ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Sanningen om kungens vigselring – därför bär han två ringar på lillfingret

04 sep, 2023 UPPDATERAD 05 sep, 2023
KUNG CARL GUSTAF
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har varit gifta i 47 år. Men något som kan verka avvikande är att han inte bär sin vigselring på ringfingret.
Nu berättar kungen varför han har två ringar på lillfingret.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens oväntade möte med David BatraBrand logo
Kungens oväntade möte med David Batra

Det är en händelserik månad som väntar för kung Carl Gustaf, 77. Den 15 september går det stora firandet av stapeln och det förväntas bli en pampig dag samt galamiddag på slottet.

Men firandet tjuvstartar faktiskt redan kvällen innan då kungen och drottningen bjuder kungligheter, släkt och vänner på en privat middag på Drottningholms slott.

Sammanlagt ska festen hålla på i fyra dagar när kungen firar sitt tronjubileum. Under hela året har kungaparet besökt Sveriges alla län och på så sätt firat med hela landet. Men under jubileumshelgen ligger fokus på Stockholm – och uppvaktning även från utlandet.

De kommer på kungens 50-årsfirande

Många kungligheter och statschefer väntas fira kungen under jubileumshelgen. Bland annat kommer utländska kungliga gäster och statschefer. Några av de kungliga gästerna som förväntas närvara är kungens kusin från Danmark, drottning Margrethe, och kronprinsparet Frederik och Mary. Margrethes syster, prinsessan Anne-Marie har också tackat ja.

Annons

Från Norge väntas också både kungaparet och kronprinsparet komma. Kung Harald har dock haft lite problem med hälsan den sista tiden och har varit sjukskriven efter att ha drabbats av en förkylning. Men de två kungaparen står varandra nära och förhoppningen är att kung Harald ska kunna delta i firandet.

Den nederländska kungafamiljen väntas också komma, samt Finlands och Islands presidenter.

Även kungens systrar, Hagasessorna, står på gästlistan. Men nyligen meddelade prinsessan Birgitta att de dessvärre måste tacka nej.

Sanningen om kungens ring på lillfingret

Men jubileumshelgen är inte det enda man gjort för att uppmärksamma kungens 50 år på tronen. TV4 har gjort en dokumentärserie som heter Tronen och SVT har gjort serien Kungen och jag.

Annons

I TV4:s version kommer kungens ring på tal.

Den 19 juni 1976 gifte sig kungen och drottningen i Storkyrkan i Stockholm. Detta efter att förlovningen eklaterades på Kungliga slottet den 12 mars samma år. Sedan dess har kungaparet burit sina ringar.

KUNGEN, DROTTNINGEN

Men om man är lite extra uppmärksam kan man se att kungen inte bär sin vigselring på ringfingret, utan istället på lillfingret.

”Kungen har valt, sedan många många år tillbaka, att bära sin vigselring på lillfingret tillsammans med sin andra ring”, skriver Hovet i ett mail till Hänt.

Men kungen bär också en annan ring. I TV4:s Tronen berättar han nu vad den betyder och varför han bär den.

– Oj! Ja det här är, jo man kan kalla det för en vapenring helt enkelt. Man kan inte se det, men det är Bernadottes-vapnet ingraverat här och det är en kronprins-krona faktiskt, berättar han.

KUNGEN

Hänt har sökt Hovet för en kommentar.

FOTO: Christine Olsson/TT, TV4

Annons