LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Maria Sur – kärlek, familj, ålder, Instagram och så lång är hon

06 feb, 2023 
Maria Sur
Maria Sur dök upp i Melodifestivalen 2023 och även 2024 är hon med i startfältet!
Hur kom den ukrainska sångaren till Sverige, vad är hennes koppling till Sarah Dawn Finer och hur gick det för henne sist?
Hänt har koll på allt du vill veta om Maria Sur!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Snabba frågor med Maria Sur från MelodifestivalenBrand logo
Snabba frågor med Maria Sur från Melodifestivalen

Maria Sur dök upp i tv för första gången i Melodifestivalen 2023. Nu är hon med och tävlar en gång till i årets upplaga! Men vem är egentligen Maria?

Maria Sur familj – flydde från kriget i Ukraina

Maria Sur kommer ursprungligen från Ukraina. I januari i 2022 var artisten med och tävlade i ukrainska The voice, då kriget bröt ut. Maria blev då tvungen att fly landet. Tillsammans med sin mamma tog hon sig först till Polen och därefter till Sverige, där mostern väntade.

Artistens pappa var tvungen att stanna kvar i landet då män över 18 år inte var tillåtna att lämna. Det har nu gått lång tid sedan de träffades.

– Det var ett väldigt svårt beslut att lämna delar av vår familj, för vi är så nära varandra. Men han ville att hans barn skulle vara på en säker plats med en trygg framtid, säger Maria Sur i en intervju med SVT och fortsätter:

Annons

– Pappa är så stolt och glad för min skull.

Hur lång är Maria Sur? Hur gammal är hon?

Maria föddes den 31 december 2004. Artisten är i skrivande stund alltså nyblivna 19 år gammal! Hon är därmed en av de yngsta som tävlar i Melodifestivalen 2024.

Många undrar också hur lång Maria Sur är. När Hänt träffade henne på pressträffen inför sin medverkan avslöjade hon sin längd.

– Jag är 170 centimeter lång, säger Maria till Hänt.

Har Maria Sur pojkvän eller partner?

Det är oklart om Maria Sur är singel, hon har nämligen inte uttalat sig om sitt kärleksliv i intervjuer eller sociala medier.

Henrik Montgomery/TT

Sarah Dawn Finer såg till att Maria Sur fick uppträda i Hela Sverige skramlar

Trots att Maria blev tvungen att lämna sitt hemland har en sak alltid varit säker – hon skulle uppfylla sin dröm om att bli artist.

Annons

Hon började höra av sig till svenska kändisar för att få sin historia hörd, och fick hjälp av ingen mindre än tidigare Mello-artisten själv, Sarah Dawn Finer.

Sarah hjälpte Maria att få uppträda på insamlingskonserten Hela Sverige skramlar i Avicii Arena, då Sarah själv var en av de artister som skulle uppträda.

Efter uppträdandet gick det som på räls för den nyblivna artisten, hon fick ett kontrakt av svenska Warner Music och släppte kort därefter sin första singel That's the way.

Maria Sur i Melodifestivalen 2023 – så gick det

Den långa resan ledde alltså Maria till Melodifestivalen 2023. Inför sitt framträdande var det nervöst.

– Så spännande, jag är jättepeppad. Vi repar nu och det är fantastiskt. Jag är så glad över att få befinna mig i en sån kreativ miljö, sa Maria till Hänt då.

Annons

Maria ställde upp i den andra deltävlingen och tog sig vidare till final. Det blev dock Loreen som tog hem vinsten i Melodifestivalen 2023 men nu får den unga artisten en ny chans!

Ställer upp i Mello 2024 med bidraget When I'm gone

I december avslöjade SVT att Maria Sur är en av artisterna vi kommer att få se i Melodifestivalen 2024! Denna gång är det Carina Berg, 46, som är programledare och Marias bidrag har titeln When I´m gone.

På Instagram berättar artisten om känslorna inför att ställa upp i tävlingen en andra gång.

”Nytt år, nytt jag, ny musik. Och det nya året börjar med något riktigt stort, Melodifestivalen 2024! Jag längtar så mycket tills jag får ställa mig på scenen och uppträda med When I´m gone”, skriver Maria Sur i ett inlägg.

Maria Sur på sociala medier – det heter hon på Instagram

Vill du följa Maria på hennes Mello-resa kan du göra det på hennes Instagram, där heter hon @mariasurofficial och har över 10 000 följare!

FOTO: Janne Danielsson/SVT

Annons