LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Därför tävlar Anna Bergendahl i Melodifestivalen igen

06 feb, 2020 
Därför tävlar Anna Bergendahl i Melodifestivalen igen
Anna Bergendahl vann Melodifestivalen år 2010 med låten "This is My Life".
Hon fick chans att representera Sverige i Eurovision Song Contest, men där gick det inte så bra.
Nu hoppas Anna Bergendahl på en ny chans i Melodifestivalen 2020.– Det var verkligen inte planerat, säger artisten.
Annons
Efter romansryktet – Farmen-Esmeralda och Peter avslöjar sanningen om relationenBrand logo
Efter romansryktet – Farmen-Esmeralda och Peter avslöjar sanningen om relationen

Anna Bergendahl, 28, som tog Sverige med storm efter sin audition i Idol 2008, är med och tävlar för tredje gången i årets Melodifestival. När hon var ned första gången, år 2010 med låten This is my Life vann hon hela balunsen och hade chansen att representera Sverige i Eurovision Song Contest. Där blev motståndet för tufft och Anna åkte ut ur tävlingen i semifinal. Efter det tog det nio år, år 2019, för sångerskan att ta sig tillbaka till Mello-scenen med låten Ashes to ashes. Där emellan har hon fortsatt med musiken men också studerat.

Det betyder låten Kingdom come

Nu är Anna återigen tillbaka, starkare än någonsin. I Melodifestivalen 2020 heter hennes bidrag Kingdom come, en låt som speglar artisten väldigt mycket.

– Jag skriver nästan alltid om självupplevda saker och vill som artist förmedla en känsla av hopp och en tro på något större, vilket är väldigt tydligt i Kingdom Come. Så den är väldigt personlig och jag ser väldigt mycket fram emot att framföra den, har Anna tidigare berättat i en intervju med Femina och fortsätter:

Annons

– Musik har betytt väldigt mycket för mig genom åren när jag har gått igenom något svårt. Jag vill ge en känsla av att allt är möjligt, att det finns mirakel och det finns något större och bättre någonstans för alla därute.

Därför tävlar Anna Bergendahl i Melodifestivalen 2020

Att ställa upp redan året efter sin comeback var inte självklart för Anna.

– Det var verkligen inte planerat. Vi var så nöjda efter förra året, Ashes to ashes hade fått eget liv och jag hade fått turnera massor, så jag kände mig så otroligt nöjd, säger Anna till Femina.

Men när de sedan hade skrivit en låt som de tyckte var för bra för att bara släppa så skickade de in den till Melodifestivalen. De kom med och Anna blev superglad!

Idol 2008

Anna Bergendahl blev känd med hela svenska folket efter sin fantastiska audition i Idol 2008. Klippet när hon sjöng en egenskriven låt blev snabbt viral. Hon tog sig vidare i tävlingen till topp 10 och slutade sedan på en femte plats i tävlingen.

Annons

Andra medverkande i Idol samma år är kända ansikten som Robin Bengtsson och Loulou Lamotte, som även de är med i Melodifestivalen 2020.

Anna Bergendahl i Idol 2008
FOTO: Patrik Jonsson/TT

Melodifestivalen och Eurovision 2010

Två år efter succén i Idol kom Anna Bergendahl med i Melodifestivalen. Med låten This is my life kammade hon hem första platsen och blev bidraget som skulle få tävla för Sverige.

Men i Eurovison Song Contest måste varje bidrag tävla om att få vara med. Det är alltså inte alla länder som får vara med och tävla i ESC.

I semifinalen gick det inte hela vägen för Anna. Hon landade på en elfte plats och saknade några poäng för att kvala sig vidare till finalen. 2010 blev alltså ett år som Sverige inte var med och deltog i Eurovison Song Contest, vilket sällan hänt.

Anna Bergendahl i Melodifestivalen 2010
FOTO: JANERIK HENRIKSSON / TT

Studerar till läkare

2016 började Anna Bergendahl studera till läkare på läkarprogrammet i Örebro. Men hon lade inte musiken åt sidan helt. Hon har aldrig slutat skriva och sjunga, men kanske har hon inte varit lika mycket i rampljuset.

Annons

Drömmen om att bli läkare är något som Anna drömt om länge.

– Den drömmen har jag haft ända sedan jag var liten. Min pappa är läkare och han har varit en stor förebild, har Anna tidigare sagt i en intervju med Läkartidningen.

Comeback i Melodifestivalen år 2019 med Ashes to ashes

Annas comeback i Melodifestivalen blev år 2019 med sitt starka bidrag Ashes to ashes. Med den låten tog hon sig vidare till Andra chansen, där hon knep en finalplats.

Men väl i finalen blev konkurrensen för hård och Anna landade på en tionde plats.

Anna Bergendahl i Melodifestivalen 2019 med Ashes to ashes
FOTO: LORENTZ-ALLARD ROBIN/TT

FOTO: FERNVALL LOTTE/TT, LORENTZ-ALLARD ROBIN/TT

Annons