Verkliga relationen mellan prinsessan Sofia och Victoria

Kronprinsessan Victoria och Sofias vänskap

Hur är egentligen svägerskorna kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofias relation?
Under årens gång har den onekligen förändrats.

Prins Carl Philips hustru prinsessan Sofia var till en början väldigt omtalad och omskriven efter att hon bland annat tidigare medverkat i Paradise Hotel. Men med åren har hon verkligen vuxit in i sin kungliga roll. Dessutom har hon fått en otroligt nära relation till kronprinsessan Victoria.

Victoria blev lite av en mentor för sin svägerska som fick en tuff start på grund av alla skriverier. Även om Sofia visste att folk skulle ha åsikter om henne så var hon inte helt förberedd på allt hat och alla åsikter som kom emot henne. Victoria kom då in i bilden och fanns där för sin nya svägerska och för henne har det varit viktigt att Sofia aldrig ska behöva känna sig utanför eller osäker. I Året med kungafamiljen på SVT sammanfattade Sofia sin situation i dag.

– Jag är tryggare i min roll och jag har hittat en bra plats att utgå ifrån. Och då blir det inte lika svårt längre, säger hon i programmet.

Barn i samma ålder

Eftersom prinsessan Madeleine bor i Florida är prinsessorna Victoria och Sofia jätteviktiga för Sverige. På så sätt har de funnit varandra allt mer, vilket blev tydligt när Victoria bjöd mer Sofia på sin landskapsvandring på ett fjäll i Dalarna.

– Jag fick en trevlig förfrågan av min kära svägerska om jag ville följa med till min hemkommun och det tackar jag ju inte nej till, säger prinsessan Sofia i SVT:s Året med kungafamiljen.

– Det känns jätteroligt och väldigt speciellt att få göra den här sista vandringen tillsammans, och att Sofia ville följa med, säger Victoria i programmet.

Utöver sina uppdrag har även svägerskorna en annan sak gemensamt –  att de har barn i samma ålder. Mellan prins Oscar och prins Alexander skiljer de ju knappt två månader – så visst har Victoria och Sofia mycket att prata om utöver jobbet.

Kontor vid varandra

Victoria har även visat sitt förtroende till Sofia när hon i höstas bjöd med henne att delta i uppdrag, som annars hör till hennes ansvarsområden. Prinsessans besök på Näringslivets Hus. Sofia fick då vara med med på en konferens som handlar om hur FN ska nå sina globala mål. Detta är något Victoria är ambassadör för och hon jobbar flitigt med de globala målen. Kronprinsessan är en av sexton internationella ambassadör som generalsekreterare Ban Ki-moon har valt ut och hennes uppdrag är att “lyfta budskapen och påverka såväl regeringar som företag och civilsamhället i rätt riktning”.

På Stockholms slott har både Victoria och Sofia sina kontor. Detta gör att de ser varandra ofta och det  händer då och då att de två kvinnorna samtalar över en kopp te när det finns tid över. De delar även många gemensamma intressen. De är sportiga och gillar skidåkning och att vara ute i naturen. De älskar djur, men eftersom Daniel är pälsdjursallergiker så får Victoria passa på att gosa och leka med Sofias och Carl Philips hund när hon hälsar på.

FOTO: TT