Prinsessan Sofia lägger ner – nu bekräftar hovet plötsliga avhoppet

Prinsessan Sofia
Exklusivt

Prinsessan Sofia har tidigare haft ett betydelsefullt hedersuppdrag.
Nu bekräftar hovet att prinsessan inte kommer att närvara.
Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa
0:30

Efter reklamen: Prinsessan Sofia oigenkännlig – bilderna innan hon blev prinsessa

(0:30)

Slå på ljud

Svenska hjältar-galan startades för att uppmärksamma människor som under året har visat prov på civilkurage och varit vardagshjältar. De blir tilldelade priser i olika kategorier så som ”årets livräddare”, ”årets medborgare” och många fler.

Traditionen började 2007 på initiativ från Aftonbladet och har sedan dess blivit en av Sveriges största galor. I juryn sitter kändisar och vissa fall även kungligheter, men så är inte fallet i år.

Prinsessan Sofia medverkade i galan 2020

Prinsessan Sofia, 37, är hedersordförande i Sophiahemmet, som är en ideell förening som bedriver utbildning, sjukvård och forskning på deras två verksamheter – Sophiahemmet Sjukhus och Sophiahemmet högskola.

När coronapandemin kom till Sverige jobbade hon med att avlasta personalen på Sophiahemmet och hade därför en god insikt i den svenska sjukvården. Senare under året var hon utsedd att dela ut priser på Svenska hjältar-galan och berättade om sitt hedersuppdrag i en intervju med Aftonbladet.

– Vården har gått igenom en enorm utmaning under coronapandemin. Jobbet går ofta långt utanför nio till fem. Många har jobbat väldigt hårt och mycket och det har även drabbat deras anhöriga och familjer. Det är värt att prisa, sa prinsessan då.

Vidare berättade hon för tidningen om varför hon tackade ja till att vara med i jury-panelen.

– Främst för att vi vill bygga ett medmänskligt samhälle där vi inte bara gör saker för oss själva utan gör saker för andra. Det är viktigt att lyfta civilkurage. Vi behöver mer medmänsklighet, sa hon.

Johanna Lind Bagge om bråken med Anders: "Mycket känslor"

Se klippet här!

Prinsessan Sofia lägger ner

I mars 2021 fick prinsessan Sofia och prins Carl Philip, 43, barn för tredje gången, och även den gången blev det en son – prins Julian. När det var dags för Svenska hjältar igen medverkade inte prinsessan i galan. Troligen eftersom hon hade ett spädbarn att ta hand om.

Men nu ett år senare avstår prinsessan från galan för andra året i rad.

Prinsessan Sofia deltar inte i Svenska hjältar-juryn i år”, skriver hovets informationsavdelning till Hänt.

Istället kommer juryn att bestå av Kristin Kaspersen, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Daniel Norberg, Marika Carlsson, Janne Andersson, Filip Dikmen, Zeina Mourtada, Anders Bagge och Carolina Klüft.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN