Victorias och Daniels stora rädsla för barnen – efter otrygga läget på skolan

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Prins Oscars höst har sett aningen annorlunda ut än andra år.
Han har nämligen börjat i förskoleklass.
Nu kommer det in skrämmande uppgifter om skolan, som han nyligen bytt till.
Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa
0:30

Efter reklamen: Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa

(0:30)

Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria, 45, och prins Daniel, 48, tog nyligen ett uppmärksammat beslut för sonen prins Oscar, 6, inför terminsstarten av skolan i år.

Då det var dags för honom att ta det stora steget upp i den ”riktiga” skolvärlden och han förflyttades från montessoriförskolan Lilla Kvikkjokk, som han gått på sedan hösten 2017, till förskoleklass.

Efter noga övervägande (utgår vi ifrån) har föräldrarna beslutat att prinsen skulle börja på samma skola som hans syster prinsessan Estelle, 10, – Campus Manilla som ligger på Djurgården – som bara ligger ett stenkast bort från skolan han tidigare gått på.

Campus Manilla har en hög status bland miljonärer, kändisar och kungligheter. I fjol stod 11 000 barn i kö för att få en plats på skolan och nu går alltså båda syskonen, prinsessan Estelle och prins Oscar, på skolan.

Men sanningen är den att skolan inte enbart har bra rykten, den har nämligen varit i blåsväder både en och två gånger.

Campus Manilla anmäldes till Skolinspektionen

Det är Expressen som kommer med uppgifter att många barn är ”otrygga” på skolan.

Redan 2018 stormade det kring Campus Manilla. Det var samma år som beslutet togs att Estelle skulle börja på skolan. Det kom in flera anmälningar till Skolinspektionen som rörde kränkningar och kaos i undervisningssalarna.

Tidningen DN avslöjade en konflikt som uppstått bland fler inflytelserika föräldrar, efter att dåvarande rektorn hade tvingats avgå. Dessutom visade tidningens granskning också att flera barn, som hade förmögna föräldrar, hade fått gå föra i kön och tagit platser som var avsedda för nyanlända.

Campus Manilla, den så kallade lyxskolan för elitens barn, grundades redan år 1879.

Campus Manilla, den så kallade lyxskolan för elitens barn, grundades redan år 1879.

FOTO: Jessica Gow/TT

Skolans rektors svar på de otrygga uppgifterna

Åtgärder vidtogs och en tid senare verkade allt ha lugnat ned sig – fram tills nu, då problem återigen har uppstått.

Enligt uppgifter från Expressen har flera högt uppsatta personer skickat in ett brev med larm gällande "grupperingar och dålig gemenskap, hård jargong, stök och fysiska kränkningar på skolan" till skolans rektor. Den utpekade problematiken ska ha lett till att många barn vantrivs på skolan och flera har dessutom bytt skola.

Skolans nuvarande rektor Robert Mellander håller däremot inte med. Han menar att problem liknande dessa förekommer på alla skolor och att de jobbar på problemen som dyker upp.

– Det är en skola med nästan 800 elever och fungerar otroligt bra i de flesta fall, men så kan det uppstå situationer som inte är bra och då jobbar vi med det. Det är en del av skolans vardag, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det vi möter med ungdomar är att man kanske inte säger så snälla saker till varandra, att man blir ovänner eller inte respekterar arbetsron tillräckligt. Det kan vara i både undervisningssammanhang, i korridorer och på skolgården. Det kan vara olika situationer beroende på ålder och mognad.

Ja, att nås av något sådant här kan aldrig vara kul som varken förälder eller elev. Vi hoppas att prinsessan Estelle och prins Oscar trivs på skolan och att deras föräldrar kan känna trygghet i det!

Hänt har sökt hovet för en kommentar.

FOTO: Fredrik Sandberg /TT

FRÅN FÖRSTASIDAN