melodifestivalen 2023

Kritiken väller in mot SVT – efter händelsen med Thomas G:son i Mello

Thomas G:son

Strax efter Melodifestivalens första deltävling verkade låtskrivaren Thomas G:son bli bortförd av säkerhetsvakter – mitt under SVT:s direktsändning.
Detta visade sig sedan vara ett skämt, vilket skapar starka reaktioner..

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Thomas G:son blev invald i Melodifestivalens "Hall of fame" under lördagens deltävling i Linköping. Det fejkade bortförandet var upptakt till en humorsketch där programledaren Jepser Rönndahl har kidnappat den välmeriterade kompositören för att försöka ta sig in i hans låtskrivarhuvud.

Tilltaget fick stor uppmärksamhet och SVT har inte sagt mycket om vad det hela handlade om, annat än att man till slut medgav att händelsen var iscensatt och att det skulle bli något slags fortsättning.

”Det var början på en veckas lång historia som skulle berättas i våra sociala medier. Vi tycker den är rolig, och jag hoppas att tittarna också tycker det”, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka till TT.

Mellanakten kritiseras starkt

Men kritiken och uppmärksamheten kring G:son slutar inte där. För att hylla låtskrivaren när de skulle presentera att han blivit invald till Hall of fame, hölls en mellanakt som skapade starka reaktioner. Under mellanakten skojar Jesper och vill undersöka vad som sker ”I huvudet på en upphovsman” som SVT kallade showen.

G:son, iförd vit rock och en hjälm på huvudet, fick ta plats på scenen bredvid programledaren.

– Jag lät omhänderta honom i lördags, för att undersöka hans hjärna. Nu ser det ut kanske som att G:son är hos frisören, men det vet ju ni att han inte varit hos frisören sen 2002, sa Jesper under showen.

Tittarna rasar – SVT:s svar

På SVT och Melodifestivalens sociala medier så väller kritiken in – de tycker att det var förnedrande mot låtskrivaren.

”Fruktansvärt dåligt! Så ovärdigt! Kunde ni inte hylla honom istället? På ett ärofullt sätt istället. Humorn blir bara sämre och sämre för varje år”, skriver en.

”Ett värdigt inslag om G:sons låttexter genom åren och arbetsprocess m.m. hade väl ändå varit på sin plats istället för vad flamsiga det där nu var. Nästan som att man hånar honom istället för att hylla honom”, skriver en annan tittare.

”Värd så mycket mer hyllningar än detta skämt”, skriver ytterligare en.

Nu uttalar sig SVT om kritiken. Det är till Nöjeslivet som projektledare Anders Wistbacka skriver i ett mejl:

”Vi delar inte den kritiken. Enligt oss så var det en hyllning i humorform. Vi ville visa att Thomas G:son är en mycket mångsidig och produktiv låtskrivare. Dessutom var han själv med på inslaget”.

FRÅN FÖRSTASIDAN