Därför börjar prins Oscar och prins Alexander i olika skolor

Prins Alexander och prins Oscar
Exklusivt

Det har blivit dags för prins Oscar och prins Alexander att ta det stora steget in i skolvärlden.
Men trots att prinsarna är i samma ålder har det beslutats att de ska gå i olika skolor.
Nu svarar hovet på varför.
Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa
0:30

Efter reklamen: Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa

(0:30)

Slå på ljud

Efter en lång och härlig sommar som spenderats på Öland för många i kungafamiljen börjar det nu blir dags att återgå till vardagliga rutiner. För lillprinsarna prins Oscar och prins Alexander innebär det att ta det stora steget ut i skolvärlden.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias son Alexander och kronprinsessan Victoria och prins Daniels son Oscar är födda tätt inpå varandra 2016 och ska nu börja förskoleklass.

Även för prinsessan Madeleines barn har det blivit dags att återvända till skolan. Barnen går i en lokal skola i Florida eftersom familjen bor där, men vilken skola de går på vill de inte gå ut med.

– Vi har nu gått ut med skolorna i Sverige för att vi förstår att det är ett intresse när kungabarnen börjar sina skolor. Men prinsessan Madeleine bor i utlandet och vi går inte ut med vilka skolor de går i, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet till Expressen.

Lina Hedlund om tiden ifrån Nassim: ”Fokusera på mina barn”

Se klippet här!

Prins Oscar byter skola inför terminsstarten

Det var nyligen som Victoria och Daniel gick ut med att Oscar inför terminsstarten ska byta skola från montessoriförskolan Lilla Kvikkjokk på Djurgården i Stockholm där han gått sedan han först började skolan.

Han kommer istället att gå på Campus Manilla som bara ligger ett stenkast bort. Dessutom går Oscars storasyster prinsessan Estelle, 10, på skolan. Men Oscars skolstart kommer att se lite annorlunda ut än Estelles. Den här gången arrangerades inget fototillfälle vid uppropet.

– Det här är prins Oscar och vi brukar vädja att låta de kungliga barnen få vara ifred när de börjar skolan. De ska försöka få en lika normal skolgång som alla andra barn, säger Margareta Thorgen till Svensk Dam.

Därför går prinsarna på olika skolor – hovets svar

Trots att lillprinsarna är lika gamla och båda två ska ta det stora klivet ut i skolvärlden så kommer de inte att gå på samma skola. Prins Alexander kommer nämligen att gå på Djurgårdsskolan som ligger drygt två kilometer bort från Campus Manilla där prins Oscar kommer att gå.

Skola är ett val som föräldrarna gör” skriver Margareta Thorgen i ett meddelande till Hänt.

Det har ingenting med att göra att två prinsar inte kan gå i samma klass eller skola samtidigt, något Margareta förklarar för Expressen.

Det finns många bra skolor att välja mellan och i det här fallet har prinsparet valt Djurgårdsskolan för prins Alexander och kronprinsessparet har valt att fortsätta så att Oscar går i samma skola som sin storasyster

FOTO: Jonas Ekströmer/TT/Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN