LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Prinsessan Sofia utesluts från drottning Elizabeths begravning

17 sep, 2022 
André Färnsveden
Prinsessan Sofia och drottning Elizabeth.
Drottning Elizabeths begravning ska hållas på måndag.
Flera kungligheter väntas närvara vid ceremonin men inte alla.
Prinsessan Sofia är en av de som inte får medverka.
Annons
Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessaBrand logo
Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa

Det har gått över en vecka sedan drottning Elizabeth II somnade in i slottet Balmoral, i Skottland efter 70 år på tronen.

Det var torsdagen den 9 september som det brittiska hovet först meddelade att drottningen hade blivit illa sjuk och bevakades av läkare. Och bara några timmar senare kom ett nytt besked – att Elizabeth hade gått bort.

Folket vill se prins William som kung istället för Charles III

Efter drottningens död blev det hennes son Kung Charles III som fick ta över tronen. Men på sociala medier visade det brittiska folket sin frustration, de ville nämligen hellre se hans son prins William ta över efter drottningen.

När People delade en bild på Storbritanniens nya kung, kommenterade flera följare sitt missnöje.

Annons

Om han har någon värdighet, kommer han att kliva åt sidan och låta sin son vara kung”, skriver en person på engelska, översatt till svenska.

Det borde vara William, inte honom”, skriver en annan.

Hur länge tills William tar över nu”, skriver en tredje person besviket.

Men för att William ska ta över kommer det krävas att Charles avsäger sig självmant, något som experten Dr Robert Morris från University College Londons konstitutionsenhet inte ser som troligt, enligt New York Post.

Däremot berättar han att vissa experter tror att Charles kan vara kung i några år och sedan kliva åt sidan och låta William vara kung.

– Det vore helt naturligt för kung Charles att vilja överta tronen och utföra de kungliga uppgifter som han har ägnat så lång tid åt att förbereda sig. Men vissa kanske också ser det som lika naturligt om en man som nu redan 73 gjorde jobbet under en tid innan han överlämnade till William, säger Morris.

Därför utesluts prinsessan Sofia från begravningen

På måndag, tio dagar efter Elizabeths död, ska begravningen äga rum. Många kungligheter förväntas då flyga till London för att ta farväl av henne. Från det svenska kungahuset är det dock bara två som kommer att åka dit, nämligen kung Carl XVI Gustaf, 76, och drottning Silvia, 78, bekräftar hovet.

Kungaparet är inbjudna och kommer att delta”, skriver hovets informationschef i ett mejl till Hänt.

Anledningen till att varken Sofia eller någon annan av resterande kungligheterna ska gå på begravningen verkar grunda sig i att det är det brittiska hovet som skickar inbjudningar till begravningen.

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Katielee Arrowsmith / SWNS / TT

Annons