105-åriga bloggaren Dagny Carlsson om sin livs stora sorg: ”Tillintetgjord”

105-åriga bloggaren Dagny Carlsson om sin livs stora sorg: ”Tillintetgjord”

I kvällens ”Meltzer och döden” träffar Christine Meltzer den 105-åriga rikskändisbloggaren Dagny Carlsson för att prata om döden och – livssorger.

Dagny Carlsson, 105, har de senaste åren blivit känd som Sveriges äldsta bloggare. Historien om hur hon gick en datorkurs i 90-årsåldern och sedan började blogga 100 år gammal har fått många att förundras över hennes energi trots den höga åldern. De senaste åren har Dagny blivit riktigt folkkär och 2016 var hon både gäst i ”Skavlan” och ”Bingolotto” samt hade en biroll i långfilmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann.

I Christine Meltzers, 42, program ”Meltzer och döden”, som sänds måndagar i Kanal 5, åker programledaren hem till Dagny och hälsar på. Då berättar bloggerskan bland annat hur hektiskt hennes liv har blivit efter all uppmärksamhet hon fått i media. När de står i hennes kök och Christine frågar om hon lagar mat själv svarar Dagny:

– Jag har lagat mat här, men sista året har jag inte haft tid. Då har jag köpt Findus… Jag har blivit kändis, rikskändis till och med.

Då de tittar på foton i lägenheten visar Dagny bland annat en bild av den tidigare maken och säger:

– Harry min man, han var snygg.

Dagny som ung till vänster och hennes man Harry till höger.

Hon träffade sitt livs kärlek på Gröna Lunds dansbana, de var gifta i 53 år från 1951 fram till att han gick ur tiden 2004, och Dagny saknar Harry mycket. Hon berättar om den stora sorgen då han gick bort i cancer:

– När min man dog var jag alldeles tillintetgjord och trodde att jag skulle följa efter honom ganska snart, men när jag inte dog tänkte jag att då får jag väl fortsätta att leva och göra någonting av livet.

Dagny konstaterar:

– Jag tycker det är lite orättvist. Man skulle liksom få vara tillsammans till slutet.

Det var dock efter makens död hon först bestämde sig för att lära sig om datorer, sedan att börja blogga.

– Man är skyldig sig själv att rycka opp sig och börja tänka på andra saker. Man kan inte tänka bara på döden, förklarar Dagny.

Dagny njuter av livet fast hon är gammal.

Och idag mår hon trots sin höga ålder oerhört bra:

– Jag har väldigt trevligt alltså. Jag lever livet ungefär som när jag var 70.

Foto: Kanal 5

LÄS OCKSÅ: Här dissar Lennart, 97 Christine Meltzer i programmet: ”Inte bra”

LÄS OCKSÅ: Programledaren om dödsångesten efter cancern: Hela min värld föll

FRÅN FÖRSTASIDAN