LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har testat positivt för corona

11 mar, 2021 
AvJonna Wennerberg
Nyligen bröt prins Daniel tystnaden om sin njursjukdom och om att han befinner sig i riskgrupp. Nu har kronprinsessan Victoria och Daniel testats positivt för covid-19.
Annons
5 charmiga ögonblick med prinsessan EstelleBrand logo
5 charmiga ögonblick med prinsessan Estelle

Den svenska kungafamiljen har föregått med gott exempel sedan pandemins start och har varit tydliga med att de respekterar och följer restriktionerna från Folkhälsomyndigheten till punkt och pricka.

Men trots deras försiktighetsåtgärder har de gjort allt de kan för att ändå vara på plats och hjälpa till i den mån de kan i denna kris.

En stor anledning till att de varit väldigt försiktiga är för att prins Daniel lider av en njursjukdom och därmed befinner sig i riskgrupp. Det öppnade han upp sig om på kungahusets Instagram-konto så sent som idag.

”Idag är det World Kidney Day. En dag som belyser njursjukdomar och alla de som lever med dem. Globalt lever 850 miljoner människor med kronisk njursjukdom. Jag är själv en av dem. Men jag hade tur: min njursjukdom upptäcktes i tid och efter en tid i dialys fick jag en ny njure, donerad av min pappa. Alla är inte lika lyckligt lottade. Jag vill i dag sända en särskild tanke till alla som lever med njursjukdomar, till alla de som väntar och kämpar, och till de som väntade förgäves”.

Annons

För tolv år sedan genomgick Daniel en njurtransplantation och därmed är han i riskgrupp. Detta har såklart har oroat många. Och i höstas trodde de att prinsen blivit sjuk, vilket skapade en stor oro inom familjen och hos svenska folket.

Det var när kronprinsessan Victoria och Daniel skulle göra ett länsbesök i Västmanland som varit planerat sedan länge som hon dök upp utan sin make. Och när hon anlände ensam förstod folk att något hade hänt. Vilket det hade, Prins Daniel hade nämligen blivit sjuk. Men då hade han bara drabbats av en vanlig förkylning.

Och sedan prins Daniels besked om att han befinner sig i riskgrupp har folket varit oroliga för honom. Nu har det som alla varit oroade för hänt – han och kronprinsessan Victoria testats positivt för covid-19.

I ett pressmeddelande berättar hovet om sjukdomsbeskedet.

”Kronprinsessan och Prins Daniel har testats positivt för covid-19”, skriver de.

Annons

Under omständigheterna så mår de bra och uppvisar lättare symptom berättar Ulrika Näsholm, Informationssekreterare Kungl. Hovstaterna.

”Kronprinsessparet uppvisar lättare symptom, men mår efter omständigheterna väl. Prinsessan Estelle och Prins Oscar mår bra, men hålls isolerade tillsammans med sina föräldrar.”, skriver hon i ett meddelande till Hänt.

Symptomen hade börjat visa sig hos kronprinsessan Victoria redan igår och därför sattes hela familjen i karantän.

Kronprinsessfamiljen satte sig redan under gårdagen i karantän, efter att Kronprinsessan börjat uppvisa förkylningssymptom.”, skriver Ulrika.

Nu när hela familjen befinner sig i karantän så ska hovet börja smittspåra för att se om fler i familjen är sjuka.

”Smittspårning är inledd under överinseende av den Kungl. Familjens livmedikus.”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Annons