn i Bullerbyn. Hon gör karriär som sångerska. 2003 kom hon trea i Eurovison Song Contest då hon representerade Estland.

Anna Sahlin.
Anna Sahlin. FOTO: IBL

Linda Bergström, 39, spelade rollen som Lisa i Alla vi barn i Bullerbyn. Hon har berättat att hon blev mobbad efter framträdandet.

Annons

– Efter premiären 1986 kom jag hem och trodde att de skulle vara stolta över mig. I stället blev jag mobbad i skolan i flera år, berättade Bergström i en intervju med Expressen där hon också passade på att hylla Astrid Lindgren:

– Hon skriver underbara böcker och framförallt är hon en stark och fin människa.

1995 hade Linda Bergström en mindre roll i tv-serien Anmäld försvunnen.

Linda Bergström och Astrid Lindgren 1986, i samband med inspelningen av Alla vi barn i Bullerbyn.

Christian Bale, 45, spelade Jum-Jum i Astrid Lindgrens Mio min Mio.

Annons

Idag är han en av världens mest kända skådespelare och har varit med i filmer som Mowgli: Legend of the Jungle, The Dark Knight Rises och Batman Begins.

Bale
Christian Bale. FOTO: IBL

Bert – den siste oskulden

Serien Bert gjorde succé när den dök upp på TV 1994. Året därpå kom filmen Bert – den siste oskulden.

Martin Andersson, 39, spelade huvudrollen som Bert Ljung. Martin medverkade också i tv-serien Lotta på Bråkmakargatan innan han lämnade skådespelaryrket för gott. 2003 lämnade han Sverige för att plugga matematik i Brasilien. Han har också disputerat vid Matematiska institutet i Rio de Janeiro. Han är idag gift med Fabíola Xavier och arbetar på universitetet i Rio de Janeiro.

Annons

Johan Ulvesson, 64, spelade Berts pappa, men var förstås redan då en etablerad skådespelare. Efter Bert fortsatte Johan med tv-serien Lorry, julkalendern Jul i Kapernaum och c/o Segemyhr. Nu syns Johan Ulvesson i populära tv-serien Bonusfamiljen. Snart kan man också se Johan i nya filmen Lyrro.

Johan Ulvesson
Johan Ulvesson. FOTO: IBL

David Boati, 39, spelade Lill-Erik Linstett, Berts kompis och trummis i bandet Heman Hunters. Efter Bert – den siste oskulden medverkade David Boati i flera filmer och tv-serier, bland annat Kommissionen och Medicinmannen. Idag arbetar David Boati som utrikesreporter på SVT.

Annons
David Boati
David Boati. FOTO: IBL

Martin Iliou, 40, eller Martin Lindqvist, som han hette då, spelade bråkstaken Klimpen i filmen där han myntat det klassiska Bert-citatet: “Balla balla!”. Han var senare med i tv-serien Nattens barn och långfilmen Vinterviken, men försvann sedan från rampljuset.

– Jag är alkoholist och har varit det sedan 2012. Jag har haft en del återfall och har haft antabus till och från i fyra år, berättade han i en intervju med Expressen 2017.

Martin Iliou, numera Lindqvist, spelade Klimpen i filmen Bert.
Martin Lindqvist, tidigare Iliou, spelade rollen som Klimpen.

Hanna Alström, 37, var 13 år när hon spelade i tv-serien om Bert. Efter insatsen i Bert – den siste oskulden gick Hanna vidare med skådespeleriet. Efter att ha spelat i Vita lögner och Skärgårdsdoktorn har hon tagit sig till Hollywood där hon spelat i storfilmen Kingsman: The secret service och i filmen The glass room.

Annons
Hanna Alström
Hanna Alström. FOTO: IBL

Cajsalisa Ejemyr, 39, var 17 år när hon spelade Victoria.  Cajsalisa medverkade i flera svenska tv-serier som Skilda världar, Vita lögner och Nya tider. Hon har också varit med i Melodifestivalen med låten Du gör mig hel igen som hamnade på en fjärdeplats.

Sarah Dawn Finer, 37, var 13 år när hon spelade Sara Finer i Bert – den siste oskulden. Efter några filmroller gick Sarah över till musiken och har tävlat i Melodifestivalen två gånger. Första gången 2007 med låten I remember love och andra gången 2009 med låten Moving on.

Annons
Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer. FOTO: IBL

Skärgårdsdoktorn – hyllad framgångssaga

Den svenska serien hade premiär redan 1997 och i rollerna sågs stjärnor som Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne. Ganska snabbt blev serien en enorm framgångssaga, på senare tid en av SVT:s största publikframgångar. Manuset ska ha inspirerats av skärgårdsdoktorn vid Djurö vårdcentral i Värmde, och en Per Ullhammar som körde sin läkarbåt i 30 år. Totalt blev det tre säsonger av Skärgårdsdoktorn.

Ebba Hultkvist Stragne, 35, spelade Wilma Steen i Skärgårdsdoktorn. Ebba sadlade om till PR-konsult och 2007 deltog hon i Let’s dance, där hon slutade som femma.

Annons
Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer. FOTO: IBL

Göran Engman, 65, spelade Sören Rapp. Efter Skärgårdsdoktorn har han bland annat lånat ut sin röst till många barnfilmer så som Polarexpressen, Bortspolad, Happy Feet, Ice Age 2 och Alice i underlandet.

Göran Engman
Göran Engman. FOTO: Eero Hannukainen/ IBL

Marie Richardsson, 59, spelade Eva Steen i serien. Marie har haft mängder av roller efter det, bland annat i Ondskan, Torka aldrig tårar och Wallander-filmerna.

Annons
Marie Richardsson
Marie Richardsson. FOTO: IBL

Samuel Fröler, 61, spelade huvudkaraktären Johan Steen. Han fortsatte som skådespelare och har bland annat varit med i Modus, I nöd och lust och Livvakterna.

Samuel Fröler
Samuel Fröler. FOTO: IBL

Sten Ljunggren, 80, spelade doktor Axel Holtman. Efter serien har han spelat i filmer så som Wallander, Solsidan, Mig äger ingen och Lilla Jönssonligan på kollo.

Annons
Sten Ljunggren
Sten Ljunggren. FOTO: IBL

Jägarna –blev nominerad till sju Guldbaggar

Jägarna är en succéfilm från 1996 där tittarna får följa med polisen Erik som efter ett skottdrama söker en ny tjänst i Norrbotten, där han är uppväxt. Samhället han kommer till styrs av oskrivna lagar, och när polismannen börjar nysta i de fall av tjuvjakt på älg och ren som pågår visar det sig snart att Eriks egna bror är inblandad.

Den svenska thrillerfilmen regisserades av Kjell Sundvall med Rolf Lassgård och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Efter sin Sverigepremiär den 31 januari 1996 blev den en tittarsuccé och dessutom flerfaldigt prisbelönad. Jägarna vann två guldbaggar, en för bästa regi av Kjell Sundvall och en för bästa manliga biroll, Lennart Jähkel. Dessutom var den ytterligare nominerad till fem andra guldbaggar, bland annat för bästa film.

Annons

Leif Bäckström spelades av Lennart Jähkel, 62, som har varit med i flertalet filmer. Du har säkert sett honom ibland annat Pistvakt, Wallander, Så som i himmelen och Tyskungen.

Lennart Jähkel.
Lennart Jähkel. FOTO: IBL

Håkan spelades av Göran Forsmark, 64, och hans skådespelarekarriär har riktigt gått riktigt bra. Senast har han medverkat i Bonusfamiljen, Midnattssol, Tjockare än vatten och Solstorm.

Göran Forsmark
Göran Forsmark. FOTO: IBL

Ove spelades Tomas Norström, 62. Han har gjort många roller både på scen och som film, bland annat, Pistvakt, Wallander – Mörkret, Beck – Den svaga länken och Sommaren med släkten.

Annons
Tomas Norström
Tomas Norström. FOTO: IBL

Tomme Harela spelades av Jarmo Mäkinen, 60. Hans karriär som skådespelare fortsatte och har oftast fått spela den onda i kriminella roller. Du kan bland annat se honom i Rånarna, Den utvalde, Hem till Midgård och Beck.

Jarmo Mäkinen
Jarmo Mäkinen. FOTO: IBL

Polisen i Jägarna Erik Bäckström spelades av Rolf Lassgård, 63. Han fick sitt genombrott i filmen Min store tjocke far, långt innan sin roll i Jägarna. Han vann senast en Guldbagge för sin roll i filmen En man som heter Ove.

Annons

Åklagare Anna Sivertsson spelades av Helena Bergström, 54, som har samlat på sig en hel del roller på cv:t, både på film och scen. Helena har varit Guldbaggenominerad flera gånger, bland annat för sin roll i Änglagård, Parisehjulet, Sista dansen, Sprängaren och Någon annanstans i Sverige.

Helena Bergström
Helena Bergström. FOTO: IBL

Andra avenyn – en ungdomssuccé

SVT-serien om ungdomarna i Göteborg gjorde succé och har genom tiderna varit en av Sveriges Televisions största framgångssagor.

Rollen som tonåringen Kim Dahlberg spelades av Jonas Bane, 31. Han valde att helt lämna skådespelarkarriären efter Andra Avenyn. Efter serien lämnade han landet och började plugga. Bland annat studerade han skådespeleri i New York, ledarskapskurser i Australien och juridik och projektledning i Stockholm.

Annons
Alicia Vikander
Jonas Bane. FOTO: Fredrik Hessman / IBL

Rollen som Olga Svensson spelades av Nanna Blondell, 32, Hon värvades efter Andra Avenyn till Dramaten. Efter det har hennes karriär gått spikrakt uppåt. 2016 hade hennes kortfilm Noni och Elizabeth världspremiär på Göteborgs filmfestival. Efter det medverkade hon i SVT-serierna Äkta människor, Viva hate och Boys.

Nanna Blondell
Nanna Blondell. FOTO: IBL

Rollen som Tony Dahlberg spelades av Stefan Gödicke, 46. Han medverkade i samtliga avsnitt av Andra Avenyn, vilket blev totalt 185 avsnitt. Efter succéserien har han synts i storfilmer som En man som heter Ove, Morden i Sandhamn och Beck: Gunvald.

Annons
Stefan Gödicke
Stefan Gödicke. FOTO: Lizzie Larsson / IBL

Jesper “Dildo” Dillström spelades av Filip Berg, 32. Nu spelar han huvudrollen i Svartsjön, och dessutom har han hunnit medverka i flera långfilmer. Men vad många inte vet är att han innan dess spelade mot bland andra Joakim ”Jockiboi” Berg och Eva Nazemson i zombieserien Den sista dokusåpan.

Jossan Björn-Tegebrandt spelades av Alicia Vikander, 30. Man kan säga att Andra Avenyn var startskottet för Alicias lysande karriär. På kort tid tog hon sig över till Hollywood och gjorde kometkarriär. Hon vann en Oscar för sin roll i The Danish girl, och har hyllats för sin insats i filmen The light between oceans.

Annons

Innan dess hann hon vinna en Guldbagge för sin huvudroll i filmen Till det som är vackert, och har en utbildning vid Kungliga svenska balettskolan i Stockholm. Göteborgskan har jobbat med superstjärnor som Mads Mikkelsen, Hugh Grant, Ewan McGregor, Keira Knightley, Jude Law och Jeff Bridges, och dessutom är hon ihop med stjärnan Michael Fassbender.

Alicia Vikander
Alicia Vikander . FOTO: IBL
Filip Berg
Filip Berg. FOTO: IBL

Bengt ”Hästen” Larsson spelades av Claes Ljungmark, 64. Claes är en frilansande skådespelare som synts i flera svenska storfilmer, bland annat i fem Arne Dahl-filmer och i uppmärksammade Call girl.

Annons

Han vann 2010 en guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen Det enda rationella.

Men vad många inte vet är att han också är röstskådespelare. Den uppmärksamma kan känna ien Claes röst i dubbade tecknade filmer som Det regnar köttbullar och Kung fu panda.

Claes Ljungmark. FOTO: IBL

Rollen som Markus Niklasson spelades av Filip Benko, 32. Filip gjorde karriär som skådespelare redan innan när han spelade i succéfilmen Sandor slash Ida. Men vid sidan om scenen hade han en annan karriär: inom it. Filip läste data- och systemvetenskap på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Annons

Men han har inte släppt skådespelande helt. Nyligen kunde tittarna se Filip i hyllade SVT-serien Innan vi dör.

 

Filip Benko
Filip Benko. FOTO: Charlotte Brunzell/IBL
Loa Falkman
Loa Falkman. FOTO: IBL

Rollen som Per-Erik Björn spelades av Hans Mosesson, 74. Efter Andra Avenyn är Hans Mosesson kanske mest känd som en av våra mest folkkära reklam-profiler. I många år var han ansiktet för ICA-Stig – en karaktär i ICA’s reklamfilmer. Men efter att ha överlämnat stafettpinnen och rollen som Stig till Loa Falkman, 71, var det tyst om Hans. Två år senare dök han upp i nytt skägg på en fotbollsmatch för välgörenhet. Där avslöjade han också att han inte lagt skådespelarkarriären helt på hyllan – trots sin ålder.

Annons
Hans
Hans Mosesson. FOTO: IBL
Annons