Här är allt du vill veta om Mariette i Melodifestivalen 2020

Allt om Mariette – flickvännen, Idol och Melodifestivalen

Mariette Hansson är aktuell för Melodifestivalen 2020 med låten Shout it out, och detta blir sångerskans fjärde försök att vinna tävlingen.
Men vem är Mariette när hon inte står på scen? Och hur startade hennes karriär? Hänt svarar.

Artisten Mariette Hansson, 37, tävlar för fjärde gången i Melodifestivalen 2020 med bidraget Shout it out. Att Mariette är van att sjunga och stå på scen har de flesta koll på. Men vem är hon egentligen? Och vad gör hon när hon inte står på scen? Hänt svarar.

Vem är Mariette Hansson?

Mariette Hansson föddes 23 januari 1983 i Harplinge, utanför Halmstad. Hon är en svensk artist och sångerska som tagit sig till final i Melodifestivalen – tre gånger!

När Mariette gick i sjunde klass så bildade hon en sång- och gitarrduo med en kompis. Men duon utökades snabbt med två killar och tillsammans bildades coverbandet Performance.

När var Mariette med i Idol?

Det var år 2009 som Mariette Hansson klev in genom dörren till sin Idol-audition i Malmö. Genom TV4:s succéprogram fick Mariette chansen att synas i rutan varje fredag i flera veckors tid.

Hon charmade tittarna ordentligt, men snubblade precis innan prispallen och landade på en fjärde plats i tävlingen.

FOTO: Stig-Åke Jönsson/TT

Melodifestivalen

Mariette är en riktig veteran i Mello, och 2020 blir hennes fjärde gång i tävlingen. Debuten i Melodifestivalen var år 2015 när Mariette framfördes bidraget Don’t stop believing som var skriven av Sonny Gustafsson och folkkära artisten Linda “Miss Li” Karlsson. Debuten gick verkligen inte alls så pjåkigt, från deltävlingen gick hon direkt vidare till final – och väl där kom hon på tredje plats.

Det tog två år tills artisten vågade sig tillbaka till tävlingen, år 2017, och då med låten A million years som skrevs av Thomas G:son, Jenny Hansson, Johanna Jansson och Peter Boström. Från denna deltävling tog hon sig också direkt till final, och där blev det inte fullt lika stor succé som sist, men nära! Mariette hamnade på en fjärde plats.

Året därpå, 2018, var Mariette revanschsugen. Hon tävlade då med bidraget For you som skrevs av Jörgen Elofsson. Även denna gång tog sig Mariette direkt till final från deltävlingen. Men dessvärre blev det ingen vinst denna gång heller. Mariette landade på en femte plats i tävlingen.

Stjärnornas stjärna, Diggiloo och Sikta mot stjärnorna

År 1999, när Mariette var 16 år gammal, var hon med i tv-programmet Sikta mot stjärnorna som sändes på TV4. Hon imiterade då artisten Amanda Marshall och framförde låten Let it rain.

Mariette har även hunnit med ett annat typ av stjärnprogram – nämligen Stjärnornas stjärna år 2019. Programidén är att flera artister tävlar i genrer som de inte är vana vid att sjunga och framföra. Mariette tog sig ända till final, men föll på målsnöret och konkurrenten Andreas Weise knep vinsten.

Efter succén i Stjärnornas stjärna fick Mariette chansen att hänga med på Diggiloos sommarturné för andra året i rad. Och som vanligt gjorde turnén succé!

Mariette om flickvännen Amanda Oscarsson

I slutet på december 2018 gick Mariette ut med att hon äntligen hittat kärleken. Det var Amanda Oscarsson från Göteborg som hon fått på kroken.

När Hänt träffade Mariette efter offentliggörandet så var hon så kär, så kär.

– Den känns jättebra, jag är jättekär, sa hon då till Hänt och fortsatte:

– Vi är så lika men samtidigt så olika, vi kompletterar verkligen varandra på ett fint sätt. Ett förhållande handlar ju om kärlek, tillit och allt härligt där emellan och en av nycklarna är nog att man inte är för lika. Känslan av att vi redan hittat en balans är helt underbar!

FOTO: Eero Hannukainen/TT

Men när Hänt träffade Mariette på pressträffen inför Melodifestivalen 2020 var kärleksbeskedet ett annat.

– Jag älskar bara livet just nu, och det är härligt, sa hon då.

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Karin Törnblom/TT