LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Därför kommer inte prinsessan Birgitta på kungens 50-årsfirande

16 aug, 2023 
KUNG CARL GUSTAF, HAGASESSORNA
I år firar kungen 50 år på tronen och det ska självklart firas med buller och bång på Kungliga slottet i Stockholm.
Men hans systrar kommer dessvärre lysa med sin frånvaro på festen, här är anledningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kungens oväntade möte med David BatraBrand logo
Kungens oväntade möte med David Batra

År 2023 är ett otroligt stort år för den svenska kungafamiljen. Kung Carl Gustaf, 77, firar nämligen 50 år på tronen och firandet går av stapeln den 15:e september.

Kungen är en av de regenter som suttit på tronen allra längst i hela Europa och när det kommer till svensk historia har han redan slagit rekordet. Det var redan 2018 som ha slog det tidigare rekordet som erhölls av 1300-talskungen Magnus Eriksson, men när kung Carl Gustafs regenttid passerade 44 år och 223 dagar var det nya rekordet ett faktum.

Självklart blir det ett stort firande men detta är inte det enda som gör 2023 till ett jubileumsår. Den 6 juni i somras var det på dagen 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung!

Prinsessan Birgitta om kungens firande

Firandet den 15:e september närmar sig med stormsteg och det blir en stor jubileumsbankett på kungliga slottet med massor med internationella gäster på gästlistan.

Annons

Tidigare i veckan avslöjade även hovet att hela den kungliga storfamiljen kommer att samlas för att fira kungen. Men hur blir det egentligen med hans systrar, Hagasessorna?

När Hänt pratade med prinsessan Birgitta i våras var siktet helt inställt på att vara med på kungens fest.

Kommer vi få se dig under din brors firande i höst?

– Där kommer jag säkert vara med på. Det är fantastiskt, jag är jätteglad för hans del och vi alla är stolta och lyckliga, sa hon då till Hänt.

Därför kommer inte kungens systrar på firandet

Men nu verkar det som att det blivit ändrade planer. Nu kan prinsessan Birgitta nämligen meddela till Svensk dam att vi tyvärr inte kommer få se prinsessorna på slottet den 15:e september.

Detta beror på att det blev för svårt att få ihop planeringen och eftersom de andra prinsessorna inte kan gå så kände Birgitta att hon också står över.

– Det är såklart tråkigt. Vi är alla vana vid att vara tillsammans, säger Birgitta till Svensk dam.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Annons