LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Tusse Chiza om kärlek, Melodifestivalen och nya livet efter Idol

11 feb, 2021 
AvLotta Hofström
Tusse Chiza.
Möt Mello-aktuelle Tusse Chiza i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Nya oväntade kärleksbeskedet.
✔︎ Stora livsförändringen – två år efter Idol-succén.
✔︎ Spännande framtidsplanerna.
Annons
Hela startfältet för Melodifestivalen 2021Brand logo
Hela startfältet för Melodifestivalen 2021

Tusse Chiza, 19, försvann i tystnad efter Idol-segern 2019, men nu är han åter i rampljuset i Melodifestivalen.

Hej Tusse! Hur är läget?

– Bra, allt är under kontroll!

Du tävlar snart i Melodifestivalen. Vad snurrar i ditt huvud just nu?

– Allt är helt nytt för mig! När jag var med i Idol så rullade det bara på. Då var det folk som säger till var och när man ska vara och de fixar exakt allt, men nu måste man vara chef! Jag styr och ställer. Det är jätteläskigt, liksom är det såhär det känns att vara vuxen? Men jag mår bra, men det är mycket bollar i luften – dels med skolan och dels med Mellon. Mitt skivbolag sa det bäst: att jag är Hannah Montana i vår. Best of both worlds.

✔︎ Det här är Tusse Chiza

Ålder: 19 år.
Gör: Artist, sista året i gymnasiet.
Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen med ”Voices”.
Bor: Dalarna, byn Tällberg utanför Leksand.
Familj: Familj och två hästar, två hundar, fyra katter och fem höns.

Disneyserien om Hannah Montana handlar om en tjej som balanserar livet som popstjärna med ett vanligt ungdomsliv med skolkamrater. Nyss fyllde du 19 år och i vår tar du studenten! Du är ju typ vuxen nu.

Annons

– Ahh, du kan inte säga så till mig. Haha! Jag är inte vuxen. Alltså nej, jag kommer fortsätta att förneka det..!

Berätta om låten ”Voices”.

Kan jag beskriva hur andra beskrivit den? Okej, det är en blandning av vad Mello är och vad populärmusiken är 2021 – det är soundet. Budskapet är en stark text om en stor gemenskap, frihet och ett slags hopp. Med ett ord: hopp! Det är till dem som känner sig ensamma just nu, till dem som sitter i lägenhet och inte kan träffa andra på grund av jättemånga olika orsaker och främst Corona. När Coronan är över ska ingen behöva vara ensam! Låten är en påminnelse om att vi människor har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt!

Är Mellon en barndomsdröm som går i uppfyllelse?

– I hela mitt liv har jag bara drömt om Idol. Jag har sett Mello som en omöjlighet. För i Mello är det ju riktiga artister. I Idol sjunger vi ut varandra varje fredag, men på Mellon är det flera artister och allt är större. Ska lilla jag få stå där? Jag tävlar liksom samtidigt som Charlotte Perrelli hur många gånger har man inte sjungit ”Hero” som hon vann med 2008!

Annons

Är du nervös inför Mellon?

– Jag är nervös som fan. I grunden. Hela tiden. Numret hänger på mig! Om jag gör något fel så påverkar det alla på scen, alla i produktionen och hela mitt team. AH!

✔︎ Pest eller kolera

◼️ Skulle du hellre inte ha några ögonbryn eller inga ögonfransar under ett år?
– Ögonbryn, men fy fan vad fult ändå! De flesta av mina tjejkompisar tycker att jag har långa ögonfransar men mina ögonbryn tycker de är skitfula! Så inga ögonbryn!

◼️ Bli kär i fel person eller inte bli kär alls?
– Åh fy, båda är helt sjuka. Men bli kär i fel person, för då blir man i alla fall kär.

◼️ Aldrig mer sjunga eller aldrig mer prata?
– Ihh… alltså det där är den svåraste frågan som jag fått i mitt liv. Men antar att man kan sjunga ut orden man vill ha sagt. Så, aldrig mer prata!

Hur skulle du reagera om du kommer sist, att det blir en flopp?

Det där är min favvo-fråga. Det där är vad jag tror har varit rädslan, men om jag säger så här: om jag kommer sist, men gjort numret som jag vill ha det och fått ut budskapet, så kommer jag vara nöjd! Så länge det går bra på scen, så!

Vilka andra artister kan vara dina största hot?

– Tidigare vinnare. Charlotte har vunnit hela Eurovision. The Mamas vann förra året. Saade har vunnit och så har vi Danny som alltid kommit tvåa… Men mitt största hot gissar jag kommer att bli Dotter. Hon är riktigt stark och var nära förra året!

Annons

Vilka är dina styrkor och svagheter?

– När jag övat på numret så har alla som jobbar med mig varit petiga med saker. Mina svagheter är de där automatiska grejerna, som man gör men som man inte vill ha i ett tv-framträdande. Typ rör mig hela tiden och inte kan stå still eller titta in i kameran under en längre tid. Vilket blir problematiskt i ett tv-framträdande. Jag har aldrig stått still i hela mitt liv och i en del av låten ska jag stå till i 15 sekunder – det är omöjligt. Så jag tränar på det… Min största styrka är min sång. Så jag ska försöka att förlita mig på den och träna in sången jättemycket, så det bara går.

Hur har ditt liv förändrats sedan vinsten av Idol 2019?

– Ganska mycket faktiskt. Jag har fått jobba med de bästa i underhållningsbranschen om man kan se till låtskrivare. De är så skickliga. En av låtskrivarna, Jimmy Joker, har liksom skrivit till Jennifer Lopez, Nicki Minaj och One direction… När jag fick den här låten till Mellon så tänkte jag liksom att vad gör JAG här?

Annons

De satsar på dig!

– Ja, och de är så trevliga att man vill gråta! Linnea Deb är varför jag åkte ned till Stockholm och spelade in låten till Mellon. Vi hade suttit och skrivit och försökt få ned en bra låt, som inte var specifik till Mellon, under en hel vecka. Det var jag, Linnea, Joy Deb och Joker. Men inget kändes rätt. Inget satt fint. Jag åkte hem och så ringde hon två dagar senare och sa ”Kom ner till Stockholm!” men jag bara, nej, jag har skola! Men hon sa att ”Jag betalar biljett och hotell, bara du kommer ner” och så spelade hon upp låten och jag bara: We got it!

I Dalarna bor du på en gård. Hur är det att jobba i Stockholm?

– Det är Hannah Montana-referensen igen, för det är helt olika världar. Hemma är hemma och på landet har jag ett slags lugn. Man samlar tankarna, tänker på vad som är viktigt och nyttigt i livet och äter grönsaker. Men så i Stockholm är jag på McDonalds varannan dag och dricker. Nej, kan man säga det? Okej, dricker. Och så är det är mycket stress med jobb. Jag har verkligen fått känna på båda liven, men jag tror att om man skulle flytta till Stockholm så måste jag nog ta lite av landet med mig – lugnet och allt som är nyttigt för mig. Landet hjälper mig att hålla fötterna på jorden. Hemma i Dalarna går jag i skolan som vilken elev som helst. Det är inget märkvärdigt. Jag läser musik på Rytmus i Borlänge.

Tusse Chiza och Dao Molander Di Ponziano i Idol 2019.
Tusse med Idol-tvåan Dao i finalen 2019.

Blir du igenkänd i matbutiken nu för tiden?

– Ja, det är en av de största förändringarna efter idol-vinsten. Det som är kul med Mellon är att en helt ny publik fått upp ögonen för mig. När jag var på McDonalds, och skulle klaga för jag fått för lite av något, så var det barn i 10-årsåldern som ville ta kort. Sedan så var det några stora machokillar i svart hoodietröja som bara “Bror… kan jag och grabbarna få ta en bild med dig?” och jag bara ”Absolut”.

Annons

Är du ihop med någon nu eller out on the market?

– Nej, jag är inte ihop med någon och är alltid out on the market men jag är inte aktivt sökande.

Men om jag frågar hur kärlekslivet är, vad svarar du då?

– Jag är jävligt singel. Så hit me up på instagram!

Vad är dina framtidsplaner just nu?

– Oh, det är såklart svårt att säga någonting med Coronan. Men jag har fått äran att vara programledare för ett nytt P4-program för ungdomar som kommer ut efter Mello någon gång i april. Sådana uppdrag har kommit upp och jag håller på med andra hemlisar också som har med tv att göra. Och så studenten såklart.

Foto: Victoria Zahmatkesh & TT

Annons